Puuttuvat korvausilmaventtiilit ovat ilmanvaihdon yleisin ongelma

Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta tulisi löytyä korvausilmaventtiilit, jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen on tarkoitettu.

kuva6 (1)_inkku

Tarpeelliset korvausilmaventtiilit löytyvät kuitenkin arviolta vain noin miljoonasta asunnosta ja osassa niistäkin ne ovat tukittu tai rikkinäiset. Voidaankin sanoa, että laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa ilman toimivaa ilmanvaihtoa - ei siis ihme, että sisäilmaongelmat puhuttavat.

Riittävä ilmanvaihto on tärkeää niin asunnon, kuin sen asukkaidenkin terveyden kannalta. Hallittu ja toimiva ilmanvaihto takaa ilman kiertämisen sekä kosteuden poistumisen asunnosta. Riittävä ilmanvaihto vaikuttaa merkittävästi niin asunnon kuntoon kuin sen asukkaiden asuinmukavuuteen ja terveyteen. Jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen kuuluu, tulee raitista ilmaa tuoda korvausilmaventtiilien kautta makuu- sekä oleskelutiloihin. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili – ei molempia. Toimiva ilmanvaihto tuo asuntoon puhtaaksi suodatettua korvausilmaa ja kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos.

Korvausilmaventtiilejä tulee olla huoneiston kokoon suhteutettuna riittävä määrä, sillä oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa: jokaista 20 m² kohden tulisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Korvausilmaventtiilit kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma pääsee lämpenemään ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Hyvä paikka venttiileille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.

Velco-venttiileillä kunnostat ilmanvaidon kuntoon helposti

Velco-korvausilmaventtiilit ovat varustettu termostaatilla. Niiden sisäänrakennettu vahatermostaatti säätää ilmanvaihtoa ulkolämpötilan mukaan – lämpimällä säällä suuremmalle, kylmällä pienemmälle.

Velco-venttiilisarja mahdollistaa monipuoliset ratkaisut ilmanvaihdon kunnostamiseen. Mallistosta löytyvät ratkaisut kerros-, rivi- ja omakotitaloihin kuin myös vapaa-ajan asuntoihin. Velco-venttiili on mahdollista asentaa uuteen seinäläpivientiin, puiseen tuuletusluukkun tai vanhan korvausilmaventtiilin tilalle. Velco-venttiilit ovat VTT:n testaamia ja niille myönnetään 10 vuoden takuu.

velco_inkku

Nauti puhtaasta sisäilmasta

Hyvälaatuinen ilmansuodatin suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia kuten allergeeneja ja pienhiukkasia. Hyvän suodattimen tunnistaa pakkauksesta löytyvästä suodatinluokasta. Velco-ventiilien kanssa käytettävät, F7-luokan erotusateen vaatimukset täyttävä, VS-100 suodatin on valmistettu Filtrete™-materiaalista. Se pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Siite- ja katupölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi puun pienpolton seurauksena.

Sen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu suodattimen kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Suodattimen kuidut erottavat pölyhiukkasia kahdella tapaa: hiukkaset jäävät kiinni suodattimen kuiturakenteeseen joko mekaanisesti, tai suodattimen kuidut vetävät ne sähköisen varauksensa avulla puoleensa.

Likainen suodatin. Tehokas suodatin poistaa myös haitallisimmat
pienhiukkaset.

Likainen suodatin. Tehokas suodatin poistaa myös haitallisimmat pienhiukkaset.

Korvausilmaventtiilit ovat painovoimaisen ilmanvaihdon edellytys

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Ilma kulkee sisään korvausilmaventtiilien kautta ja poistuu poistoventtiilien kautta. Vaikka painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate on yksinkertainen - ymmärretään se liian usein väärin. Esimerkiksi harhaluulo, että ilma vaihtuu hyvin rakenteiden raoista ja ikkunoiden pielistä elää edelleen tiukassa. Todellisuudessa rakenteiden läpi hallitsemattomasti vuotava korvausilma tuo huoneilmaan mukanaan toksiineja, epämiellyttäviä hajuja, mikrobeja ja nostaa pahimmillaan jopa radonia asunnon alapohjasta sisäilmaan.

Tyypillisin ongelma on liian vähäinen korvausilman saanti

Mikäli asuntoon ei pääse virtaamaan riittävästi korvausilmaa esimerkiksi liian vähäisten tai tukittujen korvausilmaventtiilien johdosta, syntyy alipaine. Se aiheuttaa hallitun korvausilman muuttumisen rakennevuodoksi, jolloin ilmaa pääsee vuotamaan sisään vääristä paikoista, kuten alapohjarakenteiden ja liitosten kautta.

On tärkeää muistaa, että oli kyseessä sitten täysin painovoimainen, tai koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto, vaatii poistoilma aina vastaavan määrän korvausilmaa, joka tulisi tuottaa hallitusti korvausilmakanavista suodatettuna eikä vuotoina rakenteiden lävitse.

kuva2 (1)_1920

Hanki korvausilmaventtiilit tai vaihtosuodattimet helposti

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
6.7.2020