70-luvun omakotitalon öljylämmitys vaihdettiin ilma-vesilämpöön

Varsinais-Suomen Kalannissa asuvat Janne Vahanti ja Maria Nurmi vaihtoivat kotinsa ikääntyneen öljylämmitysjärjestelmän ilma-vesilämpöpumppuun pari vuotta sitten. Saldona on huima vuosisäästö energialaskussa, selvästi pienempi hiilijalanjälki ja huoltovapaa arki.

JASPI_kalanti_1LR_rajattu

Kun Janne Vahanti ja Maria Nurmi lapsineen olivat muuttamassa Marian vanhempien 70-luvulla rakentamaan 120-neliöiseen omakotitaloon, se oli tapetteja lukuun ottamatta alkuperäisessä kuosissaan.

Edessä oli mittava remontti, sillä kaikki päätettiin laittaa uusiksi keittiötä, pesutiloja ja talotekniikkaa myöten. Öljylämmitykselle haluttiin löytää jokin modernimpi, käytössä edullisempi ja ekologisempi vaihtoehto.

– Puntarissa olivat lähinnä maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu. Kalliimpi maalämpö jäi kuviosta aika nopeasti pois, sillä se olisi tiennyt myös mylläystä piha-alueella, Janne Vahanti taustoittaa.

Urakkatarjous pyydettiin Ukin Putki Oy:ltä, joka oli jo aiemmin vastannut talon käyttövesiputkien uusimisesta. Samalla tehtiin säästölaskelmat, joiden mukaan energialasku pienenisi vuosittain noin 1 500 eurolla ja investointi maksaisi itsensä takaisin 5–7 vuodessa. Tältä pohjalta päätös oli selvä.

Jäspi-öljykattilan tilalle asennettiin Jäspi Tehowatti Air Split -ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpatterit alkoivat olla tiensä päässä, joten ne päätettiin korvata vesikiertoisella lattialämmityksellä.

JASPI_kalanti_5LR_rajattu

Remontista on nyt aikaa pari vuotta ja alkuperäiset säästölaskelmat ovat pitäneet kutinsa hyvin. Ensimmäisenä vuonna sähkön kokonaiskulutus oli 6 300 kWh, josta se on vakiintunut noin 8 000 kWh:n tasolle.

– Lukemien nousua selittää osaltaan se, että koronan takia on oltu enemmän kotioloissa. Silti investointi maksaa itsensä takaisin suunnitellussa ajassa. Öljyyn verrattuna säästö on iso, sillä sen kulutus oli noin 2 000 litraa vuodessa, Janne Vahanti ynnäilee.

Energiatuki kannattaa hyödyntää

– Suomessa on paljon 1970-luvulla tehtyjä ja remonttia kaipaavia omakotitaloja. Lämmitysjärjestelmän vaihto on usein ensimmäinen ja järkevin tapa lähteä liikkeelle, toteaa Ukin Putki Oy:ssä lämmitysjärjestelmämyynnistä vastaava Antti Isotupa.

Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan jatkaa ikääntyneen talon elinkaarta varsin kohtuullisin kustannuksin, sillä investointi maksaa itsensä takaisin energialaskusta syntyvillä säästöillä.

Isotupa uskoo ilma-vesilämpöpumppujen suosion kasvavan entisestään, koska viime syksynä tarjolle tuli uusi valtiontuki. Sen myötä öljylämmityksestä luopuva voi saada energiainvestointiinsa jopa 4 000 euron avustuksen.


Lue lisää: jaspi.fi

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Päivitetty
19.3.2021