Ullakkorakentaminen on taitolaji

Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.

750 422 2019FF-PIR vanhaan YP rakenteeseen

Valitse energiatehokas, kevyt ja homehtumaton

Finnfoam (XPS) ja FF-PIR -eristeillä saadaan ullakkotilat hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, ilman riskiä kosteus- ja homeongelmista. Sekä Finnfoam että FF-PIR -eristeet toimivat rakenteissa myös höyrynsulkuna. Kovat lämmöneristeet ovat myös kevyitä ja helposti käsiteltäviä, siksi ullakkokohteissa valinta tehdäänkin monesti Finnfoam- ja FF-PIR-eristeiden välillä kohteen mukaan, kertoo Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma.

‒ Autamme asiakasta löytämään kuhunkin käyttökohteeseen parhaimman ja kustannustehokkaan rakenneratkaisun, Erävuoma summaa.

Nykymääräysten U-arvovaatimus yläpohjassa on 0,09 ja seinissä 0,17. Vanhojen määräysten mukaan yläpohjassa arvo on 0,15 ja seinissä 0,24. Eristys kannattaa jo pelkästään energiansäästösyistä toteuttaa uusilla arvoilla, jos rakenteet vain suinkin antavat myöden. Energian hinnan noustessa tulevaisuudessa, hyvään eristykseen sijoitetut rahat maksavat itsensä nopeasti takaisin. Vanhoja U-arvoja kannattaa pitää rakentamisessa minimitasona.

Vuoden 2018 alusta voimaan tullut uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta mahdollisti paloturvallisten FF-PIR eristeiden käytön ullakkorakentamisessa P1 ja P2-paloluokan rakennuksissa. Finnfoam-eristeitä voidaan käyttää vain P3-paloluokan rakennuksissa.

FF-PIR - energiatehokas ja paloturvallinen

Tehokkailla FF-PIR -polyuretaanieristeillä (lämmönjohtavuus λdeclared 0,022 W/mK) saavutetaan helposti mahdollisimman ohuet ja tiiviit rakenteet. Seinissä FF-PIR -eristettä riittää noin 130 mm täyttämään nykyisen U-arvo -vaatimuksen 0,17 ja noin 100 mm täyttämään vanhan määräyksen 0,24. Yläpohjassa U-arvo 0,09 saavutetaan noin 240 mm:llä ja U-arvo 0,15 noin 150 mm:llä FF-PIR -eristettä. Suosittelemme aina nykyisen minimi määräystason U-arvojen käyttämistä suunnittelussa.

finnfoam-pir-alk-group-422x466

FF-PIR -eristeet P1 paloluokan ullakkorakenteissa

FF-PIR -eristeillä on VTT:n palotekninen sertifikaatti ja ullakkorakentamiseen kantavien rakenteiden mitoitusohje, joissa on huomioitu vuoden 2018 alusta voimaan tullut ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Suunnittelua helpottamaan tehty sertifikaatti kasaa oikean detaljiikan eri rakenneratkaisuissa. Projekteissa vältetään turha spekulointi, kun testatut ja turvalliset ratkaisut voi aina tarkistaa sertifikaatista.

FF-PIR -eristeiden ytimen eli eristävän osan paloluokka on D-s2, d0. Palotilanteissa FF-PIR -eristeet hiiltyvät eivätkä edistä paloa millään tavalla. Ne soveltuvat jopa palokatkoksi: esimerkiksi EI30-katko saadaan toteutettua 200 mm kaistalla FF-PIR -eristettä. Asetus mahdollistaa FF-PIR -eristeiden käytön myös P1 paloluokan kerrostalojen ullakkorakenteissa, mikä on muuttanut nopeasti ullakkoasuntojen rakentamista.

750 ff-pir
 
Päivitetty
7.9.2021