Helpot takkakaupat netissä
- ohjeita takan ostoa harkitsevalle

Voisit helposti kuvitella tilaavasi sukat tai paidan verkkokaupasta. Varmasti menisi jopa uusi pakastin. Mutta entä takan tilaaminen? Alkoiko epäilyttää? Melkein kuin tilaisit uusia ikkunoita mittaamatta tai terassin tietämättä, mitä pohjatöitä pitää tehdä. Pystyykö takkaa ja hormia tilaamaan verkkokaupasta menettämättä hermojaan? Lue neuvot takan hankkimiseen ja tutustu samalla helppokäyttöiseen Nettitakkaan.

Contura 586G Style on pieni, näppärän kokoinen, helposti sijoitettava ja erittäin tehokas. 

Contura 586G Style on pieni, näppärän kokoinen, helposti sijoitettava ja erittäin tehokas. 

Takka tarkoituksen mukaan

Takan hankkiminen on iso päätös, eikä vähiten ulkomuotonsa takia. Kun se on kerran hankittu, ei sitä vaihdeta joka vuosi uuteen, kun siihen kyllästyy. Eikä ulkomuoto ole se ainoa tekijä. On hyvä harkita tarkkaan myös takan käyttötarkoitusta, tehoa, kokoa, oikein sijoittamista ja hormin paikkaa. Takka voidaan hankkia tunnelman luomiseen, varalämmittimeksi, ruuanlaittoon, sähkökatkojen varalle tai säästämään lämmityskustannuksissa.

Mieti myös millainen takanlämmittäjä olet. Jos olet valmis sitoutumaan lämmittämiseen päivittäin tai ainakin joka toinen päivä, voit valita itsellesi varaavan takan. Varaavaa takkaa ei saisi päästää kylmenemään, koska kestää tunteja saada se taas lämpimäksi uudelleen. Varaava takka toki palkitsee myös lämmittäjänsä – säästät lämmityskuluissa. Kiertoilmatakka sopii taasen silloin tällöin lämmitettäväksi takaksi, josta halutaan lämmöt heti ulos. Kiertoilmatakka sopii myös tunnelman luojaksi suurine lasiaukkoineen.

Linnatulen valmistamassa kotimaisessa takassa yhdistyy varaavan- ja kiertoilmatakan parhaat ominaisuudet. Piccolo pitää lämmön pitkään!

Linnatulen valmistamassa kotimaisessa takassa yhdistyy varaavan- ja kiertoilmatakan parhaat ominaisuudet. Piccolo pitää lämmön pitkään!

Millainen talo, sellainen takka

Takan valinta uudisrakennukseen on helpompaa tekniseltä osin. Tulisijan sijoittaminen rakennukseen päätetään jo suunnitteluvaiheessa ja näin kaikki tarvittavat pohjatyöt ja hormit läpivetoineen otetaan huomioon hyvissä ajoin.

Takan ulkomuoto ja käyttötarkoitus sen sijaan saattaa aiheuttaa pientä päänvaivaa. Jos taloosi on valittu edullinen lämmitysmuoto, kuten maalämpö, saatat tarvita takkaa vain tunnelman luomiseen tai varalämmön lähteeksi. Tämä pienentää takan kokovaatimuksia huomattavasti ja pärjäät hyvin kiertoilmatakalla. Kiertoilmatakka luovuttaa lämmön heti, mutta ei myöskään varaa lämpöä. Kiertoilmatakkaa ei kuitenkaan tarvitse pitää lämpimänä jatkuvasti, vaan voit ottaa sen käyttöön aina tarvittaessa.

Tämän unelmatakan sydämenä on 1 950 kg massiivista
suomalaista vuolukiveä. Tulikivi TLU 2000/50 tuottaa lämpöä jopa 24 tuntia.

Tämän unelmatakan sydämenä on 1 950 kg massiivista suomalaista vuolukiveä. Tulikivi TLU 2000/50 tuottaa lämpöä jopa 24 tuntia.

Hankittaessa tulisijaa vanhaan taloon lämmöntarve on yksi vahva kriteeri takan ostoon. Haetaan lämmityssäästöjä ja lisää tehoja. Lämmityssäästöjen mahdollisuus vanhoissa taloissa onkin melkoinen ja tähän tarkoitukseen sopii parhaiten varaava takka. VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan varaavalla tulisijalla lämmitettäessä saadaan noin puolet rakennuksen tarvitsemasta lämpömäärästä. Tulos on toki riippuvainen monista tekijöistä, kuten rakennuksen koosta ja energiatehokkuudesta. Poltetut puumäärät olivat heikosti eristetyssä talossa noin 14,1 pinokuutiometrin luokkaa vuositasolla. Tutkimuksessa todettiin myös, että polttamalla pinokuutiometrin puuta saadaan 1000 kW/h lämpöenergiaa.

Nordpeis Monaco on U-luukkulla oleva kiertoilmatakka, josta tuli näkyy kauniisti kolmeen suuntaan.

Nordpeis Monaco on U-luukkulla oleva kiertoilmatakka, josta tuli näkyy kauniisti kolmeen suuntaan.

Mökkitakka hankitaan nopeaksi lämmönlähteeksi, joten mökillä parhaiten toimivat kiertoilmatakat ja kamiinat. Varaavan takan hankintaa mökille kannattaa harkita siinä vaiheessa, jos mökillä vietetään pitkiä aikoja kerrallaan ja takka on ainut lämmitysmuoto. Myös puolivaraavat takat soveltuvat hyvin mökkikäyttöön.

Mikä tahansa tarkoitus takkahankinnallasi onkaan, löydät varmasti etsimäsi Nettitakasta. Jalotakka on tehnyt nyt takan hankkimisesta helppoa.

Tutustu Nettitakkaan

Muista ottaa huomioon

Suojaetäisyydet
Tarkista ennen takan hankkimista, minkälaiset suojaetäisyydet takkasi tarvitsee, sillä ne vaihtelevat malleittain. Suojaetäisyys kertoo miten lähelle palavaa materiaalia voit takan sijoittaa.

Lattian kantavuus
Uudisrakennuksissa lattian kantavuus takan paikalla on jo otettu huomioon. Sen sijaan saneerauskohteissa joudutaan usein selvittämään lattian kantavuus. Lattian pitää kantaa sekä tulisijan että hormin ja palomuurin painot. Erilliset perustukset vaaditaan takan painon ylittäessä 500 kg.

Pienet kiertoilmatakat, kamiinat ja kevyttakat voidaan asentaa keveytensä ansiosta jopa puulattialle ilman lisäperustuksia. On kuitenkin syytä muistaa, että takan alle on asennettava palamatonta materiaalia, kuten kivilevyä tai kivilaattaa.

Korvausilma
Nykyaikaisiin takkoihin korvausilmaa voidaan tuoda myös alapohjan kautta suoraan ulkoa. Tässä tapauksessa takka ei käytä palamiseen huoneilmaa. Yhden puukilon polttamiseen takka tarvitsee noin 10 kuutiota paloilmaa. Korvausilman saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota nykyaikaisissa tiiviissä taloissa.

Hormi
Rakentamismääräyskokoelmat asettavat hormeille tiukat rajat ja kriteerit. Jos uusi takka asennetaan vanhaan hormiin, hormin kunto on syytä ensin tutkia paljoturvallisuus ja sopivuus syistä. Tähän voit pyytää avuksi nuohoojaa. Nuohousalalla käytetään Nuohousalan Keskusliiton vahvistamaa tulisija- ja hormitarkastusmallia, johon kuuluvat myös asennustarkastukset.

Hormeja on kolme erilaista: ylä-, ala- tai päältäliitoksella. Jalotakan Nettitakasta ostaessasi oikea hormin halkaisija on jo esivalittu kunkin takkamallin kohdalla, joten sinun ei tarvitse miettiä sitä. Sivusto siis tarjoaa aina takkaan sopivan hormin automaattisesti. Tämä helpottaa takan ostamista huomattavasti.

Jos olet mistään asiasta epävarma, ota yhteyttä Jalotakan asiantuntijoihin. He selvittävät mielellään sinulle sopivan kokonaisuuden sekä tarvikkeet, oikean asennustavan ja menetelmät.


Tarvitsenko luvan?

Lupamääräyksissä on eroja kunnittain. Tarkat tiedot saat oman kuntasi rakennusvalvonnasta. Periaatteessa, jos olet vaihtamassa uutta takkaa vanhan tilalle, et yleensä tarvitse lupaa, mutta uutta tulisijaa hankittaessa lupa tarvitaan. Ota huomioon, että hormia koskevat määräykset ovat hyvin tiukkoja ja siksi kannattaakin olla yhteydessä kuntasi rakennusvalvontaan.

Jalotakan Nettitakka-verkkokauppa palvelee myös lupa asioissa. Uutena palveluna Lupapisteen alaisissa kunnissa, Jalotakan yhteyshenkilösi voi hakea luvat puolestasi edullisesti. Kysy lisää palvelusta.

Lue lisää takan valinnasta ja vinkit takkaremontin aloittamiseen >>

 
Päivitetty
26.10.2020