3 Rakennussuunnittelu

3.2 Rakennusvaihe


Ennen konkreettisen rakentamisen alkamista on suoritettava tarjouspyyntöjen laatiminen ja urakoitsijan valinta. Mikäli aiemmin tehdyissä valinnoissa on päädytty elementtitaloon, rakentaja välttyy monelta tämän vaiheen ”vaivalta”. Vastaavasti talon valintavaiheessa on jouduttu tekemään enemmän töitä. Mitä useampaan osaan talon rakennusurakka jaetaan, sitä enemmän tarvitaan projektin hallintataitoja. Urakkaosien täytyy sopia yhteen, ts. edellisen urakan pitää päättyä siihen, mistä seuraavan on määrä alkaa. Muuten rakentajan on osattava ja tehtävä välivaiheiden työt itse. Tästä syystä tähdennämme ammattilaisen käyttöä apuna viimeistään rakentamisvaiheessa.


Omakotitalon rakentaminen edellyttää myös vastaavan mestarin palkkaamista hankkeelle. Tästä asiasta kerromme kuitenkin tarkemmin vasta seuraavassa osiossa.
3.2.2 Urakoitsijan valintamenettely
Omakotitalon rakentamisessa voidaan käyttää erityyppisiä urakoita. Puhutaan työurakasta, jolloin omistaja hankkii tarvikkeet, avaimet käteen -urakka, jossa yksi urakoitsija tekee kaikki työt materiaaleineen, normaali urakka, jossa rakennusurakka, LVI-urakka ja sähköurakka tehdään erillisinä. Rakennustekniset työt voidaan paloitella useaan erilliseen pienurakkaan. Tyypillisiä osaurakoita ovat perustusten teko, runko ja vesikattotyöt, julkisivutyöt, sisävalmistelutyöt ja karmien asennus, tasoite-, maalaus- ja tapetointityöt sekä listoitukset. LVItyöt voidaan jakaa putkiurakkaan ja ilmanvaihtourakkaan. Jakoja toki voi olla muitakin. Kaikki nämä työt voidaan tehdä urakoitsijan hankkimilla materiaaleilla tai omistajan materiaaleista. Töiden teettämistapa tietenkin vaikuttaa urakoitsijan valintaan merkittävästi.
3.2.2.1 Valintamenettely
On mietittävä tarkkaan, miten urakoitsijaehdokkaat valitaan ja mitä töitä urakoidaan. Hartiapankkirakentaja ei tietenkään ota urakkatarjousta muusta kuin erikoisurakoista ja niihinkin hän hankkii materiaalin itse. Hyvän rakennusalan asiantuntijan kanssa asiaa kannattaa käydä läpi. Yleensä hän löytää urakointimuodoista oman palkkansa verran ja vähän enemmänkin säästöä.
3.2.2.2 Tarjousten pyytäminen
Hankesuunnittelu- ja suunnitteluvaiheissa on alustavasti mietitty urakointitapoja. Suunnittelua on ohjattu tiettyyn suuntaan. Nyt suunnitelmat todennetaan. Pienissä kohteissa tämä vaihe jää yleensä pois, koska nämä asiat voidaan käydä läpi myös tarjouspyyntövaiheen yhteydessä ja pikemminkin tämä on nyt jatkumo edelliselle. Kun on valittu urakointitapa, voidaan urakkatarjouspyyntöasiakirjat valmistella lopullisesti ja toimittaa urakoitsijaehdokkaille. Tarjousvaiheen aikana rakennuttajan tulee informoida kaikkia tarjouslaskijoita mahdollisista muutoksista ja täsmennyksistä. Tärkeintä on, että urakoitsijoille lähtee kaikille samat paperit. Tarjouspyyntöön kuuluu aina varsinaisen tarjouspyynnön lisäksi suunnitelmat ja työselostukset sekä osaurakoinnissa urakoiden rajaukset.
3.2.2.3 Urakoitsijan etsiminen
Miten sitten löytää sopivat urakoitsijaehdokkaat? Lehti-ilmoitus on joskus käytetty vaihtoehto. Tuttu kaveri on se usein käytetty, samoin menetelmä naapurissa oli sama urakoitsija. Mikäli heidän kanssaan neuvottelemalla pääsee hyvään tulokseen, niin siitä vain. Tämä tietenkin edellyttää varmaa kustannuslaskentaa, jotta ei tule tehtyä urakkaa liian korkeasta hinnasta. Varmistuakseen hinnan oikeellisuudesta, kannattaa pyytää tarjous useammalta urakoitsijalta. Urakoitsijaehdokkaita voi etsiä eri tietolähteistä. Meidän sivuiltamme löytyy toiminta Palvelut kunnittain, jossa eri urakoitsijoilla on mahdollisuus ilmoittaa yhteystietonsa. Oman kunnan lisäksi kannattaa etsiä myös naapurikuntien kohdalta. Puhelinluettelon keltaiset sivut on oiva osoitetietolähde. Paikallinen rakennustarkastaja voi myös neuvoa. Mahdollisuuksia on useita.

3.2.2.4 Urakoitsijan arviointi Urakoitsijaehdokkaiden valinnassa yhtenä valintakriteerinä voi pitää liikevaihtoa. Kannattaa ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012