3 Rakennussuunnittelu

3.3 Varsinainen rakentaminen


Työt liittyvät toisiin. Rakennustyö edistyy ja talon ”koko” muuttuu sitä mukaan kuin edistymistä tapahtuu. Ensin rakennusala näyttää isolta. Kun perustukset on valettu, pohja tuntuu pieneltä. Melkeinpä pitää ottaa mitta käteen ja varmistaa, onko tapahtunut mittakaavavirhe. Tuohonkin pitäisi tulla makuuhuone, mahtuuko siihen edes sänkyä. Tilan hahmottaminen on vaikeaa, lähes yhtä vaikeaa kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Nyt sentään on jo jotain konkreettista näkyvissä ja vertailu on helpompaa.


3.3.3 Runkotyöt (ks. Talopaketit ja rungot)
Rakennuksen yksi tärkeimmistä rakenteista on runko ja siihen liittyvät jäykistävät rakenteet. Runkomateriaali on ratkaistu jo suunnitteluvaiheessa. Nyt vain toteutetaan suunnittelijan piirtämät ratkaisut tukineen ja jäykisteineen. Runkotyö vaikuttavat oleellisesti siihen, että talo pysyy pystyssä koko olemassaoloaikansa. Siksi sen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy paljon määräyksiä aina lyötävien naulojen määrästä puutavaran lujuusluokitteluun ja betonin lujuuteen asti. Työssä kannattaa aina turvautua ammattilaisten apuun. Runkotyö päättyy rakennustarkastajan suorittamaan runkokatselmukseen. Tuolloin kantava runko on valmis peitettäväksi.
Rungon rakentaminen toteutetaan suunnitelluilla materiaaleilla. Eri materiaalien asennuksesta on valmistajilla omat ohjeensa. Ohjeet on hankittava työmaalle, mikäli ne eivät automaattisesti tule toimitusten yhteydessä. Runkotöiden yhteydessä on otettava huomioon kaikki varaukset ja muut tulevat rakenteet. Joihinkin ratkaisuihin on höyrysulun kunnollinen jälkiasennus lähes mahdotonta tehdä. Siksi jo runkovaiheessa pitää esimerkiksi kantavien väliseinien ja kattokannattajien väliin jättää riittävä kaista höyrysulkua valmiiksi. Samoin märkätilojen rakenteita on toteutettava jo runkovaiheessa, sähköasennuksia samoin. Pitää siis osata ottaa huomioon tulevakin rakentaminen.

3.3.3.1 Kantavat seinät Kantavat seinät toteutetaan suunnitelmien mukaan. Kaikki poikkeamat on syytä ilmoittaa rakennesuunnitteli...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012