• Etusivu
  • LVI

70-luvun omakotitalon öljylämmitys vaihdettiin ilma-vesilämpöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 19.03.2021
20209_66546.jpg

Varsinais-Suomen Kalannissa asuvat Janne Vahanti ja Maria Nurmi vaihtoivat kotinsa ikääntyneen öljylämmitysjärjestelmän ilma-vesilämpöpumppuun pari vuotta sitten. Saldona on huima vuosisäästö energialaskussa, selvästi pienempi hiilijalanjälki ja huoltovapaa arki.

Kun Janne Vahanti ja Maria Nurmi lapsineen olivat muuttamassa Marian vanhempien 70-luvulla rakentamaan 120-neliöiseen omakotitaloon, se oli tapetteja lukuun ottamatta alkuperäisessä kuosissaan.

Edessä oli mittava remontti, sillä kaikki päätettiin laittaa uusiksi keittiötä, pesutiloja ja talotekniikkaa myöten. Öljylämmitykselle haluttiin löytää jokin modernimpi, käytössä edullisempi ja ekologisempi vaihtoehto.

– Puntarissa olivat lähinnä maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu. Kalliimpi maalämpö jäi kuviosta aika nopeasti pois, sillä se olisi tiennyt myös mylläystä piha-alueella, Janne Vahanti taustoittaa.

Urakkatarjous pyydettiin Ukin Putki Oy:ltä, joka oli jo aiemmin vastannut talon käyttövesiputkien uusimisesta. Samalla tehtiin säästölaskelmat, joiden mukaan energialasku pienenisi vuosittain noin 1 500 eurolla ja investointi maksaisi itsensä takaisin 5–7 vuodessa. Tältä pohjalta päätös oli selvä.

Jäspi-öljykattilan tilalle asennettiin Jäspi Tehowatti Air Split -ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpatterit alkoivat olla tiensä päässä, joten ne päätettiin korvata vesikiertoisella lattialämmityksellä.

20209_66547.jpg

Remontista on nyt aikaa pari vuotta ja alkuperäiset säästölaskelmat ovat pitäneet kutinsa hyvin. Ensimmäisenä vuonna sähkön kokonaiskulutus oli 6 300 kWh, josta se on vakiintunut noin 8 000 kWh:n tasolle.

– Lukemien nousua selittää osaltaan se, että koronan takia on oltu enemmän kotioloissa. Silti investointi maksaa itsensä takaisin suunnitellussa ajassa. Öljyyn verrattuna säästö on iso, sillä sen kulutus oli noin 2 000 litraa vuodessa, Janne Vahanti ynnäilee.

Info

Info

Energiatuki kannattaa hyödyntää

– Suomessa on paljon 1970-luvulla tehtyjä ja remonttia kaipaavia omakotitaloja. Lämmitysjärjestelmän vaihto on usein ensimmäinen ja järkevin tapa lähteä liikkeelle, toteaa Ukin Putki Oy:ssä lämmitysjärjestelmämyynnistä vastaava Antti Isotupa.

Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan jatkaa ikääntyneen talon elinkaarta varsin kohtuullisin kustannuksin, sillä investointi maksaa itsensä takaisin energialaskusta syntyvillä säästöillä.

Isotupa uskoo ilma-vesilämpöpumppujen suosion kasvavan entisestään, koska viime syksynä tarjolle tuli uusi valtiontuki. Sen myötä öljylämmityksestä luopuva voi saada energiainvestointiinsa jopa 4 000 euron avustuksen.

Lue lisää: jaspi.fi

Haluatko lisätietoa? Jätä Kaukoralle yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton