Onhan pesuhuoneesi ilmanvaihto kunnossa?

Sauna- ja pesutilojen ilmanvaihtoon kannattaa panostaa, sillä sen avulla tiloista saadaan tuuletettua pois peseytymisestä syntynyt kosteus. Mitä lyhyemmän aikaa rakenteet ja pinnat ovat alttiina kosteudelle, sitä parempi se on asunnon rakenteille. Myös asumismukavuus lisääntyy, kun sisäilman kosteustasapaino on hyvä.

Suihkutilan ja saunan kunnollinen kuivuminen säästää talon rakenteita kosteuden aiheuttamilta ongelmilta. Sauna- ja pesutiloissa kosteutta syntyy luonnollisesti paljon ja jos sitä ei poisteta, pakkautuu se rakenteisiin. Pahimmassa tapauksessa kosteus voi johtaa ikävään ja kalliiseen remonttiin.

Kuivaa pesuhuoneen lattia ja laita ilmanvaihto tehostukselle

Mitä nopeammin pesutilat saadaan kuivaksi peseytymisen jälkeen, sitä parempi tilanne on rakenteiden kannalta. Suihkutilan lattiat kannattaa kuivata lastalla heti peseytymisen jälkeen. Näin suurin osa vedestä saadaan lattialta viemäriin. Tämän jälkeen ilmanvaihto poistaa ilman sekaan höyrystyneen veden. Paras tuuletus tapahtuu tehostamalla koneellista ilmanvaihtoa, kunnes ylimääräinen kosteus on saatu pois.

MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin sisäänrakennettu kosteus-ja hiilidioksidianturi huolehtii ylimääräisen kosteuden poistamisesta automaattisesti. Koneisiin voidaan liittää myös lisäkosteusanturi.MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin sisäänrakennettu kosteus-ja hiilidioksidianturi huolehtii ylimääräisen kosteuden poistamisesta automaattisesti. Koneisiin voidaan liittää myös lisäkosteusanturi.

Myös tulo- ja poistoilmaventtiilien sijoittelulla voidaan vaikuttaa kosteuden poistumiseen. Saunan tuloilmaventtiili on sijoitettava kiukaan kivitason yläpuolella seinään tai kattoon, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan. Poistoventtiili sen sijaan sijoitetaan lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle. Hyvän ilmanvaihdon tunnistaa mm. terveistä paneeleista lauteiden alla.

Automatiikka hoitaa tehostuksen asukkaan puolesta

MyVallox-koneissa on sisäänrakennettuna automatiikkaa, jonka avulla ilmanvaihto tehostuu sisäilmasta havaittujen kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksien mukaan automaattisesti. Automatiikka tunnistaa, kun asunnossa on esimerkiksi peseydytty, saunottu tai kuivatettu pyykkiä ja ilma on tavallista kosteampaa. Se tehostaa ilmanvaihtoa. Ilmanvaihdon teho laskee tilojen kuivumisen tahtiin palautuen pikkuhiljaa normaalitasoon (Kotona-tila). Vallox-ilmanvaihtokoneiden Tehostus-tila tehostaa ilmanvaihtoa oletusarvoisesti noin 30% Kotona-tilaa suuremmaksi.

MyVallox - tutustu lisää!

Automatiikan ansiosta ilmanvaihto tehostuu silloin, kun sille on tarvetta. Tämä helpottaa arkea esim. perheissä, joissa pesutilat ovat käytössä vaihtelevasti. Kun yksi perheenjäsen käy suihkussa aamulla, toinen iltapäivällä ja joku vielä saunoo illalla, on automaattisesti aktivoituvasta ilmanvaihdon tehostuksesta todellista hyötyä. Tarpeenmukainen ilmanvaihto tuo osaltaan myös energiasäästöä, eikä ilmanvaihdon tehostus unohdu päälle turhaan.

Lue lisää automatisoidusta ilmanvaihdosta

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden kosteusohjaus myös oppii tunnistamaan vuodenaikojen mukaan vaihtuvia kosteustasojen muutoksia. Koska sisäilman kosteus on luonnostaan kesällä korkeampi ja talvella alhaisempi, se osaa aktivoida ja lopettaa Tehostuksen olosuhteisiin sopivalla hetkellä. Tämän vuoksi tehostuksen asetuksia ei tarvitse muutella. Jos esim. kosteana vuodenaikana aikaan kaipaa lisää ilmanvaihdon tehostusta pesujen jälkeen, saa Tehostus-tilan aina laitettua päälle myös itse MyVallox-ohjaimesta tai etänä MyVallox Cloud-pilvipalvelusta.

 
Julkaistu
24.8.2020