Kaiken se kestää

Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.

Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.

Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.

Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.

Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu

Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt perheen isä, Matti Posio, vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt perheen isä, Matti Posio, vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.

Vapaus asentaa ja ripustaa

Rakennusvaiheessa on pidettävä monia asioita mielessä. Urakkaa helpottaa melkoisesti, kun seinien koo­lauksia tai tukirakenteita ei tarvitse miettiä sen perusteella, mihin painavia kaappeja aikoo myöhemmin asentaa.

Perheen isä päätti yksinkertaistaa omaa asen­nustyötään käyttämällä Gyproc Habito® -levyä, jolla on kaikkia muita kipsilevyjä huomattavasti parempi ripustuslujuus ja johon voi kiinnittää esimerkiksi keittiökaapit suoraan ilman kalustetukia tai va­nereita.

Habito on markkinoiden kovin kipsilevy ja kestää jopa 40 kilon ripustuskuorman yhdellä puu­ruuvilla. Lisäksi Habito-rakenteille luvataan uskomaton 3 varmuuskerroin. Tällaiset kestä­vyystasot ovat aivan omaa luokkaansa perinteisiin kipsilevyihin verrattuna.

Kaapistojen asennustyö nopeutuu ja helpottuu niin keittiössä kuin wc- ja kodinhoitotiloissakin, kun kiinnityspisteet voi hakea vapaasti seinäpinnoilta asennuksen yhteydessä. Levy on erinomainen valinta myös esimerkiksi autotalleihin ja varastoihin.

Matti-isä kiinnittikin kylpyhuoneessa sekä allas- että peilikaapin suoraan Habito®-seinään.

Helppo ja miellyttävä asentaa

Posio sanoo, ettei hänellä ollut varsinaisesti aikaisempaa kokemusta kipsilevyjen asentamisesta ennen talonsa rakentamista. Levyjen kiinnittäminen sujui kuitenkin vaivattomasti – vaikka hän tekikin sen yksin. Apuna miehellä oli vain levynostin.

–Kovaa ja vahvaa levyä oli miellyttävä käsitellä. Ei tarvinnut varoa, että se murtuisi käsitellessä ja sen uskaltaa laskea maahan myös kulmansa varassa.

Posio kertoo tietävänsä, että Gyproc Habito® on hieman esimerkiksi erikoiskovaa kipsilevyä painavampi, mutta asennustyötä se ei tehnyt sen hankalammaksi.
–Paino on tietysti myös eduksi, sillä se parantaa akustiikkaa ja lisää väliseinärakenteissa äänenerittävyyttä huonetilojen välillä.

Habito® on yhtä helppo työstää kuin muutkin kipsilevyt ja kartonkipintainen vaalea levy on helppo saumata ja maalata.

Matti, Elias ja Moku-koira viihtyvät erinomaisesti perheen vuonna 2016 valmistuneessa kodissa, jossa ei seiniä tarvitse varoa. Kuva: Jenni Posio.Matti, Elias ja Moku-koira viihtyvät erinomaisesti perheen vuonna 2016 valmistuneessa kodissa, jossa ei seiniä tarvitse varoa. Kuva: Jenni Posio.

Kestää käytössä ja mahdollistaa muuntelun

Posiot ovat asuneet kodissaan nyt neljä vuotta ja seinät ovat osoittautuneet lupaustensa mukaisiksi. Lapset, saati sitten koira, eivät ole niihin onnistuneet jälkiä jättämään. –Eivätkä varmasti onnistukaan, elleivät porakoneella lähde yrittämään, Matti-isä nauraa.

Harva sisustaa talonsa sisäänmuuttovaiheessa lopulliseen asuun. Tauluja, hyllyjä ja esimerkiksi uusia painavia taulutelevisioita ilmestyy kotiin vielä vuosien päästäkin. Ennemmin tai myöhemmin edessä on keittiön uudistaminen. Habito® -levyyn uudetkin hankinnat on helppo kiinnittää turvallisesti.

Posiot ovatkin kiinnittäneet vaivatta niin tauluja, hyllyjä kuin taulutelevisionkin, tavallisilla pienillä ruuveilla ja täysin ilman kipsilevyankkureita tai –tulppia.

Ammattirakentajat ovat alusta saakka suosineet Gyproc Habito® -levyä julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa, mutta myös asuntorakentamisessa. Yhä useammat omakotirakentajatkin ovat uutuustuotteen jo löytäneet.

Kirkkonummella valmistetulla Gyproc Habito® -levyllä on M1-sisäilmaluokitus, EPD ympäristöseloste sekä CE-merkintä. Palonkestävät levyt on valmistettu kierrätettävästä luonnonmateriaalista kipsistä, kartongista ja vedestä sekä pienestä määrästä lisäaineita.
gyproc.fi/habito

Teksti: Dakota Lavento

 
Julkaistu
31.8.2020