Mitä tapahtuu vaihtolavalle jätetyille jätteille?

Oletko koskaan miettinyt minne vaihtolavalle toimitetut huonekalut, purkujätteet sekä roskat päätyvät? Oletko jättänyt vaihtolavan hankkimatta, koska olet ajatellut jätteiden joutuvan kaatopaikalle yhteen kasaan? Näin asiat eivät onneksi ole. Lassilan & Tikanojan kierrätyslaitoksella jätteistä 96 % päätyy uusiokäyttöön.

Jätteiden matka Keravan kierrätyslaitokselle

Kun pihassasi oleva Helppolava on täynnä, sovit noudon Lassila & Tikanojan kanssa. Kuljettaja hakee Helppolavan sovittuna ajankohtana ja kuljettaa sen Keravalle jatkokäsittelyyn. Asiakkaalta tuleva Vaihtolava lajitellaan oikeisiin kierrätysastioihin. Kierrätetyistä materiaaleista valmistetaan Keravalla kierrätyspolttoainetta ja osa materiaaleista päätyvät suoraan kierrätykseen (esim. puut ja metallit).

Helppolavan lavat viedään Keravalle käsiteltäväksi ja lavan sisällön mukaan se päätyy eri pisteeseen käsiteltäväksi. Keravalla käsitellään Helppolavan Puu-, Talkoo- ja Raksalavoja. Puunmurskauslinjastolla valmistetaan puuhaketta, joka kelpaa teollisuuden kierrätyspolttoaineeksi. Tälle linjastolle tuodaan sekalainen kierrätyspuu, josta poistetaan vaarallinen puujäte kuten kestopuu.

Rakennusjätelinjastolla otetaan vastaan rakennusjätettä. Ensimmäiseksi lavalta erotellaan suuret esineet esim. painekyllästetty puu, auton renkaat, polkupyörät jne. Kun edellä mainittu esierottelu materiaalille on tehty, viedään materiaali linjastolle koneelliseen erotteluun, jossa pystytään erottelemaan eri materiaalit, jolloin kierrätysaste kohoaa. Linjastolla hyödynnetään erottelussa konenäköä, joka omalta osaltaan auttaa materiaalin erottelussa. Energiajaelinjaston jätteisteistä valmistetaan SRF-kierrätyspolttoainetta, joka toimitetaan sitä tarvitsevalle teollisuudelle.

Keravalla on myös kuluttajille tarkoitettu vastaanottopaikka eli pienkierrätysasema, joka palvelee esimerkiksi talonrakentajia ja remontoijia. Asemalle voi tuoda pieniä määriä kierrätettävää materiaalia ja jätettä. Keravan vastaanottopaikka on auki maanantaista lauantaihin. Pienkierrätysasemia löytyy myös muilta paikkakunnilta. Vastaanotettavat materiaalit ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain.

Kaikki pienkierrätysasemat löydät täältä >>

Valitse vain haluamasi Helppolava

Helppolavan avulla sinäkin voit vaikuttaa jätteiden lajitteluun ja uusiokäyttöön helposti. Lassila & Tikanojan palvelun kautta voit tilata erityyppisille jätteille oman vaihtolava:

  • rakennusjäte (lajittelematon rakennusjäte, remontin purkujäte)
  • puujäte (pakkauspuutavaraa, rakennustöiden puujäte)
  • kiviaines (betoni, tiili)
  • talkoojäte (huonekalut, vanhat polkupyörät, risut, muovit ja pahvit)
  • viherjäte (pensaiden leikkuujätteet, haravoidut lehdet)

Helppolavan voit tilata omaan pihaasi tai voit myös yhdistää voimasi naapurien kanssa ja kerätä tarpeettomat huonekalut ja tavarat yhteiselle lavalle. Talkoolava on helppo valinta, koska silloin ei tarvitse miettiä, mitä roskia laitetaan millekin lavalle. Talkoolava lajitellaan Lassila & Tikanojan lajittelupisteessä. Jos kuitenkin haluaa säästää kustannuksissa, kannattaa miettiä kahden erilaisen lavan tilaamista. Kun työn suunnittelee etukäteen, syntyy säästöjä ja lavoille mahtuu enemmän tavaraa edullisemmin. Alla esimerkkilaskelmat kahden eri lavatyypin hankkimisesta.

Esimerkkilaskelmat:

Kaksi talkoolavaa 590 € x 2 = 1180 €

Yksi talkoolava ja yksi puulava 590 € + 370 € = 960 €

Vaikka lajittelu tapahtuu hyvin tarkasti kierrätysasemalla, kannattaa kuitenkin miettiä haluaisiko jo lajitella osan tuotteista kotona. Ennen tilausta kannattaakin miettiä kumpi tapaa sopii omaan kohteeseen paremmin.

Helppolava-palvelu toimii tällä hetkellä lähestulkoon koko Uudenmaan alueella.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö


 
Julkaistu
27.7.2020