• Etusivu
  • Talo

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5687.jpg

3.2 Rakennusvaihe


Kukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.

3.2.4 Urakkasopimus
Rakennushankkeen toteutuksen juridinen ohjaus toteutetaan hankinta- ja urakkasopimusten teolla ja valvonnalla. Rakentamisen toteutuksessa eri osapuolten vastuut ja velvoitteet määräytyvät pääosin sopimusvastuun perusteella. Sopimusvastuussa sopijapuolen on täytettävä ne velvollisuudet, joihin tämä on sopimuksessa sitoutunut. On tärkeää muistaa, että sopimus aiheuttaa velvollisuuksia myös rakennuttajalle.
Sopimusvastuu syntyy sopimuksen aiheuttaman velvollisuuden laiminlyömisen perusteella. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki rakentamista koskevat ja siihen liittyvät sopimukset tehdään kirjallisina ja riittävän yksityiskohtaisina. Tähdennämme, että suullinenkin sopimus on pätevä, mutta suullinen sopiminen ei ole suositeltavaa, koska siihen sisältyy runsaasti epävarmuustekijöitä varsinkin näyttökysymysten osalta.

3.2.4.1 Kuluttajansuojalaki täydentää
sopimusehtoja Sopimuksen perusteella syntyvän sopimusvastuun ohella on huomattava, että kun yksityinen kuluttaja tekee hankintasopimuksen talopaketin toimittamisesta tai urakkasopimuksen talon rakentamisesta elinkeinonharjoittajan kanssa, sovelletaan heidän väliseen suhteeseen sopimusehtojen lisäksi myös kuluttajansuojalakia.
Kuluttaja-asiamies on neuvotellut eri alojen järjestöjen kanssa yleisiä vakiosopimusehtoja, joita jäsenyritykset käyttävät kuluttajien kanssa tehtävissä sopimuksissa. Sopimusehtoja saa alan järjestöiltä. Pienrakentajaa koskevia asiakirjoja ovat mm.
– Rakennusalan erikoistöitä koskevat yleiset sopimusehdot.
– Rakennusalan töitä koskevat yleiset kuluttajasopimusehdot, RYS-9 1998, sopimuslomake ja tarjouslomake liitteineen on tilattavissa www.stul.fi/ kuluttaja/kulu_2.htm.
Rakennusurakkasopimus on sopimustyyppinä varsin monimutkainen. Mielestämme rakennusurakkasopimusasioissa on aina syytä ja kokonaistaloudellisesti edullista käyttää asiantuntijaa apuna. Urakoitsijan suoritusvelvollisuus käsittää sopimusasiakirjojen mukaisen työn tekemisen sekä sen luovuttamisen rakennuttajalle ennalta määrättynä aikana. Taloelementtien toimituksessa ja rakennusurakassa on kuluttajansuojalain mukaan tapahtunut virhe, jos se ei sisällöltään, laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovituksi. Tässä tapauksessa pienempikin urakka, osaurakka, on tällainen urakka.

3.2.4.2 Urakkasopimuksen tarkoitus
Urakkasopimuksen tai -sopimusten tekemisen tarkoituksena on sopia kirjallisesti ja yksityiskohtaisesti teknisistä, taloudellisista ja juridisista asioista, koskien suorituksen valmiiksi saattamista ja tulevia vastuita.
Mikäli rakentajalla ei jo ennestään ole kotivakuutusta kannattaa ottaa nk. rakennusaikainen kotivakuutus jo ennen rakentamista koskevien sopimusten tekoa. Tällä on merkitystä kotivakuutukseen sisältyvän oikeusturvaedun voimassaolon osalta. Rakennuskohde on aina vakuutettava tulipalon, varkauksien, sekä vesivahinkojen varalta. Pankki edellyttää vakuutustodistuksen saamista ennen ensimmäisen erän nostamista.
Mikäli urakoitsijana on yrittäjä, ei omakotitalon rakentajalla ole työnantajan velvoitteita, vaan kyseessä on toimeksiantosuhde. Rakennuttajan tulee kuitenkin tarkistaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että urakoitsija toimittaa rakennuttajalle voimassaolevan otteen ennakkoperintärekisteristä. Varminta on pyytää ote jo sopimuksen tekemisen yhteydessä. Jos urakoitsijana toimiva rakennusliike ei ole ennakkoperintärekisterissä, on rakennuttajan syytä kysyä neuvoa verottajalta.
Sopimuksen lähtötietoina ovat valintamenettelyn ja rakentamispäätöksen yhteydessä syntyneet tiedot ja suunnitteluasiakirjat. Kaikki laskennassa mukana olleet asiakirjat kootaan yhteen. Tärkeintä on ennen sopimuksen solmimista käydä urakoitsijan kanssa asiat läpi niin, että varmistutaan molempien osapuolien ymmärtäneen asiat yhtäläisesti. On syytä käyttää suunnittelijoita asiantuntijoina neuvotteluissa. Maksupostitaulukko laaditaan yhdessä urakoitsijan kanssa. Erien pitää olla urakoitsijaa kannustavia ja toisaalta rakennuttajalle ei saa syntyä turhia riskejä. Varsinainen urakkasopimus kirjoitetaan ja edellytetään vielä urakoitsija tarkastamaan asiakirjat, jotka varmasti ovat olleet mukaan laskennassa.
Jokaisesta neuvottelusta, ja kaikista niissä sovituista poikkeavista asioista, tehdään muistio. Tarpeen mukaan urakkasopimuksen liitteiksi tulee laittaa pätevyysjärjestyksessä seuraavat tai osa seuraavista asiakirjoista:
– urakkaohjelma
– urakkarajaliite
– urakkatarjouspyyntö
– työselitys
– piirustusluettelon mukaiset piirustukset
– rakennusalan töitä koskevat yleiset kuluttajasopimusehdot tai ainakin maininta, että urakassa noudatetaan tätä asiakirjaa
– urakkatarjous (+tarjouserittely)
– yksikköhintaluettelot
– maksuerätaulukko
– mahdolliset muut liitteet
– urakkaneuvottelun pöytäkirja (pätevyysjärjestyksen ensimmäinen, ellei itse sopimukseen voida kirjata neuvottelun sisältämiä asioita.

3.2.4.3 Urakan antaminen
Urakan antamisesta ei pidä sanoa suullisesti mitään. Jo aiemmin olemme huomauttaneet, että urakoitsijalle ei saa syntyä käsitystä hänen saaneen urakan, ennen kuin kaikki asiat on sovittu. Tämä vaihe on viimeistään silloin, kun urakka-asiakirjat allekirjoitetaan. Urakkasopimus allekirjoitetaan, eli varmennetaan molempien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet.
Rekisteröityneille lukijoillemme on tarjolla malliksi vapaamuotoinen urakkasopimuslomake.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20086_11492.jpg
Tee se itse –aitta, vaihe 3
Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.
20083_9511.jpg
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan!
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Valmiiksi rakennettu ValmisHuvila on markkinajohtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin ValmisHuvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Tapahtumia ympäri Suomen!Tervetuloa tutustumaan Kastellin ValmisHuvilapäiville. Katso tapahtumat tästä
20142_37827.jpg
Passiivitalon energiankulutus aikataulussa
Villa ISOVERin aurinkosähköntuottoa on seurattu heinäkuusta 2013 lähtien. Kohteeseen on asennettu noin 80 m² 130 kWh aurinkosähköpaneeleita, joiden on arvioitu tuottavan vuodessa noin 8,4 MWh energiaa. Tähän asti aurinkosähkön tuotto on pysynyt hyvin linjassa ennusteiden kanssa.
201712_51213.jpg
Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?
Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.
20227_78975.jpg
Ennen levytystyön aloittamista...
Rakennus- tai remontointiprojektisi alkaa olla siinä vaiheessa että seuraavaksi tarvitsee suunnitella kipsilevyjen hankkimista ja levytystyötä. Mitä kaikkea tarvitseekaan huomioida? On tärkeää että käytät oikeaa tuotetta oikeassa paikassa ja oikein, ota siis huomioon seuraavat seikat niin levytystyösi onnistuu…
43_P_16117.jpg
Rakennusmessut, Vaasa
Pohjanmaan suurimmat rakennusalan messut järjestetään 26.-28. lokakuuta Botniahallissa. 210 näytteilleasettajaa ovat messuilla mukana ja tapahtuma onkin kasvanut mittavaksi asumisen ja rakentamisen foorumiksi.Rakentaminen ja kotiin panostaminen on kasvanut mittavasti ja se näkyy myös monin eri tavoin alan tuotteissa, tarjonnassa ja kysynnässä. Rakennusmessut tarjoaa kuluttajille läpileikkauksen alalla tapahtuneesta kehityksestä, ajankohtaisesta lainsäädännöstä sekä tietoa alan uusimmista tuotteista ja palveluista.Rakennusalan erikoismessut on suunnattu rakentajille, sisustajille ja remontoijille. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen paikan hankkia tietoa ja ideoita sekä mahdollisuuden tehdä suuria ja pieniä hankintoja rakennus-, sisustamis- ja remontointiprojekteja varten. Kaikki löytyy kätevästi saman katon alla.Rakennusmessuilla on alan tarjontaa koko perheelle. Vanhemmat voivat halutessaan jättää pienimmät lapset valvottuun lapsiparkkiin ja näin keskittyä rauhassa messujen tarjontaan sekä kauppojen ja ostosten tekemiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton