Älykkäässä ateljeehirsitalossa ratkaisevat käytettävyys ja kestävyys

Asuntomessujen virallinen oheiskohde on tänä vuonna Tuusulan museotie, joka tarjoaa messuvieraille tilaisuuden tutustua paitsi 1900-luvun alun taiteilijakoteihin, myös ateljeekodin tähän päivään tuovaan hirsitaloon. Modernissa ateljeetalossa asumisen mukavuuden ja turvallisuuden varmistavat innovatiiviset älyratkaisut kuten lattialämmitystä ja -viilennystä ohjaava Uponor Smatrix Pulse -säätöjärjestelmä ja talon käyttövesijärjestelmän suojaava Phyn Plus -vedenvalvontayksikkö.

Näyttävän, kuparikattoisen hirsitalon esikuvana on ollut Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi.Näyttävän, kuparikattoisen hirsitalon esikuvana on ollut Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi.

Jaakko ja Jessica Lepon rakennuttama hirsirakennus kuparikattoineen ja kattoikkunoineen on jo herättänyt monen ohikulkijan huomion Tuusulan museotiellä. Asuntomessujen ajan talo on avoinna yleisölle, joten messuvieraat pääsevät tutustumaan myös näyttävän rakennuksen sisätiloihin.

Kauniissa rantamaisemassa mutkitteleva museotie on tunnettu lukuisista 1900-luvun alun taiteilijakodeistaan, joiden arkkitehtuuria pidettiin oman aikansa helminä. Vajaan kilometrin päässä Leppojen talosta sijaitsee myös taiteilija Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi, jota pariskunta on ihaillut pitkään.

– Halosenniemeä voi pitää talomme esikuvana. Emme kuitenkaan halunneet tehdä kopiota, vaan oman, modernin tulkintamme ateljeekodista, Jaakko Leppo kertoo.

Lopputuloksena on valoisa, avara ja toimiva koti seitsemänhenkisen perheelle. Suuret ikkunapinta-alat, yli kuuden metrin sisäkorkeus ja parvekkeellinen ateljee luovat 226-neliöiseen taloon oman, ainutlaatuisen tunnelman.

Älykkäät sovellukset varmistavat asumismukavuuden

Modernissa hirsitalossa asumismukavuuden ja arjen sujumisen varmistaa myös uusin älytekniikka, jolla ohjataan muun muassa lämmitys-, valaistus- ja turvajärjestelmiä.

– Talotekniikkaa ei ole keskitetty yhteen taloautomaatiojärjestelmään, vaan jokainen järjestelmistä toimii omalla sovelluksellaan. Uskomme, että laadukkaiden toimittajien omilla järjestelmäsovelluksilla ratkaisut ovat käytettävämpiä, joustavampia ja helpommin hallittavia, sen sijaan että yrittäisimme saada yhden taloautomaatiojärjestelmän palvelemaan täydellisesti kaikkia ratkaisuja.

Uponor Smatrix Pulse on uuden ajan säätöjärjestelmä

Yksi innovatiivisista älyratkaisuista on talon lattialämmitystä ja -viilennystä ohjaava Uponor Smatrix Pulse -säätöjärjestelmä, jonka automaattinen tasapainotus varmistaa aina oikean energiamäärän oikeaan paikkaan ja aikaan. Järjestelmä tarkkailee jatkuvasti jokaisen huoneen lämpötilaa, ennakoi tulevaa energiantarvetta ja tasapainottaa jokaisen putkipiirin yksilöllisen tehontarpeen mukaan. Näin säätötarkkuus paranee, ja kaikkiin tiloihin on helppo saada tasainen, haluttu lämpötila.

Pilvipalvelun kautta jaettavat automaattiset järjestelmäpäivitykset varmistavat, että järjestelmän uusimmat ominaisuudet ovat aina käytössä.

Energiatehokkaan Smatrix Pulse -järjestelmän ohjaaminen onnistuu helposti älypuhelimella tai äänikomentojen avulla Amazon Alexa - tai Google Home -älykaiuttimien kautta.

– Järjestelmän mobiilisovellus on kuitenkin käytettävyydeltään niin hyvä, ettemme toistaiseksi ole olleet kiinnostuneita älykaiuttimien hankkimisesta. Mutta ehkä tulevaisuudessa sekin on mahdollista, Jaakko Leppo miettii.
 

Jaakko Leppo pitää tärkeänä sitä, että Uponor Smart Pulse -säätöjärjestelmän ohjaaminen sujuu vaivattomasti mobiilisovelluksella.Jaakko Leppo pitää tärkeänä sitä, että Uponor Smart Pulse -säätöjärjestelmän ohjaaminen sujuu vaivattomasti mobiilisovelluksella.

Etenkin talon valtavien ikkunapinta-alojen vuoksi lämmityksen sekä kesäaikaisen viilennyksen säätäminen vaatii tarkkuutta.

– Järjestelmän tehokkuus ja helppo, vaivaton käytettävyys ovat aivan avainasemassa, Leppo korostaa.

– Yksi merkittävä syy Smatrix Pulsen valintaan oli myös huonetermostaattien tyylikäs design. Tällaisessa ateljeetalossa esteettisyys on olennainen asia materiaaleissa ja tuotteissa, jotka jäävät esille ja luovat osaltaan talon tunnelmaa, Jaakko Leppo sanoo.

Jaakko Lepon mukaan Uponor Smatrix Pulse -säätöjärjestelmän valintaan vaikutti myös huonetermostaattien tyylikäs design.Jaakko Lepon mukaan Uponor Smatrix Pulse -säätöjärjestelmän valintaan vaikutti myös huonetermostaattien tyylikäs design.

Phyn Plus turvaa käyttövesijärjestelmän

Talon käyttövesijärjestelmän suojaa älykäs Phyn Plus -vedenvalvontayksikkö, joka estää vesivahinkojen syntymisen ja auttaa seuraamaan vedenkulutusta. Uponorin ja Belkin Internationalin perustaman yhteisyrityksen Phynin kehittämän, paineanalyysiin perustuvan teknologian ansiosta koko kodin putkistoa voidaan valvoa yhdellä laitteella.

Päävesijohtoon asennettava Phyn Plus oppii nopeasti erottamaan normaalin vedenkäytön mahdollisesta vuodosta. Laite tarkastaa koko putkiston kunnon päivittäin, joten pienimmätkään piilovuodot tai ongelmat eivät jää havaitsematta.

– Olemme panostaneet paljon terveellisiin materiaaleihin ja ratkaisuihin. On aivan keskeistä varmistaa myös, ettei mitään riskejä vuotoihin tai itäviin kosteusongelmiin pääse syntymään.

– Etenkin turvaratkaisuissa toimittajan luotettavuus on tärkeä kriteeri, sillä vahinkojen korjaaminen on usein hankalaa ja kallista, Jaakko Leppo huomauttaa.
 

Päävesijohtoon asennettava älykäs Phyn Plus -vedenvalvontayksikkö estää vesivahingot ja auttaa seuraamaan vedenkulutusta.Päävesijohtoon asennettava älykäs Phyn Plus -vedenvalvontayksikkö estää vesivahingot ja auttaa seuraamaan vedenkulutusta.

Käyttäjä saa mobiilisovellukseen välittömästi tiedon, mikäli järjestelmä on havainnut poikkeuksellista vedenkulutusta, olipa kyseessä sitten vian aiheuttama vuoto tai huonosti suljettu hana. Tarvittaessa vedentulon voi helposti katkaista mobiilisovelluksen avulla myös etänä. Suuremman vuodon havaitessaan järjestelmä sulkee vedentulon automaattisesti.

– Phyn Plus turvaa putkiston myös jäätymiseltä, sillä järjestelmä tunnistaa jäätymisvaaran ja varoittaa siitä ennen kuin vahinko ehtii tapahtua.

Lisätietoja Phyn Plus -vedenvalvontayksiköstä verkkokaupassa

Vedenkäyttöä voidaan seurata vaikka tunnin tarkkuudella

Phyn Plusin avulla kodin vedenkulutusta ja vedenkäyttötapoja voidaan seurata yksityiskohtaisesti kuukauden, päivän tai jopa tunnin tarkkuudella. Laite luo jokaiselle kodin vesipisteelle profiilin, joten sovelluksen avulla voidaan tarkastella myös yksittäisten vesipisteiden kuten kylpyammeen, WC-istuimen, suihkun ja pesukoneen vedenkulutusmääriä.

– Kestävä kuluttaminen on meillä jo valmiiksi elämäntapa, joten vedenkäytön seuraaminen laitteen avulla ei ole meille niin oleellista kuin laitteen varmistama turva vuotojen estämiseksi. Toki tarkat kulutustiedot saattavat jossain vaiheessa auttaa teinejäkin ymmärtämään entistä konkreettisemmin, miksi siellä suihkussa ei kannata lotrata 45 minuuttia, Leppo nauraa.
 

Maamerkki vuosikymmentenkin kuluttua

Kun asuntomessut elokuun lopussa ovat ohi, pääsevät Lepot muuttamaan uuteen kotiinsa. Takana on parin vuoden tiivis suunnittelu- ja rakennusurakka.

– Olemme yrittäneet kaikessa pyrkiä aitouteen ja laatuun, sillä talo on suunniteltu kestämään kauan. Olisi hienoa, jos talo vielä vuosikymmentenkin päästä voisi olla jonkinlainen maamerkki rantatien varrella, Jaakko Leppo sanoo.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
10.8.2020