Näin pääset eroon kesämökin tunkkaisesta ilmasta

Mokkikausi-lahenee_inkku

Moni suomalainen suuntaa kesällä mökille. Mökkireissu alkaa kuitenkin vähemmän mukavasti, jos ovelta tulvahtaa ensimmäiseksi nenään tunkkainen tuoksu, ja ensimmäiset tunnit mökillä kuluvat tuuletushommissa. Ummehtunut ja kostealta tuntuva sisäilma johtuu heikosta ilmanvaihdosta. Keskeinen ongelma on sisälle kertyvä kosteus. Heikko ilmanvaihto ei ole mökin ominaisuus, vaan asia kannattaa korjata.

Kesämökin ilmanvaihto hoituu usein varsin yksinkertaisin konstein. Raikas ulkoilma tulee sisälle seinään asennettujen korvausilmaventtiilien kautta, kun taas kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet poistuvat ulkoilmaan savupiipun tai katolle vedetyn tuuletusputken kautta. Joissain tapauksissa jo korvausilmaventtiilien uusimisella tai lisäämisellä saadaan mökin sisäilma raikastumaan huomattavasti. Jos mökin korvausilmaventtiilit on tukittu, ne kannattaa ehdottomasti avata.

Wive-venttiili tuo raikasta ilmaa sisätiloihin

Moderni valinta korvausilmaventtiiliksi on VILPE Wive, joka tuo raikasta ilmaa sisätiloihin ehkäisten häiritsevää vedon tunnetta. Se on oivallinen ratkaisu luonnon helmassa sijaitsevalle mökille, sillä venttiili suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia, kuten siitepölyä.
Mökin ilmanvaihdon voi myös automatisoida VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmän avulla. Järjestelmä huolehtii, että mökilläsi on aina raikas sisäilma, oli sitten kesä tai talvi.

  1. Kosteus- tai hiilidioksidianturi havaitsee, että ilmanvaihtoa on tehostettava (esimerkiksi kun mökillä on paljon vieraita).
  2. Anturin havainto välittyy ohjausyksikön kautta VILPE FLOW -huippuimuriin katolla.
  3. Huippuimuri katolla alkaa toimia tehokkaammin, jotta ns. likainen, käytetty sisäilma saadaan poistettua pois asunnosta. Automatiikan ansiosta sinun ei tarvitse itse säätää ilmanvaihtoa, vaan voit keskittyä nauttimaan mökkeilystä.

Osana VILPE ECo Ideal Wireless -järjestelmää mökille asennetaan lisäksi VILPE Wive -korvausilmaventtiilit.

eco-ideal-björköby_1200

Raikas sisäilma ympäri vuoden

VILPE ECo Ideal Wireless huolehtii, että mökilläsi on aina raikas sisäilma, oli sitten kesä tai talvi. Eco Ideal Wireless on yksi markkinoiden edullisimmista vaihtoehdoista ilmanvaihtojärjestelmän päivittämiseen ja kaikkea, mitä ilmavaihdolta haluat: helppo ja nopea asentaa; langaton ja täysin itseohjautuva; energia- ja kustannustehokas. Se optimoi nimittäin ilmanvaihdon ilman kosteus- ja hiilidioksiditason mukaan. Toisin sanoen, kun mökki on käytössä, puhallin käy suuremmilla tehoilla kuin jos se on tyhjillään, jolloin se käy perusteholla.

Kesämökin ilmanvaihdon toimivuutta ei ole välttämättä helppo arvioida itse. Hyvä vaihtoehto on soittaa mökkipaikkakunnan LVI-liikkeeseen ja kysyä asiantuntijan neuvoa. Voit myös ottaa yhteyttä lähimpään ECo Ideal Wireless -asentajaan.

ECo Ideal Wireless -asentajien yhteystiedot
 

Ohjauspaneelista ilmanvaihtoa voi halutessaan tehostaa esimerkiksi silloin, kun mökillä on enemmän vieraita.Ohjauspaneelista ilmanvaihtoa voi halutessaan tehostaa esimerkiksi silloin, kun mökillä on enemmän vieraita.

Hanki VILPE Wive -korvausilmaventtiilit

Rakentaja.fi-verkkokaupasta >>

 
Julkaistu
6.7.2020