Tuusulalaisen rintamamiestalon keittiöremontissa uusittiin myös valaistus – sisustus esiin

Led-valaistus sopii kaiken tyylisiin ja ikäisiin taloihin, kun se suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti. Tämän Tuusulassa sijaitsevan rintamamiestalon keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös valaistus, ja huolellisesti valitut keittiön yksityiskohdat pääsivät esiin. Edellisen kerran 90-luvulla uusittu keittiö sai enemmän tyylilleen sopivan keittiön, johon haettiin reilusti vintage-lookia.

1920inkku kuva 6

Led-valaistus kolmessa tasossa

Keittiön valaistuksessa haluttiin hyödyntää mahdollisimman paljon talon ikäkauteen ja henkeen sopivaa sisustusta. Valkoiset kaapistot sijoiteltiin väljästi, ja niiden takana oleva seinät laatoitettiin kiiltävän valkoisella laatalla kattoon saakka tilan avaruutta korostamaan. Samaa ilmavaa linjaa haluttiin myös valaistukseen.

Valaistus saatiin toimivaksi kolmetasoisena: kattovalaisinten lisäksi työtasot ja kaappien ylätasot valaistiin. Myös syvät kulmakaapit saivat johdottomat, ladattavat ja liiketunnistimella syttyvät valaisimet.

KUVA 1: Kolmitasoinen valaistus on toimiva ja tuo avaruutta keittiöön: kattovalaistus, työtasovalaistus ja kaapin ylätasojen valaistus toimivat kaikki omina ryhminään.KUVA 1: Kolmitasoinen valaistus on toimiva ja tuo avaruutta keittiöön: kattovalaistus, työtasovalaistus ja kaapin ylätasojen valaistus toimivat kaikki omina ryhminään.

Vintage-keittiöön sopii lämmin tunnelma, joten valojen värilämpötilaksi valittiin 3000 Kelvinin lämmin sävy. Diner-tyylisen ruokailuryhmän päälle kattovalaisimiin vaihdettiin hehkulamppukantaiset, laadukkaat E27 led-polttimot.

KUVA 2: Ruokailuryhmän päällä vintage-valaisimissa valaisevat LedStoren E27-kantaiset hehkulamppua korvaavat laadukkaat polttimot, valon värisävyssä 3000K.KUVA 2: Ruokailuryhmän päällä vintage-valaisimissa valaisevat LedStoren E27-kantaiset hehkulamppua korvaavat laadukkaat polttimot, valon värisävyssä 3000K.

Työtasovalaistuksessa kiinnitettiin huomiota laadukkaaseen valoon

Kattovalojen lisäksi keittiöremontissa uusittiin työtasovalaistus talon henkeen sopivaksi, ja lasikupuisiin valaisimiin valittiin hehkulamppukantaiset LedStoren 4 watin E14 kynttilä-polttimot. Ikkunaa reunustamaan tuunattiin keittiön värimaailmaan sopivat kohdevalaisimet, joiden polttimoiksi valittiin niin ikään E14-kantaiset kynttiläpolttimot. 4 watin polttimo vastaa noin 40W hehkulamppua, ja valon määrä on 260 lumenia. LedStoren polttimoissa värintoistoindeksin (CRI) korkea taso vaikuttaa siihen, että valossa on mukava työskennellä, ja sisustuksen värit pääsevät oikeuksiinsa. Hyvälaatuiset led-valot toistavat myös kirkkaat punaiset, keltaiset ja vihreät sävyt oikein. Työtasovalaistuksesta tuli lisäksi riittävän kirkas, ja opaalikuvut vähentävät häikäisyä. Työtasoilta valaistus heijastuu mukavasti ympäri huonetta kiiltävän laatoituksen ansiosta.

Työtasovalaistuksen käyttökytkin on asennettu kuvassa näkyvän kaapiston alapintaan, joten työvalot on helppo laittaa päälle ja pois. Kaikki viisi työ- ja kohdevaloa syttyvät samaan aikaan, joten valaisinkohtaisia käyttökytkimiä ei tarvita.

KUVA 3: Työtasoilla valaisimet valaisevat ympärilleen joka suuntaan, ja kiiltävä valkoinen laatta korostaa valaistusta sopivasti. LedStoren korkean värintoistoindeksin (CRI) polttimot toistavat sisustuksen värit juuri sellaisena kuin niiden kuuluukin olla.KUVA 3: Työtasoilla valaisimet valaisevat ympärilleen joka suuntaan, ja kiiltävä valkoinen laatta korostaa valaistusta sopivasti. LedStoren korkean värintoistoindeksin (CRI) polttimot toistavat sisustuksen värit juuri sellaisena kuin niiden kuuluukin olla.
KUVA 4: Kohdevalaisimeen valittu korkean värintoistoindeksin E14 kantainen led-polttimo toistaa sisustuksen värit kauniisti.KUVA 4: Kohdevalaisimeen valittu korkean värintoistoindeksin E14 kantainen led-polttimo toistaa sisustuksen värit kauniisti.

Kaapiston päälle tasaista tunnelmavaloa led-nauhalla

Kaapistojen päälle jäänyttä tilaa haluttiin myös korostaa, joten kaapistojen päälle asennettiin led-nauhavalaistukset. Led-nauhaksi valittiin LedStoren HELMEILE 7,2 W/m, 3000K led-nauha. Häikäisyä ja led-nauhan pistemäisyyttä tasoittamaan valittiin led-nauhan pariksi matala alumiiniprofiili opaalidiffuuserilla. Jokaisella led-kiskolla on oma, langattomaan himmennykseen soveltuva muuntaja, ja valaistusta ohjataan työtasovalojen viereen sijoitetulla langattomalla himmentimellä. Valaistus on siis helppokäyttöinen, mikä on tärkeää päivittäisessä käytössä.

Kaapin päällä olevien valojen valaistustehokkuus on valittu niin, että se olisi hieman työpistevalaisimia himmeämpi. Valitusta 7,2 W/m led-nauhasta saadaan 500 lumenia / metri, ja E14-polttimoista 260 lumenia, eli noin 500 lumenia valaisinta kohti. Epäsuorasti katon kautta valaiseva led-nauha tuo juuri sopivan lisän valaistukseen täydentäen kattovalaistusta.

KUVA 5: Kaapiston ylätasolla on työtasolla olevat valotasot sopivat hyvin yhteen ja täydentävät toisiaan.KUVA 5: Kaapiston ylätasolla on työtasolla olevat valotasot sopivat hyvin yhteen ja täydentävät toisiaan.

Erityisesti oikealla olevan kulmakaapiston päällä oleva led-nauhavalaistus täydentää hyvin valaistusta.

KUVA 6: Kolmitasoinen valaistus muodostaa toimivan kokonaisuuden. Kaikissa valaisimissa sama 3000K värilämpötila tuo harmoniaa kokonaisuuteen.KUVA 6: Kolmitasoinen valaistus muodostaa toimivan kokonaisuuden. Kaikissa valaisimissa sama 3000K värilämpötila tuo harmoniaa kokonaisuuteen.

Kulmakaapitkaan eivät jää pimentoon

Keittiöremontin yhteydessä asukkaat pohtivat pitkään sitä, millainen mekanismi kulmakaappeihin laitettaisiin, että kaapit olisivat helppokäyttöiset. Tärkeimmäksi asiaksi nousi kulmakaappien käytännöllisyyden varmistamisessa se, että kaapin sisään näkee tarpeeksi hyvin. LedStorelta löytyi ratkaisuksi Wanda-monitoimivalaisin, eikä erillisiä kaappimekanismeja tarvittu.

Johdoton, liiketunnistimella toimiva ja USB-ladattava Li-ion akkukäyttöinen valaisin riittää valaisemaan ison kulmakaapin kokonaan, kun se sijoitetaan pystyyn hyllyjen eteen.

KUVA 7: Kulmakaappimekanismien sijaan päätettiin valaista kaappi tarpeeksi hyvin johdottomalla Wanda-monitoimivalaisimella. Kuvassa 44 cm pituinen 3W Wanda.KUVA 7: Kulmakaappimekanismien sijaan päätettiin valaista kaappi tarpeeksi hyvin johdottomalla Wanda-monitoimivalaisimella. Kuvassa 44 cm pituinen 3W Wanda.
KUVA 8: Liiketunnistimella toimiva kaapin valaisuun sopiva Wanda 24 cm 1,5 W valaisee kulmakaapin.KUVA 8: Liiketunnistimella toimiva kaapin valaisuun sopiva Wanda 24 cm 1,5 W valaisee kulmakaapin.
KUVA 9: Johdottomuuden ansiosta monitoimivalaisinta voidaan käyttää myös yksittäisten laatikoiden valaisuun.KUVA 9: Johdottomuuden ansiosta monitoimivalaisinta voidaan käyttää myös yksittäisten laatikoiden valaisuun.
KUVA 10: Monitoimivalaisinta on saatavissa kahdessa koossa, 44 cm ja 24 cm. Valotehot ovat 100 lumenia ja 200 lumenia.KUVA 10: Monitoimivalaisinta on saatavissa kahdessa koossa, 44 cm ja 24 cm. Valotehot ovat 100 lumenia ja 200 lumenia.

Hyvä valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja työskentelyyn

Remontin tavoitteena oli avartaa keittiötä ja saada tilaan lisää valoa: sekä luonnonvaloa että valaistusta. Tavoitteessa onnistuttiin. Vaikka huoneessa valot ovat poissa päältä, niin tila on avara ja valoa pääsee huoneeseen.

Alla olevassa kuvassa keittiö 90-luvun asussa. Haasteena oli piilossa oleva työtasovalaistus keittokulmauksen vähäinen valo ja jääkaapin sijoittelu, joka esti vasemmalta tulevan luonnonvalon. Lisäksi kaapistot oli levytetty ylös saakka umpeen, mikä oli ajalle ominaista. Alinna olevassa kuvasarjassa näkyy, miten valaistus lisää tilaan tunnelmaa. Myös työskentely on mukavampaa hyvässä valaistuksessa.

KUVA 11: Keittiö 90-luvun asussa.KUVA 11: Keittiö 90-luvun asussa.
KUVA 12: Keittiön valot voidaan sytyttää kolmessa osassa, kattovalot, työtasovalot ja kaapiston ylätason valot. Valoja on helppo käyttää tarpeen ja halutun tunnelman mukaan. Kaapin ylätasolla olevat led-nauhavalot ovat himmennettävät.KUVA 12: Keittiön valot voidaan sytyttää kolmessa osassa, kattovalot, työtasovalot ja kaapiston ylätason valot. Valoja on helppo käyttää tarpeen ja halutun tunnelman mukaan. Kaapin ylätasolla olevat led-nauhavalot ovat himmennettävät.

Kaikki artikkelissa mainitut tuotteet ovat esillä Lamppukauppa LedStoren showroom-myymälässä, jonka yhteydessä on yrityksen varasto. LedStore palvelee paikan päällä ja etänä myös valaistussuunnittelussa sekä mittatilausled-nauhatoteutuksissa. Käyntiosoite on Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Soita tai meilaa heille, p. 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi. Löydät heidät myös FB:stä ja IG:stä tunnuksella ledstore.fi.
 


Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö ja/tai tilaa esite tästä.


 
Päivitetty
9.8.2022