Sisäilmatutkimus kannattaa varsinkin asuntokauppojen yhteydessä

Vietämme suurimman osan ajastamme rakennusten sisätiloissa niin kotona kuin koulussa ja työpaikoilla. Viime vuosina sisäilmaongelmat ovat yleistyneet ja niistä puhutaan yhä enemmän. Sisäilmaongelma voi tarkoittaa puutteellisesti toimivan ilmanvaihdon seurauksena liian korkeita hiilidioksiditasoja, pahaa hajua tai pahimmillaan sisäilma on elimistölle myrkyllistä.

Serviz Oy suorittaa valvontatyön lisäksi sisäilmatutkimuksia.Serviz Oy suorittaa valvontatyön lisäksi sisäilmatutkimuksia.

Oikea sisäilmatutkimus kohteeseesi

Sisäilmaongelmien selvittäminen ja korjaaminen voi olla hyvinkin haastavaa. Toisinaan sisäilmakatselmuksessa todetaan selkeä puute, jonka korjaamiseksi voidaan antaa toimenpidesuositus. Useimmiten kuitenkin sisäilmaongelmien selvittäminen ja korjausten suunnittelu vaativat enemmän toimenpiteitä. 

Ongelmien ratkaiseminen kannattaa aina aloittaa sisäilmatutkimuksen avulla. Sen perusteella saadaan asiantuntijan arvio mahdollisista jatkotutkimuksista ja muista toimenpidesuosituksista. Serviz palveluihin kuuluu neljä erilaista sisäilmatutkimusta ja -mittausta.
 

Sisäilmakatselmus:
Sisäilmakatselmuksessa tutkitaan ilmanvaihdon perusjärjestelyt ja todetaan niihin liittyvät puutteet. Tulo- ja poistoilmakanavista mitataan ilmamäärät sekä tarkastetaan siirtoreitti. Sisäilmakatselmukseen kuuluu myös TVOC-tutkimus. Asiakas saa tarkastuksesta raportin, jossa selitetään mitatut arvot ja kerrotaan suositus jatkotoimenpiteistä.

TVOC-tutkimus:
TVOC-tutkimus eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaismäärä. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat usein syynä sisäilmaongelmiin, ja ne voivat aiheuttaa esimerkiksi silmien limakalvojen ärsytystä, hajuja sekä päänsärkyä. Serviz käyttää tutkimuksissa TVOC -mittaria, jolla kyetään tunnistamaan päästöjen lähteen sijainti hyvin tarkasti myös huoneen sisältä, osoittaen esimerkiksi tietty nurkka lattian rajasta päästöjen lähteeksi. TVOC-mittauksen tulosta voidaan suuntaa antavasti verrata asumisterveysasetuksen toimenpiderajaan, mutta varsinainen tulkinta asumisterveysasetukseen nähden tulee tehdä VOC-tutkimuksella. Kun päästöjen lähteen sijainti on tiedossa, voidaan jatkotutkimukset esimerkiksi rakenneavaukset ja materiaalinäytteiden analysointi kyetään kohdistamaan paremmin.

VOC-tutkimus:
VOC -tutkimus paljastaa haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaismäärän sekä koostumuksen, jonka tuloksia voidaan verrata asumisterveysasetuksessa säädettyihin toimenpiderajoihin samoin kuin TVOC-tutkimuksessa. VOC-tutkimus kannattaa suorittaa esimerkiksi silloin, kun tiedetään TVOC-tasojen olevan koholla ja halutaan selvittää tarkemmin niiden koostumus, kun on tehty homevaurion korjaus, homepuhdistus tai muu vastaava toimenpide, jolla päästöjen aiheuttajat on poistettu tai suljettu pois sisäilmasta.

Toksisuusmittaus:
Sisäilman toksisuusmittaus perustuu sisäilman sisältämän vesihöyryn keräämiseen ja analysointiin. Se antaa erittäin kattavan kuvan sisäilman haitallisuudesta. Vesihöyrystä tutkitaan solukuolleisuutta ja sen perusteella arvioidaan sisäilman haitallisuus ihmiselle. Toksisuusmittauksen etu on sen reagointi lähes kaikkiin haitan aiheuttajiin. Toksisuusmittauksessa ei kuitenkaan pystytä mittaamaan radonia tai kuitumaisia haittoja (kuten asbesti), mutta muuten se on erittäin kattava rakenteita rikkomaton testi sisäilman haitallisuuden toteamiseen. Toksisuusmittaus täydentää erinomaisesti asuntokaupan kuntotarkastusta, koska sen avulla voidaan rakenteita rikkomatta saavuttaa luotettava varmuus sisäilman puhtaudesta.

Serviz Oy tarjoaa niin työnjohtopalveluita kuin sisäilmatutkimuksiakin. Valvontatöissä he pyrkivät kiinnittämään erityistä huomioita niihin seikkoihin ja puutteisiin, jotka liittyvät asumisturvallisuuteen- ja terveyteen. He ovat myös tuotteistaneet sisäilmatutkimukset ja asuinkiinteistöjen kuntotarkastukset. Kaiken päämääränä on asiakastyytyväisyys, oleelliseen keskittyminen sekä läpinäkyvä ja reilu hinnoittelu.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

 
Julkaistu
6.7.2020