Milloin on aika uusia rännit? Neljä nyrkkisääntöä!

Ränneillä on tärkeä tehtävä kiinteistön suojaamisessa valuvalta sadevedeltä. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää, että sadevesijärjestelmä toimii oikein, jotta vesi ei pääse tekemään vahinkoa kiinteistölle. Pahimmillaan puutteellinen sadevesijärjestelmä voi tarkoittaa veden pääsemistä rakenteisiin ja siitä seuraavia moninaisia kosteusvaurioita ja -haittoja.

Vaikka rännit valmistetaankin kestävästä materiaalista, on niillä rajallinen noin 15-50 vuoden käyttöikä. Vesikouruja kuluttavat Pohjolan vaihtuvat sääolot ja valuvan veden sekä lumen tuoma rasitus. Mikäli sadevesijärjestelmä on mitoitettu tai asennettu väärin tai jos sen huoltoa on laiminlyöty, voi käyttöikä lyhentyä entisestään.

Lue ammattilaisen vinkit siitä, miten tunnistaa uusimisen tarpeessa olevat rännit.

Vain oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä suojaa kiinteistösi sadevesiltä.Vain oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä suojaa kiinteistösi sadevesiltä.

1. Räystäskouru vuotaa

Vuotava vesikouru voi aiheuttaa talolle isoja vaurioita, joten kourut onkin syytä vaihtaa pikimmiten uuteen. Pieni vuoto voi tuntua mitättömältä, mutta esimeriksi kevättalvella kourun tiputellessa vettä kivetykselle tai asfaltille aiheuttaa se asukkaille toistuvan liukastumisriskin. Yksittäisen vuodon voi kätevästi paikata puhdistamalla kourun ja tiivistämällä vuotokohdat liimatiivistemassalla. Vuotojen ilmaantuessa kouru alkaa kuitenkin usein olla jo niin vanha, että onkin järkevää uusia kerralla koko sadevesijärjestelmä paikkakorjauksen sijaan.

Myös halkeamat syöksytorvissa on syytä korjata välittömästi, muutoin vesi vuotaa suoraan seinärakenteisiin tehden hallaa kiinteistölle. Syöksytorvet onkin tärkeää pitää talvisin puhtaana lumesta ja jäästä, jotta ne eivät pääse jäätymisen aiheuttaman laajenemisen takia rikkoutumaan.

Pidä syöksytorven alapää talvisin puhtaana lumesta ja jäästä, jotta se ei pääse rikkoutumaan jäätymisen aiheuttaman laajenemisen takia.Pidä syöksytorven alapää talvisin puhtaana lumesta ja jäästä, jotta se ei pääse rikkoutumaan jäätymisen aiheuttaman laajenemisen takia.

2. Vesi lentää sadevesikourun yli tai seisoo kouruissa

Mikäli katolta valuva sadevesi ei ohjaudu vesikouruihin, vaan lentää suihkuna kourun yli edelleen talon seinälle, on syytä reagoida. Kouru on saatettu asentaa liian alas tai se on painautunut esimeriksi lumen painosta. Tällaisessa tapauksessa vesikouru ei välttämättä vaadi vaihtoa vaan kourun asennon muuttaminen korjaa tilanteen.

Vesi voi ohjautua väärin myös väärin mitoitetun ja asennetun sadevesijärjestelmän takia, jolloin ainoa vaihtoehto on uusien isompien rännien hankinta ammattitaitoisen asentajan asentamana. Alimitoitettu eli halkasijaltaan liian pieni vesikouru heittää sadevedet helposti kourun yli. Samoin käy, mikäli syöksyputkia on asennettu liian vähän ja kaatomatkat ovat liian pitkiä: vesi seisoo kouruissa ja tulvii yli vääristä paikoista. Esimeriksi suosittu lukkosaumakatto vaatii aina vetoisuudeltaan vähintään 150 mm vesikourut. Tätä pienempi kourukoko lennättää vedet helposti kourun yli kastellen seinät ja asukkaat.
 

Sadevesikourun koko tulee laskea ja mitoittaa aina kohteen mukaan, jotta ongelmilta vältytään.

Kourun koon valintaan vaikuttaa katon materiaali ja pinta-ala sekä katteen jyrkkyys. Oikein mitoitetussa ja asennetussa vesikourussa vesi ohjautuu syöksytorven kautta viemäriin kovallakin sateella.
 

3. Rännien puhdistus ja huolto epäkäytännöllistä

Sadevesijärjestelmä vaatii säännöllisen, keväällä ja syksyllä tehtävän, puhdistuksen, jotta vesi kulkee kouruissa estäen järjestelmän tukkeutumisen. Huoltotyöt jäävät kuitenkin helposti tekemättä, mikäli puhdistus on vaikeaa. Kantikkaan kourun ongelma on tasainen pohja, jossa ei ole selkeää kulku-uraa vedelle sekä kantikkaat kulmat, johon roskat jäävät helposti kosteina muhimaan.

Epäkäytännöllisyytensä vuoksi kantikas sadevesijärjestelmä kannattaakin päivittää tarpeen vaatiessa helppohoitoisempaan pyöreään malliin, jonka kuperaa pohjaa myöten vesi liukuu tasaista pohjaa paremmin. Puolipyöreä kouru siis ikään kuin puhdistuu itsestään ja on sen ansiosta kantikasta kourua selkeästi helppohoitoisempi.

Kourun puhdistus vaikeutuu entisestään, mikäli kiinnityksessä on käytetty sisäpuolisia kannakkeita. Kiinnityksessä kannattaa käyttää ulkopuolisia kannakkeita, joka jättää rännin yläpuolen vapaaksi helpottaen puhdistusta huomattavasti.

Rännien säännöllinen tarkistus ja puhdistaminen on tärkeää, jotta sadevedet poistuvat suunnitellusti.Rännien säännöllinen tarkistus ja puhdistaminen on tärkeää, jotta sadevedet poistuvat suunnitellusti.

4. Parhaat päivänsä nähneet rännit

Rännien keskimääräinen käyttöikä on materiaalista ja ympäristötekijöistä riippuen 15-25 vuotta. Tämän ajan jälkeen vesikourun pinnoitteessa saattaa olla kulumia tai ne voivat vaillinaisen huollon vuoksi tukkeutua. Laadukkaat teräksiset rännit kestävät kuitenkin hyvin huollettuna ruostumattomana jopa 50 vuotta. Voit itse vaikuttaa vesikourujen käyttöikään valitsemalla oikein mitoitetut ja asennetut kourut sekä puhdistamalla niitä säännöllisesti pari kertaa vuodessa.

Rännien käyttöikään vaikuttavat myös ympäristötekijät: Esimerkiksi lähellä oleva puusto, meri ja teollisuus nopeuttavat rännien kulumista. Mikäli kiinteistösi rännit ovat yli 10 vuotta vanhat, kiinnitäthän erityistä huomiota niiden kuntoon.
 

Tarkista rännit säännöllisesti tai tilaa sadevesijärjestelmien ammattilainen arvioimaan kourujen kunto maksutta.

Joissain tapauksissa yli 20 vuotta vanhat ja toimivat vesikourut halutaan vaihtaa myös ulkonäkösyistä: Talon puitteiden värin mukaan suunniteltu sadevesijärjestelmä tuo tehokkaamman vedenpoiston lisäksi ryhtiä myös kiinteistön ulkonäköön. Tahraiset, lumen painosta vääntyneet tai heikosti huolletut rännit voivat taas helposti tehdä koko talosta nuhruisen näköisen. Vanhat sadevesikourut uusitaan usein kattoremontin yhteydessä, mutta ne on helppo ja edullinen uusia myös omana kokonaisuutenaan.
 

Askarruttaako rännien kunto?

Mikäli haluat ammattilaisen arvion ränniesi kunnosta, ota yhteyttä Sadexiin. He kartoittavat veloituksetta vesikourujen kunnon ja saat halutessasi arvion myös kattoturvasta. Kartoitus ei velvoita sinua mihinkään, ja saat tarjouksen kustannuslaskelmineen nopeasti. Sadex toteuttaa sadevesijärjestelmäremontteja ympäri vuoden.


Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Päivitetty
26.8.2020