Kattoikkunat ateljeekodin kuparikatolla

Tulevien asuntomessujen innoittamana muistelimme viime vuoden suosituimpia kohteita ja ylsi niistä löytyi asuntomessujen porttien ulkopuolelta: Messujen virallinen oheiskohde - Rantatie eli Tuusulan museotie. Tämän tie varrella on myös erittäin suosituksi osoittautunut talo, joka houkutteli esittelykierroksille niin rakentamisesta haaveilevia kuin rakentamisen ammattilaisia ja arkkitehteja. Mikä teki tästä kuparikattoisesta hirsitalosta kaikkia kiinnostavan ja mielenkiintoisen tutustumiskohteen?

Talon uniikit ratkaisut ja taidokas rakentaminen

Ensimmäisenä katse kiinnittyy fasadin upeaan kuparikattoon ja niihin kahdeksaan kuparireunaiseen kattoikkunaan, jotka jo kielivät talon ateljee -tyyppisestä rakentamisesta. Talon isäntäpari ja rakennuttajat Jaakko ja Jessica Leppo ovat itse suunnitelleet huoltovapaan ja nykyaikaisen, kestävän kehityksen arvoja noudattavan, 300 vuoden kodin. Hankkeen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Harri Lauronen.

Jessica Leppo on teki talosta mittatarkan pienosimallin.Jessica Leppo on teki talosta mittatarkan pienosimallin.

Talon suunnitteluun on otettu mukaan koko perhe. Kaikki saivat kertoa toiveitaan talon suhteen ja niitä myös toteutettiin, katolta järveen johtavaa liukumäkeä lukuun ottamatta. Suunnittelussa otettiin huomioon talon koko elinkaari ja sukupolviasuminen, joten kaikki talossa on helposti muutettavissa ja muunneltavissa aina sen hetkisen perhekoon ja tarpeiden mukaan.

Talo on suunniteltu lähellä sijaitsevaa Pekka Halosen ateljee-kotia mukaillen sekä sen toiminnallisuudet huomioon ottaen. Lisäksi museotien historia on vaikuttanut talon suunnitteluun. Jaakko Leppo kertoo pariskunnan tutkineen Halosenniemen historiaa hyvinkin tarkkaan ennen oman talonsa rakentamista. Molempia miellytti talon taiteen tekemiselle ja luomiselle omistettu tyyli, jonka he halusivat välittyvän myös omasta kodistaan.

Kahdeksan, talon etupuolella olevan ikkunan asennus alkaa.Kahdeksan, talon etupuolella olevan ikkunan asennus alkaa.
Erityistä osaamista vaatii kattoikkunoiden asentaminen hyvin lähelle toisiaan.Erityistä osaamista vaatii kattoikkunoiden asentaminen hyvin lähelle toisiaan.

Runsaasti luonnonvaloa sisälle kattoikkunoilla

Suunnittelun yksi pääkohdista oli saada mahdollisimman paljon luonnonvaloa sisätiloihin. Ikkunoita talossa onkin runsaasti, mutta kattoikkunat hoitavat talon yläkerran luonnonvalon tarpeen. Tontille on kaavoitettu 1 ½ kerroksinen talo. Kun tällaiseen taloon suunnitellaan makuuhuoneita yläkertaan, riittävän luonnonvalon saaminen tiloihin, joissa on myös suuren valontarpeen omaava ateljee tila, on kovin vaikeaa saavuttaa perinteisillä pystyikkunoilla.

Kattoikkunat tuovat avarassa suunnittelussa upeaa luonnonvaloa myös alakerran tiloihin.Kattoikkunat tuovat avarassa suunnittelussa upeaa luonnonvaloa myös alakerran tiloihin.

Kattoikkunat olivat Jaakko Lepolle luonteva ratkaisu ongelmaan. Kattoikkunat todettiin hyväksi vaihtoehdoksi ja niinkin hyväksi, että talossa niitä on jopa 11 kappaletta. Leppo kertoo kattoikkunoiden olleen itse asiassa luonnollinen valinta heille, sillä hänellä on myös aiempaa kokemusta lapsuuden kodistaan kattoikkunoista, joiden luomasta valaistuksesta hän on aina pitänyt.

Leppo huomauttaa kattoikkunoiden olevan mainettaan huomattavasti parempia. Vanhat kattoikkunat lapsuudenkodissa, jotka oli asennettu jo 90-luvulla, ovat myös toimineet teknisesti erinomaisesti.

Erilaisista ikkunoista saadaan vaihtelevia valaistuksia huoneisiin.Erilaisista ikkunoista saadaan vaihtelevia valaistuksia huoneisiin.

Kattoikkunoiden asennus sujui leikiten

Kattoikkunoissa ajatellaan usein olevan ongelmia, mutta vika löytyykin yleensä aina puutteellisessa asennuksessa. Lepon mukaan asennukseen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Leppo toteaakin olleensa hyvin vaikuttunut kattoikkunoita asentaneen VELUX:in suositteleman yhteistyökumppanin Peltitaiturit Oy:n erinomaisesta ammattitaidosta. -Kuparikatolle kattoikkunoiden asentaminen ei ole mikään yksinkertainen asia ja varsinkin kun meillekin kattoikkunat asennettiin 20 cm välein, joka ei suinkaan ole normaali asennustapa, kertoo Leppo.

- Peltitaiturit aloittelivat työt noin klo 8 aikaan aamulla. Kysyin varovasti Martilta ja Topilta, että meneekö monta päivää asennuksessa? Illalla kahdeksan maissa ikkunat olivat katossa kiinni. Kaikki 11 kattoikkunaa! Tämän jälkeen oli mukavaa jäädä odottamaan kattoikkuna-asennuksen toista osaa, kuten pellityksiä ja sisätöitä.
Jaakko Leppo


Lisäksi asennuksen laatu ja tarkkuus olivat ilmiömäistä ja upeaa työtä, Leppo kehuu. Miehillä oli hyvä meininki ja huomasi, että he todella nauttivat työstään. Täydet pisteet VELUX:ille hyvästä asennuskumppanista.

Kuparikatto vaatii arvoisensa kumppanit

Kuten todettua, kuparikatto ja kattoikkunoiden määrä loivat uudet haasteet suunnitteluun ja asentamiseen. Leppo kiitteleekin VELUX:in Miikka Halmeelta saamaansa korvaamatonta suunnitteluapua. -Miikka palveli meitä suurena suunnitteluapuna ja se oli projektin onnistumiselle tärkeä lenkki. Toivoisinkin, että se menisi aina näin, että saat hyvät ohjeet suunnittelun ja rakentamisen tueksi. Lasikattomaisen rakenteen tekeminen täytyy ottaa huomioon jo erittäin varhaisessa vaiheessa talon suunnittelua jo kattotuolienkin takia, täsmentää Leppo.

Leppo oli erittäin tyytyväinen VELUX:in valtuutettuun asennuskumppaniin, joka hoiti työnsä esimerkillisellä taituruudella.Leppo oli erittäin tyytyväinen VELUX:in valtuutettuun asennuskumppaniin, joka hoiti työnsä esimerkillisellä taituruudella.

- Kupariselle katolle ei voi, jo katon arvokkuuden huomioon ottaen, asentaa muuta kuin kuparipintaisia kattoikkunoita. Mahtavaa että sellainen löytyi VELUX:in mallistosta. Jaakko Leppo

Teknisesti asiaa tarkasteltaessa, kupari ei voi olla kosketuksissa esimerkiksi teräksen kanssa, sillä ne muodostavat sähköparin, joka taas syövyttää terästä ja irrottaa rakenteet toisistaan. On paljon pieniäkin asioita, jotka on otettava huomioon, kun rakennetaan laadukasta ja kestävää kotia.

Upeat kuparipuitteiset kattoikkunat kuuluvat VELUX:in valikoimaan.Upeat kuparipuitteiset kattoikkunat kuuluvat VELUX:in valikoimaan.

Arkea helpottava toiminnallisuus

Perhe on hyvin tyytyväinen myös kattoikkunoiden toiminnallisuuksiin. -Koska ylimmät kattoikkunat ovat todella korkealla ja käsin saavuttamattomissa, ne toimivatkin sähköohjauksella. Jokainen perheenjäsen voi ohjata ikkunoita, pimennysverhoja ja ulkopuolisia markiiseja vaikka omalla kännykällään, täsmentää Leppo.

Lisäksi käytössä on automaattinen ikkunan sulkija. Automatiikka tunnistaa sateen ja sulkee ikkunat sateen osuessa niihin. Ikkunat on yhdistetty jopa sääpalveluun, joka ennakoi saapuvat sadekuurot ja myrskyt.

leppo-kattoikkunat-422x750

Leppo kertoo perheen panostaneen kodissaan nimenomaan helppohoitoisuuteen, huolettomaan asumismukavuuteen ja huoltovapaaseen asumiseen. Yksi tähän liittyvä toiminto on kattoikkunoihin yhdistetty hiilidioksidin tunnistin.

Kattoikkuna tunnistaa liiallisen hiilidioksidin sisätiloissa, joka aiheuttaa muun muassa tunkkaista hengitysilmaa, päänsärkyä ja väsymystä.

Tunnistin avaa kattoikkunan ja tuulettaa kodin hetkessä raikkaaksi. Leppo kehuu sähköistä järjestelmää mainioksi toiminnallisuudeksi.

Korkealle sijoitetuissa ikkunoissa hyödynnetään hyvin usein sähköistä ohjausta.Korkealle sijoitetuissa ikkunoissa hyödynnetään hyvin usein sähköistä ohjausta.

Uskomattoman laadukasta palvelua VELUX:ilta

Kaiken kaikkiaan Leppo on ollut erittäin tyytyväinen VELUX:ilta saamaansa apuun niin suunnittelussa kuin kattoikkunoiden asennusavun hankinnassa. -Itse asiassa kaikkihan kävi niin päin, että ensin VELUX:in Miikka antoi meille listan valtuutetuista asennuskumppaneista, jotka kaikki kävin huolella läpi. Peltitaiturit Oy valikoitui joukosta asentamaan ensin kattoikkunoitamme. Taiturimaisen ja laadukkaan asennustyön jälkeen kysyimme heiltä myös katon tekemistä ja koko lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä.

VELUX kattoikkunat

VELUX tasakattoikkunat

VELUX - luotettava kattoikkunakumppani.VELUX - luotettava kattoikkunakumppani.
 
Päivitetty
25.5.2021