Sydämellä suunniteltu ja luotu

Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.

Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?

Saint-Gobain oli mukana rakentamassa Talo Illyriaa.Saint-Gobain oli mukana rakentamassa Talo Illyriaa.
Eteiseen saavuttaessa ruokailutilan suuresta ikkunasta tuleva valo vetää puoleensa.Eteiseen saavuttaessa ruokailutilan suuresta ikkunasta tuleva valo vetää puoleensa.

Tuoteperhe, joka puhuu yhteistä kieltä

Modernin linjakas omakotitalo on rakennettu käyttäen hyödyksi Saint-Gobainin eri tuotteita ja tuoteperheitä, jotka sopivat yhteen. Saint-Gobainiin kuuluvat Ecophon, Gyproc, ISOVER, Leca sekä Weber olivat mukana Talo Illyrian rakentamisessa. Koko rakennusprojektin tavoitteena oli kestävä ja pitkäikäinen harkkotalo, joten avainasemassa tavoitteen toteutumisen suhteen olivat laadukkaat tuotteet sekä ratkaisut. Rakennusprojekti oli perheelle ensimmäinen, joten asiantunteva apu oli tervetullutta.

Talo on suunniteltu pitkäikäiseksi ja siinä on erityisesti painotettu asumismukavuutta. Korostuneessa asemassa ovat olleet laadukkaat tuotteet, joita rakentamisessa on käytetty. Illyrian ulkoseinät on mm. rakennettu käyttäen palamatonta, hiljaista, energiatehokasta sekä pitkäikäistä Leca-eristeharkkoa. Kodin lämmöstä huolehtii Weberin Comfort Lämpölattia, ISOVERin kierrätyslasista valmistettu InsulSafe® Puhallusvilla sekä PREMIUM 33 -eriste. Äänimaailmasta on taas huolehdittu Ecophon Akusto Wall -seinälevyn avulla.

Keittiö sekä olohuone ovat tässä kodissa kaiken keskiössä.Keittiö sekä olohuone ovat tässä kodissa kaiken keskiössä.

– Olen vuosien varrella ottanut asioista aktiivisesti selvää ja valmistautunut henkisesti siihen, että rakennusprosessi tulee olemaan vaativa. Laadukkaat materiaalit ja Saint-Gobainilta saatu sydämellinen asiantuntija-apu ovat meille tärkeitä. Pian pääsemme kotiin, joka on juuri meidän näköisemme, perheen äiti Ibadete Nura-Berisha kertoo.


Yhtenäisen tuoteperheen avulla myös tämä koti ottaa huomioon rakennetun ympäristön sekä hiilijalanjäljen. Talo Illyria on mukana Ympäristöministeriön hiilijalanjäljen arviointimenetelmän pilotoinnissa.
Tästä aiheesta voit lukea lisää täältä.  

Perheen äiti, Ibadete Nura-Berisha, voi ylpeänä katsoa työnsä jälkeä. Rakennusprojektin läpivieminen oli suuri työ, mutta onnistunut lopputulos palkitsee.Perheen äiti, Ibadete Nura-Berisha, voi ylpeänä katsoa työnsä jälkeä. Rakennusprojektin läpivieminen oli suuri työ, mutta onnistunut lopputulos palkitsee.

Asumismukavuutta – mitä se merkitsee asujalle

Talo Illyriassa onkin panostettu mukavuuteen ja helppohoitoisuuteen: asuintilat ovat kaikki yhdessä tasossa ja pohjaratkaisu on selkeä vailla turhia käytäviä ja sokkeloita. Ilma sekä valo kiertävät kodissa ja saavat aikaan rauhallisen ja seesteisen tunnelman.

Yleisestikin tarkasteltuna kodilla on yllättävänkin suuri vaikutus sekä terveyteen että hyvinvointiin, sillä vietämme keskimäärin jopa 90 % ajastamme sisätiloissa. Mitä mukavuus sitten tarkoittaa? Myös tässä Tuusulaan rakennetussa kodissa se tarkoittaa mm. hyvää sisäilmaa, ääniympäristöä, valaistusta sekä sopivaa lämpötilaa.

–Käytimme paljon aikaa ja vaivaa yksityiskohtien hiomiseen, jotta talosta tulisi meidän näköinen: avara, valoisa, harmoninen ja persoonallinen. Halusimme mukaan myös ripauksen kotoisaa kosovolaista arkkitehtuuria, Nura-Berisha toteaa.

Kun jatkaa kulkuaan kodissa, avautuu eteen yhä enemmän nähtävää sekä ratkaisuja, joita ei välttämättä osannut odottaa, mutta jotka kuitenkin olivat aivan ilmeisiä – näinhän sen tottakai kuuluu ollakin. Kodin vähäeleisyys ei tee kodista tylsää, vaan päinvastoin.
Katse hakee ja löytää yksityiskohtia: vaaleasta värimaailmasta selkeästi erottuvat mustareunaiset lasiovet, jotka tuovat ryhtiä vaaleuden keskelle sekä olohuoneen seinällä olevan suuren taulun, joka ei ole vain taideteos, vaan kangaspintaisen Ecophon Akusto Wall - seinälevyn tehtävänä on pehmentää kodin äänimaailmaa. Tämä koti on tehty ajatuksella, ja sen huomaa.

Vaaleassa keittiössä on otettu huomioon toiminnallisuus ja helppokäyttöisyys.Vaaleassa keittiössä on otettu huomioon toiminnallisuus ja helppokäyttöisyys.
Perheen makuuhuoneet on sijoitettu kodin toiseen päähän. Myös vanhempien makuuhuoneen ovena on käytetty kevytrakenteista mustan metallin kehystämää lasiovea.Perheen makuuhuoneet on sijoitettu kodin toiseen päähän. Myös vanhempien makuuhuoneen ovena on käytetty kevytrakenteista mustan metallin kehystämää lasiovea.

Saint-Gobainin tavoite on auttaa ihmisiä rakentamaan erinomaisia elinympäristöjä sekä parantamaan juuri ihmisten elämänlaatua sekä tuotteidensa kautta että vähähiilisen rakentamisen asiantuntijakumppanin ominaisuudessa. Yrityksen valmistamat tuotteet ovat vähähiilisiä, kiertotaloutta tukevia sekä hyvinvointia edistäviä rakennustuotteita.

Mutta mitä tuotteita kodissa sitten käytettiin?

Perustus ja sokkeli

Kuten yleensäkin, alkaa huolella tehdyn kokonaisuuden rakentaminen vankoista perustuksista sekä sokkeleista. Illyriassa käytettiin sekä Lecan että Weberin tuotteita. Leca© Anturamuotteihin valetun betonin päälle aloitettiin nostamaan Leca-harkkoja (Leca© Lex -harkkoja RUH-420 sekä Leca© Design -harkko LTH-420). Muuraus tapahtui käyttäen webervetonit ML Leca© laastia. Valmiin sokkelin pintaan levitettiin Weberin webervetonit 410 Ohutrappauslaastia, Silcomaalia ja Silcopinnoite+. Sävyksi sokkeliin valittiin RR23 hierretty.

Alapohja

Alapohjassa tuoteperheiden vetovuoron ottaa Weber lattiatasoite-tuotteillaan. Lattiaan valittiin Weber Comfort Lite Lämpölattia, joka reagoi nopeasti lämpötilan muutostarpeisiin ja on rakenteena samalla sekä kevyt, ohut että nopea asentaa. Päälle levitettiin vielä webervetonit 130 Comfort Plaano tasoite. Märkätiloissa vastaavasti käytettiin lattioiden kallistuksissa weber 5000 Lattiamassaa, tasoitukseen weber 3100 Hienotasoitetta.

Ulkoseinät

Koska kyseessä on kivitalo, muurattiin ulkoseinät käyttäen Leca© Design LTH-420 -harkkoa yhdessä webervetonit ML Leca© Laastin kanssa. Pintaan haluttiin erinomaisesti Suomen vaihtelevaa ilmastoa kestävä pinta, joten ratkaisussa päädyttiin käyttämään Weberin kaksikerrosrappausta, jossa pohjarappaus suoritetaan webervetonit 410 Ohutrappauslaastilla ja pintarappaus weber Silcomaali ja weber Silcopinnoite+ 1,5 mm, sävy T001 hierrettynä. Seinän tehosteväri on saatu aikaan weber Silcomaalilla ja weber Silcopinnoite+ 2 mm Piirrolla. Terassin otsassa päädyttiin hieman erilaiseen ratkaisuun, joka toteutettiin käyttäen SerpoVent-levyrappausjärjestelmää. SerpoVent levyrappausjärjestelmä on pisimpään markkinoilla ollut levyrappausjärjestelmä, ja pitää sisällään ratkaisut aina rakennusrungosta valmiiseen julkisivupintaan asti.

Sisätilat

Kuivissa sisätiloissa huolehdittiin seinien oikaisusta webervetonit 137 Oikaisulaastin, weber L Pohjatasoitteen ja weber LR+ Pintatasoitteen avulla. Viimeistellyksi ja lopulliseksi pinnaksi soveltuikin näiden jälkeen maalipinta.
Kantavissa, eli katolta kuormaa omalta osaltaan vastaanottavissa seinissä käytettiin hyödyksi Leca© Lex -harkkoja UH-125 ja UH-100. Kevyisiin, ei ylhäältä tulevaa kuormaa vastaanottaviin, väliseiniin valittiin Leca© EasyLex -väliseinäjärjestelmä, jossa seinäpaksuus on 88 millimetriä. Tässä järjestelmässä muurauksessa käytetään webervetonit OL 15 Ohutsaumalaastia. Pintojen oikaisu lopulliseen tasoonsa tehtiin webervetonit 137 Oikaisulaastia, weber L Pohjatasoitetta ja weber LR+ Pintatasoitetta käyttäen.

Märkätiloissa tulee käyttää sinne tarkoitettuja tuotteita, joten märkätiloissa seinäpintojen oikaisuun käytettiin weber MT Märkätilatasoitetta, weberSafe -märkätilajärjestelmää sekä laattojen kiinnitykseen weber supra light fix -laastia.

Sisäkattorakenteet toteutettiin Gyprocin GN 13 Normaali -kipsilevyä käyttäen. Koska kattopintaan ei kohdistu vastaavaa rasitusta ja iskunkestävyysvaatimuksia kuin seinäpinnoille, ei kipsilevyltä edellytetty lisälujuutta erikoiskovan kipsilevyn tai Habito -rakennuslevyn muodossa. Levyt tasoitettiin L Pohjatasoitteella sekä LR + Pintatasoitteella.

Kodin eristämisestä huolehti ISOVER, jonka pääasiassa kierrätyslasista koostuvaa InsulSafe© Puhallusvillaa on puhallettu Talo Illyrian yläpohjaan kauttaaltaan. Samalla on huolehdittu paikoilleen myös ISOVER Tuulenohjaimet. Pystyrakenteissa on hyödynnetty ISOVERin uutta PREMIUM 33 eristettä, joka pölyämättömänä eristeenä on helppoa käsitellä ja asentaa.


 
Julkaistu
7.9.2020