• Etusivu
  • LVI

7 vinkkiä uuden talon ilmanvaihdon suunnitteluun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 31.08.2020Päivitetty 08.11.2023
20204_64300.jpg

Hyvin suunniteltu ja toteutettu ilmanvaihto on tärkeää terveellisen ja viihtyisän asumisen kannalta.

Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.

1. Palkkaa ilmanvaihtosuunnittelun ammattilainen

Uuden kodin rakentajaa sitoo rakentamista koskevat säädökset ja määräykset. Niiden mukaan hanke tulee toteuttaa pätevien ammattilaisten voimin. Siksi rakennusprojektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa mm. talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Vanhan talon ilmanvaihtoremonttia tehdessä suunnittelun merkitys korostuu entisestään, jotta ilmanvaihto saadaan huomaamattomaksi osaksi vanhaa rakennusta.

Ammattilainen laskee tarvittavat ilmamäärät, suunnittelee ilmanvaihtokanaviston kulun ja ennen kaikkea tekee suunnitelmat niin, että se palvelee rakennuksen käyttäjiä. Ammattilainen huomioi suunnitelmassa myös, että ilmanvaihto toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti kaikkina vuodenaikoina. Hyvä iv-suunnittelija ymmärtää myös erilaisten rakennusten erilaisuuden ja rakennusmateriaalien erot. Ammattilaisen tavoitteena on korkealaatuinen ja terveellinen sisäilma.

Sami Aalto on ilahtunut siitä, miten hyvin ilmanvaihtosuunnittelussa otettiin heidän toiveensa huomioon.
Sami Aalto on ilahtunut siitä, miten hyvin ilmanvaihtosuunnittelussa otettiin heidän toiveensa huomioon.

Tuusulan Asuntomessuille paritalon rakennuttaneet Kati-Annika ja Sami Aalto ja Aila Tynell kehuvat yhteistyötä LVI-suunnittelijansa kanssa: "Suunnitelmassa otettiin huomioon ilmanvaihtoa koskevat toiveemme eli hyvä ja raikas sisäilma, luotettavuus, toimivuus, hiljaisuus ja kotimaisuus otettiin huomioon. Suunnittelija suositteli Vallox 110 MV-koneita, ja kotimaisina tuotteina ne sopivat hyvin periaatteisiimme. Olemmekin ratkaisuun tyytyväisiä, sillä - ilmanvaihto ei voisi toimia paremmin." Tutustu kohteeseen

Valloxin karttapalvelun avulla löydät pientalojen ilmanvaihdon suunnittelua tekeviä ammattilaisia.

2. Mieti, miten haluat ohjata konetta

On järkevää säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, jotta ilmanvaihto on asukkaiden ja energiankäytön kannalta optimaalinen. Jatkuvasti samalla teholla toimiva ilmanvaihto on toisena hetkenä riittämätön ja toisena hetkenä liian tehokas. Valloxin ilmanvaihtokoneisiin on tarjolla useita vaihtoehtoja käsisäädöstä täysin automaattiseen ilmanvaihtoon. Antureilla varustettu nykyaikainen ilmanvaihtokone huolehtii ilmanvaihdon tarpeenmukaisuudesta helposti automatiikalla.

Nykyaikaiset MyVallox-ilmanvaihtokoneet sisältävät automatiikkaa, joka huolehtii ilmanvaihdon tarpeenmukaisesti toiminnasta asukkaiden puolesta. Ne säätävät ilmanvaihdon määrää ilmanlaadun, kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan sopivaksi.

Kun MyVallox-ilmanvaihtokone on liitetty LAN-kaapelilla reitittimelle, sitä voi ohjata samassa verkossa olevien tietokoneiden tai älylaitteiden avulla. Selkeästä käyttöliittymästä näkee yhdellä silmäyksellä paljon asioita ilmanvaihdon toiminnasta ja esim. koneen käyttöönotto on helppoa.

MyVallox-ilmanvaihtokoneen voi liittää maksuttomaan pilvipalveluun, jolloin ohjaus on aina käsillä.
MyVallox-ilmanvaihtokoneen voi liittää maksuttomaan pilvipalveluun, jolloin ohjaus on aina käsillä.

Käyttöliittymä on selainpohjainen, joten erillisiä ohjelmia ei tarvitse asentaa. Samalla ilmanvaihtokoneen voi rekisteröidä maksuttomaan MyVallox Cloud-pilvipalveluun. Silloin ilmanvaihtoa voi ohjata ja seurata, vaikkei olisi kotonakaan. MyVallox Cloud-pilvipalvelu huolehtii automaattisesti, että ilmanvaihtokoneessa on aina viimeisin ohjelmistoversio. Jos epäilee ilmanvaihdon toiminnassa ongelmia, pilvipalvelun kautta voi myös antaa ammattilaisille luvan seurata koneen toimintaa ja tarkastella tehtyjä asetuksia. Usein asiat selviävät ilman, että huoltoliikettä tarvitaan paikalla lainkaan.

3. Valitse taloosi oikean kokoinen ilmanvaihtokone

Ilmanvaihtokonetta valittaessa oleellista on mitoittaa kone kodin tarpeiden mukaiseksi. Ilmanvaihtokoneen on normaalioloissa pystyttävä vaihtamaan asunnon laskennallinen ilmatilavuus kerran kahdessa tunnissa noin puolella teholla. Näin varmistetaan, että tarvittaessa ilmanvaihtoa pystyy tehostamaan. Energiansäästämiseksi on hyvä, jos ilmanvaihtoa voi myös helposti pienentää asunnon jäädessä tyhjilleen. Suunnittelussa tulee muistaa, että ilmatilavuuteen perustuva mitoitus ei kuitenkaan aina ole oikea, sillä henkilömäärä ja toiminnot vaikuttavat tarvittavaan ilmanvaihtoon. Ulkoilmavirran mitoituksen lähtökohtana tuleekin pääsääntöisesti käyttää henkilömäärää.

4. Valitse kone, jonka vuosihyötysuhde on hyvä

Ilmanvaihtokoneen tärkein ominaisuus on sen lämmöntalteenottokyky. Se tarkoittaa sitä, kuinka hyvin kone kykenee lämmittämään sisään tulevaa ilmaa poistuvan ilman lämmöllä, ja näin säästämään kylmän ulkoilman lämmittämiseen vaadittua energiaa. Lämmöntalteenottokyvyn parhaana mittarina on vuosihyötysuhde. Vuosihyötysuhteella on suuri merkitys rakennuksen E-lukuun ja todelliseen energiankulutukseen. Erinomaisen vuosihyötysuhteen lisäksi kaikilla Vallox-ilmanvaihtokoneilla on Eurofins Expert Services (ent. VTT) myöntämät konekohtaiset sertifikaatit, joka takaa, että koneen energiankulutus on ilmoitetun mukainen.

5. Mihin ilmanvaihtokone kannattaa sijoittaa?

Ilmanvaihtokone tulee sijoittaa lämpimään, vähintään +10 °C -asteiseen sisätilaan. Ilmanvaihtokoneen sijainti on hyvä, kun sen ääni ei häiritse ja huolto on helppoa. Likaisten suodattimien vaihto vaikkapa vaatehuoneessa ei ole mukavaa. Sen lisäksi tehokkaat lämmöntalteenottokennot ovat suuria ja niiden irrottaminen puhdistusta varten vaatii tilaa. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila tai lämmin varasto. Pienemmissä asunnoissa ilmanvaihtokone voidaan sijoittaa vaikka pesutornin tai WC-istuimen yläpuolelle tai integroida huomaamattomasti keittiökalusteisiin.

Sen sijaan makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei tule asentaa häiritsevän äänen välttämiseksi. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneeseen tulee sähkö- ja verkkoliitäntöjä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Lisäksi on muistettava koneen vaatima huoltotila.

Vuoden 2020 Asuntomessujen Honka Huomen -kohteessa ilmanvaihtokone ja muu talotekniikka sijoitettiin näppärästi kodinhoitohuoneen seinän kokoisten peililiukuovien taakse. Siellä ne ovat katseilta piilossa, mutta helposti huollettavissa.

Peiliovien takana kone on katseilta piilossa, mutta helppo huoltaa.
Peiliovien takana kone on katseilta piilossa, mutta helppo huoltaa.

6. Mitä kannattaa huomioida kanavistosta?

Ilmanvaihtokanavisto kannattaa rakentaa mahdollisimman lyhyeksi ja on hyvä, jos se voidaan asentaa lämpimiin sisätiloihin. Alaslaskut, välipohjat, kotelot ja väliseinät ovat hyviä ilmanvaihtokanavan reittejä. Jos kaikki kanavat saadaan höyrysulun sisäpuolelle, niitä ei tarvitse lämpöeristää eikä höyrysulkuun tule tarpeettomia reikiä.

Asumismukavuuden takia on tärkeä kiinnittää huomiota myös kanaviston äänenvaimennukseen. Määräystason täyttävä äänitaso voi vielä häiritä yön hiljaisina tunteina makuuhuoneessa. Ilmanvaihtokanaviston äänenvaimennus on edullista hoitaa kanavistoon sijoitettavilla vaimentimilla tai joissakin konetyypeissä koneeseen tulevalla äänenvaimennusosalla. Sen lisäksi on hyvä varmistaa, ettei ääni pääse kulkemaan rakenteissa vaikkapa teknisestä tilasta makuuhuoneeseen.

Perinteisen peltisen ilmanvaihtokanaviston rakentaminen vaatii jonkin verran osaamista, mutta ennen kaikkea aikaa. Osien niittaaminen on käsityömäistä. Helpompi vaihtoehto on rakentaa kanavisto Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmällä. Se koostuu taipuisasta, hygieenisestä muoviputkesta ja jakolaatikoista, joita on nopea ja helppo asentaa sekä uuteen että remontoivaan taloon. Katso video, miten helppoa BlueSky-kanaviston rakentaminen on.

20204_64303.jpg

7. Muista, että ilmanvaihtokonetta pitää huoltaa säännöllisesti

Ilmanvaihtokoneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein, ja tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava suodattimet, sekä poistettava muut roskat ja lika. Ajan myötä oman koneen vaatiman huoltotiheyden oppii tuntemaan, mutta useissa malleissa on myös huoltomuistutin. Suodattimet suositellaan vaihdettavan kahdesti vuodessa, mutta sen voi tehdä useamminkin. Mikäli taloudessa asuu allergikkoja tai asunto on vilkkaasti liikennöidyllä alueella, kannattaa vaihto tehdä useammin kuin kahdesti vuodessa.

Lue lisää mm. ulkoilmakanavien paikoista, ilman kierrosta ja ilmanvaihtojärjestelmän käyttöönotosta.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton