3 Rakennussuunnittelu

3.2 Rakennusvaihe


Jo aiemmin on tullut esiin, että rakennuttaja voi hankkia itse kaikki tarvikkeet rakennukselleen tai vaihtoehtoisesti toisessa ääripäässä ei mitään tarvikkeita hankita itse, kun kyseessä on ns. ”avaimet käteen” toimitus. Tällöinkin rakennuttaja joutuu kuitenkin hankkimaan jotain viimeistään muuttovaiheessa. Hankintojen valmistelusta on puhuttu jo aiemmin ja suunnittelun yhteydessä yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa on päätetty melkoinen osa rakennuttajan hankittavaksi tulevista tarvikkeista.


3.2.9 Rakennuttajan hankinnat
Paneutumalla hankintaan riittävän perusteellisesti voi säästää pitkän sentin. Tarjouksia kannattaa pyytää aina tuotekohtaisesti mahdollisimman monesta paikasta. Määrälaskenta on tällöin merkittävässä osassa. Määrälaskenta on pienessäkin kohteessa ammattilaisen tehtävä. Toki käsityksellä rakennuksesta ja osaamalla matematiikan pystyy eri tarvikkeiden menekkiä itsekin laskemaan. On myös yrityksiä, jotka tarvittaessa laskevat massat.
3.2.9.1 Halpa ei ole edullista
Tavoitteena on suorittaa aiemmin päätetyt rakennuttajan hankinnat laadukkaasti. Ratkaistavaksi tulee, miten hankitaan ja miten kilpailutetaan. Tuotteen laatu on yleensä määritetty jo suunnittelussa. Hyvä kauppias kuitenkin tekee aina vaihtoehtotarjouksia. Vaihtoehtoinen tuote voi ominaisuuksiltaan olla erilainen. Soveltuvuuden varmistamiseksi saattaa olla tarpeen asiaa kysyä omalta asiantuntijalta.
Hankintojen suorittamisen perusteena on suunnittelun aikana rakennuttajan toimesta tehdyt ratkaisut hankittavista tarvikkeista. Tehtävään kuuluu kilpailuttamisen sekä tilausten tekemisen lisäksi tavaran vastaanotto ja tarkastaminen saapumisen yhteydessä. Samalla on selvitettävä väliaikainen varastoiminen ja suojaaminen sekä mahdollinen luovutus urakoitsijan käyttöön tai kiinnitettäväksi. Tehtävään kuuluu myös huolehtimia siitä, että tuote sopii muihin valmistettaviin rakenteisiin ja toimituksesta sovittu aikataulu pitää. Kaikista tavaraan liittyvistä seikoista on syytä tehdä kirjalliset muistiinpanot ristiriitaisuuksien välttämiseksi. Muistiinpanot eivät koskaan ole turhia.
3.2.9.2 Kaupankäynti
Kaikkien rakennustarvikkeiden hinnoilla on taipumus nousta sitä korkeammaksi, mitä vilkkaammaksi rakentamisen tahti käy. Myös erilaisten asennusten saaminen kiireisimpään aikaan on huomattavasti vaikeampaa ja kalliimpaa. Mikäli rakentaminen lähtee käyntiin keväällä, on edellinen talviaika järkevintä käyttää tarjouspyyntöjen tekemiseen ja saatujen tarjousten vertailuun sekä tilausten ja urakkasopimusten tekemiseen. Jotta rakentamisen alettua pystyisi keskittymään täysipainoisesti itse rakentamiseen ja sen valvontaan, ei suurimpia tilauspäätöksiä kannata “patouttaa” rakennusajalle.
Nykyaikainen kaupankäynti siirtää hankintoja yhä entistä enemmän myös verkon puolelle. Omilla sivuillamme oleva kauppakatu laajentaa jatkuvasti tarjontaansa ja ainakin siellä on kaupankäynti lisääntynyt jatkuvasti. Tulevaisuudessa sivuillamme kävijät pystyvät yhteistyökumppaniemme avulla toteuttamaan pääosan koko talonsa materiaalihankinnoista suoraan verkosta.
3.2.9.3 Hankintojen aikataulutus
Rakennusaikataulun perusteella voi ja kannattaa laatia tavarantoimitusaikataulu. Tuotteen voi tilata koska vain ja nykyaikainen logistiikka (yleensä) takaa sen oikea-aikaisen saapumisen. Jos esimerkiksi vesikattotyöt alkavat viikolla 30, ja tarvikkeiden toimitusaika on kolme viikkoa, tilaus on tehtävä viikolla 26. Tarjouskyselyyn kuluu aikaa noin viikko. Tiilien ja muiden vesikattotarvikkeiden tarjoukset on siis pyydettävä viikolla 24. Yhtälailla tilauksen voi tehdä viikolla 18, ja saattaa jopa saada lisäalennusta, tekemällä tilauksen ajoissa. Ennakkomaksuja ei pidä suorittaa. Vain erityistapauksissa, isojen hankintojen yhteydessä, saattaa toimittaja esittää jotain ennakkomaksua. Tällöin maksulle pitää saada täysimääräinen pankki- tai vakuutusyhtiövakuus toimitukseen asti. Tavaranvalmistajan luotettavuutta on pidettävä yhtenä tärkeimmistä valintakriteereistä. Kotisivuiltamme kohdasta tilastot, löytyy rakentajien valintoja helpottavia tilastoja valituista rakenneratkaisuista sekä tuotemerkeistä.
3.2.9.4 Rakennuttajan hankintojen vakuuttaminen
Tavaratoimitukset on yleensä aina vakuutettu vaunuvapaasti kohteessa. Mikäli kuljetuksen yhteydessä on tapahtunut vaurio, haetaan korvausta kuljetuksen vakuuttaneesta yhtiöstä. Kun tavara puretaan kuormasta, tavaran vakuutus siirtyy rakennustyömaan palo- ja varkausvakuutuksen piiriin. Tavara on varastoitava lukittuun paikkaan. Jos palovakuutus on urakoitsijalla, on sovittava vakuutusyhtiön kanssa rakennuttajan materiaalien vakuuttamisesta. Vakuuttamiseen on syytä suhtautua vakavasti. Vakuutusyhtiöt neuvovat tässä varmasti.
3.2.9.5 Toimitusten ongelmat
Useimmiten vasta toimitusten viivästyessä tai jos tavarassa on vikoja, rakentajalle tulee mieleen, mitkä ovat hänen oikeutensa. Tilausta tehtäessä pitää tilausvahvistus lukea aina tarkkaan. Siinä saattaa esiintyä mainintoja, jotka poikkeavat tavanomaisesta. Toimitukset perustuvat tehtyyn tilaussopimukseen ja keskinäiseen luottamukseen. Laaditun tilausvahvistuksen lukeminen ei siis ole epäluottamuslause toista osapuolta kohtaan, kyseessä on tällöin luottamuksen varmistaminen. Harvoin näissä asioissa kuitenkin syntyy ongelmia, sillä rakennusaineteollisuus Suomessa osaa tehtävänsä. Murphyn lain mukaan ongelma vain syntyy aina kaikkein kriittisimmässä kohdassa.
Kuluttajansuojalain tarkoituksena on suojata rakentajiakin taloudellisilta menetyksiltä, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi harhaanjohtava markkinointi, kohtuuttomat sopimusehdot tai tavarassa olevat virheet. Kuluttajansuojalain soveltamisen edellytyksenä on, että kyseessä on yksityisen henkilön suorittama tavaroiden hankkiminen omaan tai perheen yksityiseen käyttöön ja mainittu kauppa on tehty elinkeinonharjoittajan kanssa. Kunnallinen kuluttajaneuvoja on hyvä opastaja mahdollisissa ongelmissa.

3.2.9.6 Materiaalitoimittajan vastuu Materiaalitoimituksella tarkoitetaan irtaimen omaisuuden kauppaa. Sopijapuolet voivat määritt...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012