Joko suunnittelet omaa terassia?
– Tässä yksi tapa perustuksen toteuttamiseen

Jos olet suunnittelemassa omaa uutta terassia, tässä sinulle muutama vinkki, jotta saat tulevan terassisi perustuksista varmasti tukevat.

Vietä rentoa kesää uudella terassilla.Vietä rentoa kesää uudella terassilla.

Terassin perustaminen ei vaadi valtavaa muuraustyötä tai suuria valuja, vaan perustukseksi riittää yleensä pilariharkkoperustus, jos alusta on tiivis ja routimaton. Pilariharkkoperustuksen teko on helppoa ja nopeaa. Sillä on helppo siirtää terassilta tulevat kuormat maapohjalle. Pilarit kannattaa jakaa tasaisin välimatkoin koko terassin alueelle ja myös seinän vierustalle, jotta terassin kasaaminen pilareiden päälle sujuu helposti ja lopputuloksesta tulee kestävä ja periksiantamaton.

Terassin perustustyö ei edellytä suuria ponnisteluja ja punttisalilla valmistautumista, vaan perustukset on mahdollista toteuttaa hyvinkin kätevästi ja kevyesti, Leca-pilariharkon painaessa ainoastaan 6,3 kiloa.

Miten perustustyö etenee?

Useimmiten terassin pilariharkkoperustus on hyvä asentaa valmiiksi tehdyn anturan päältä. Antura tehdään sorastuksen päälle ja sen koko määritetään maapohjan kantavuuden ja terassilta tulevien kuormien mukaan. Antura on helppo valaa weber S 30 sementtilaastia käyttäen. Massasta tulee kyllin jämäkkää työstettäväksi, kun käyttää sekoitusohjeessa annettua minimivesimäärää. Muiden tarvittavien terästen lisäksi anturaan asennetaan esimerkiksi yksi vahvuudeltaan 12 mm:n harjateräs tartunnaksi pilarille. Pilariharkko itse on kooltaan 240 x 240 x 200 mm.

Pilariharkko on kooltaan 240x240x200 mm.Pilariharkko on kooltaan 240x240x200 mm.
Leca® -pilariharkko p-240 pontattuLeca® -pilariharkko p-240 pontattu

Ensimmäinen harkko muurataan anturaan kiinni käyttäen weber ML Leca® Laastia tai muurauslaastia. Tarkista että saat harkon oikeaan korkoon, tämän jälkeen, kun massa on kuivahtanut, voi aloittaa loppujen harkkojen pinoamisen. Pontattuja pilariharkkoja voidaan kuivalatoa aina 1,4 metrin korkeuteen asti. Leca® -pilariharkkojen etuna on niissä oleva pontti, joten harkkojen väliin ei tarvitse laittaa muurauslaastia, vaan harkot tosiaan ladotaan varovasti toistensa päälle. Jos harkkojen korkeutta on tarvetta säätää pilariharkkoja asennettaessa, niin ne voidaan myös muurata toisiinsa esimerkiksi Leca® laastilla.

Leca® -pilariharkkojen reiät muodostavat itsessään koko pilarin pituuden kattavan reiän, jonne asetetaan suunnitteluohjeen mukainen harjateräs. Tämän jälkeen reikään kaadetaan esimerkiksi weber S 30 sementtilaasti ja muodostetaan näin valettu betonisydän. Betonisydäntä varten sekoitettavan sementtilaastin kannattaa tehdä suurimmalla sallitulla vesimäärällä, jolloin massa on helppo kaataa. Betonimassa tiivistetään pilariharkon reikään varmistaen, että se täyttää koko reiän. Kun massa on kuivunut, voidaan asentaa huopakaistale kapillaarikatkoksi ja alkaa rakentaa terassin puuosia.

Täältä löydät tarkemmat työohjeet!

Tietoa muista Lecan tuotteista

Pilariharkon edut

  • Harkon koko 240x240x200 mm
  • Kuivaladottava, lukkiutuva ponttisauma
  • Nopea ja helppo pystyttää
  • Voidaan latoa ilman laastia 1,4 metrin korkeuteen asti ennen valua
  • Ponttiharkko on vaivaton tasoittaa

Nopea tapa toteuttaa terassin perustukset.Nopea tapa toteuttaa terassin perustukset.
 
Päivitetty
4.8.2023