Tunnelmaa, lämpöä ja turvallisuutta syksyiseen pihaan

Iltojen hämärtyminen tarjoaa mainion mahdollisuuden illanistujaisiin pihalla tai terassilla. Valaistuksella voi luoda toivottua tunnelmaa ja lämmittimet saavat vieraat viihtymään.

Paperilyhdyt ovat rapujuhliin tunnelmaa luovia somisteita,
mutta elokuun pimeissä illoissa muukin valaistus on tarpeellista. Kuva Elsäkerhetsverket
Sverige.

Paperilyhdyt ovat rapujuhliin tunnelmaa luovia somisteita, mutta elokuun pimeissä illoissa muukin valaistus on tarpeellista. Kuva Elsäkerhetsverket Sverige.

Onnistuneet pihajuhlat vaativat paljon ennakkojärjestelyä ruokailuineen ja muine ohjelmineen. Erityisesti perinteiset rapujuhlat eri vaiheineen ovat haaste, jossa yksi valmistelun osa-alue saattaa tuottaa päänvaivaa.

Mistä saada riittävästi tunnelmallista valoa illan ruokailuun, kun puun oksiin tai terassille ripustetut paperikuut eivät riitä? Entä miten voi kätevästi huolehtia siitä, ettei myöhäisillan koleus kohmeta vieraita?

Lämpöä ja monenlaista valoa

Ratkaisu löytyy terassin ja piha-alueen sähköistyksestä, jolla saadaan aikaan niin valoa kuin lämpöäkin. Syksy on mitä sopivinta aikaa tehdä maakaapeloinnit pihan valaistukselle ja ulkopistorasioille. Maa on pehmeää ja kasvillisuudella ehtii vielä peittää työn jäljet.

Ideoi, millainen olisi täydellinen piha niin ensi vuoden kesän viettoon kuin syksyn juhliinkin, tulevaa talvea unohtamatta. Sähköjen tuominen kesäkeittiöön, huvimajaan tai terassille avaa mahdollisuudet muiden muassa lämmittimille, jääkaapille, monipuoliselle kokkaamiselle ja laitteiden lataukselle.

Erityisesti valaistus vaikuttaa pihan viihtyvyyteen – voit korostaa istutuksia ja puita sekä luoda erilaisia tunnelmia illanistujaisia ajatellen. Kulkuväylien, sisäänkäyntien ja autopaikan valaistus samoin kuin sulanapitojärjestelmät talven varalle ovat puolestaan osa turvallisuutta. 

Pihavalaisimilla luot tunnelmaa ja parannat turvallisuutta. Kuva Anne Yrjänä.Pihavalaisimilla luot tunnelmaa ja parannat turvallisuutta. Kuva Anne Yrjänä.
Sähkökaapeleita varten voi itse kaivaa ojat valmiiksi
sähköurakoitsijan antamia ohjeita noudattaen. Kuva Anne Yrjänä.

Sähkökaapeleita varten voi itse kaivaa ojat valmiiksi sähköurakoitsijan antamia ohjeita noudattaen. Kuva Anne Yrjänä.

Pyydä sähköurakoitsija käymään

Pihan ja terassin sähköistyksen teettäminen ammattilaisella on helpompaa kuin usein ajatellaankaan ja herättää kysymyksen, miksei tätä tehty jo aikaa sitten. Sähköurakoitsija tulee mielellään kertomaan, kuinka toiveesi toteutetaan. Helpoiten löydät oikeudet omaavan sähköurakoitsijan lähialueeltasi verkosta www.loydasahkomies.fi -palvelusta.

Rautakaupoissa harhailun voit unohtaa, sillä sähköasentajalta saat ehdotuksia laajasta ammattilaisten sähkötarvikevalikoimasta. Saat myös ohjeet kaapeliojien kaivamiseen, jos haluat tämän valmistelevan työn tehdä itse. Kun se on tehty, hän palaa sähkötarvikkeiden kanssa tekemään asennukset, antaa niistä dokumentit, takuun sekä kuitin kotitalousvähennystä varten.

Vinkkejä pihan sähköistykseen

 • Terassin säädettävä valaistus
 • Terassin lisäpistorasiat
 • Lämmittimet terassille ja huvimajaan
 • Pistorasiat ja valaistus kesäkeittiöön
 • Sähköt kaikkiin pihan rakennuksiin
 • Pistorasiat sähkökäyttöisiä työkaluja varten
 • Pistorasiat rantaan venettä varten
 • Valaistus kulkureiteille ja sisäänkäynteihin
 • Sulanapitojärjestelmä rappuihin ja kulkureiteille
 • Valaistus istutuksien ja puiden korostamiseksi
 • Valaistuksen kytkevä liiketunnistin ja ajastin
 • Sähköpiste auton lämmittämiseksi
 • Latauspiste sähköautoa varten
 • Sähkötoiminen portti tai puomi
 • Valvontakamera liikkujien tunnistamiseksi

Lisää tietoa sähköistyksestä:

www.loydasahkomies.fi
Rapujuhlat voivat alkaa. Kuva Saara Malkonen Pixabay.

Rapujuhlat voivat alkaa. Kuva Saara Malkonen Pixabay.

 
Päivitetty
14.6.2021