3 Rakennussuunnittelu

3.2 Rakennusvaihe


Rahaliikenteen hoitamisessa tienaa yksi henkilö omakotitalorakentamisessakin palkkansa ainakin tehdyiltä tunneilta. Ei ole tarkoituksenmukaista nostaa koko lainasummaa heti, eikä edes ottaa koko lainaa välttämättä yhtenä lainana. Laskuja ei kannata maksaa välittömästi vaan vasta eräpäivänä. Tästä syystä kannattaa tehdä aina vähintään kuukausi eteenpäin maksusuunnitelmaa, mieluummin alustavasti koko hankkeen ajaksi. Sitä voi tarpeen mukaan korjata.


3.2.7 Maksuliikenteen hallinta (ks. Rahoitus ja vakuutus)
Rahankäsittelytaito on erittäin tärkeää. Suomalaiseenkin kaupankäyntiin kuuluu tinkaaminen. Ei rautakaupan kanssa kannata tehdä rakentajatilisopimusta sillä perusteella, että lupaavat rautanaulat halvalla. Kokonaisuus ratkaisee ja hintoja kannattaa kysellä. Laskuun ostaminen on rakentamisen aikana normaalia, mutta käteiskaupalla saa aika usein ylimääräisiä alennuksia. Nämä kannattaa kaikki hyödyntää. Kotisivumme tarjoukset ovat aina niin edullisia, että niitä ei kannata ohittaa. Turhan aikaisin tavaraa ei kannata tontille ostaa ja kiinnittää näin pääomaa turhaan. Tämä kaikki on maksuliikenteen hallintaa.
3.2.7.1 Luottokelpoisuus
Rakennushankkeessa liikutetaan paljon rahaa. Rakentajan tavoitteena on hoitaa virheettömästi maksuvelvoitteet urakoitsijoiden ja tavarantoimittajien suuntaan. Maksuajasta voi aina etukäteen neuvotella. Kun lasku on jäänyt maksamatta, neuvotteluvara on käytetty. Asia muuttaa jatkossa alennusten neuvottelua ja maksuaikoja. Siksi pitää olla tarkka ja hoitaa aina omat velvoitteensa.
3.2.7.2 Maksuista huolehtiminen
Urakkasopimuksessa on jo pitänyt sopia urakoitsijan kanssa maksuposteista ja niiden oletetuista maksuajoista. Urakoitsijoilta on saatu arviot maksupostitaulukon mukaisten erien maksuun tulemisesta. Rakentajan tehtävänä on tarkastaa jokainen urakoitsijan esittämä lasku. Laskuun liittyvän työn hyväksyy valvoja. Laskut maksetaan eräpäivän mukaan, joka taas riippuu valvojan hyväksymismerkinnästä. Laskua ei siis makseta sen mukaan, koska se on kirjoitettu vaan koska valvoja on sen hyväksynyt. Valvoja ei kuitenkaan saa hidastella hyväksymisellään. Ennakkoon ei saa mitään laskua maksaa, vaikka urakoitsija sitä pyytäisikin. Sitä varten sopimukseen on liitetty maksupostitaulukko, että sitä noudatetaan.
Rakentajan omista hankinnoista on pääosin tieto, milloin hankinnat tulevat maksettavaksi. Pitää muistaa, että mikäli maksuaikaa ei erikseen sovita, se on kolmekymmentä päivää. Toimittajat herkästi merkkaavat maksuajaksi laskuun 14 päivää netto, mutta jos siitä ei nimenomaan ole sovittu, siitä pitää huomauttaa. Jos kuitenkin tilauslapussa on pienellä painettu maksuehto ja olet tuon lapun kuitannut, olet myös hyväksynyt maksuehdon. Kannattaa olla tarkka.
Maksuliikenteen hoitamiseen kuuluu myös pankkitoiminnan täsmäyttäminen siten, että lainoja ei nosteta liian aikaisin. Jos lainan joutuu nostamaan kerralla, rahat pitää pyrkiä sijoittamaan lyhytaikaisesti pankkiin parempikorkoiselle tilille. Samaan ryhmään kuuluu kustannusten seuranta. Muutokset eivät saa vaikuttaa budjetin ylittymiseen.
Mikäli rahoituksesi on vielä järjestämättä, tarkkaile kotisivuillemme aika ajoin tulevia lainatarjouksia.
3.2.7.3 Työnantajasuoritusten maksaminen
Kun rakentaja toimii työnantajana, hänen tehtäviinsä kuuluu palkanmaksun lisäksi maksaa verot ja eläkemaksut joka kuukaudelta. Tästä löytyy kotisivumme Laskurit osiosta laskentaohje. Työnantaja tilittää maksamistaan palkoista pidättämänsä ennakonpidätykset ja maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksut viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 10. päivänä. Satunnaisesti palkkoja maksava voi hakea tilisiirtolomakkeita posteista ja pankeista. Työnantajan velvoitteista löytyy lisätietoa verottajan sivulta osoitteesta www.vero.fi/vero-ohjeet/ tyonantajavelvoitteet. Eläkevakuutusmaksut voit kätevästi maksaa netin kautta osoitteessa www.lel.fi/lel/tilapain. Samasta osoitteesta löytyy myös lisätietoa eläkevakuutusmaksuista.

3.2.7.4 Urakoitsijan maksuvalmius Jos tekee havainnon, että urakoitsijalta alkaa loppua puhti tai tarvikkeet, pitää kysyä sy...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012