• Etusivu
  • Talo

Ullakkorakentaminen on taitolaji

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Julkaistu 24.06.2020Päivitetty 24.01.2023
20208_65452.jpg

Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.

Valitse energiatehokas, kevyt ja homehtumaton

Finnfoam (XPS) ja FF-PIR -eristeillä saadaan ullakkotilat hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, ilman riskiä kosteus- ja homeongelmista. Sekä Finnfoam että FF-PIR -eristeet toimivat rakenteissa myös höyrynsulkuna. Kovat lämmöneristeet ovat myös kevyitä ja helposti käsiteltäviä, siksi ullakkokohteissa valinta tehdäänkin monesti Finnfoam- ja FF-PIR-eristeiden välillä kohteen mukaan, kertoo Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma.

‒ Autamme asiakasta löytämään kuhunkin käyttökohteeseen parhaimman ja kustannustehokkaan rakenneratkaisun, Erävuoma summaa.

Nykymääräysten U-arvovaatimus yläpohjassa on 0,09 ja seinissä 0,17. Vanhojen määräysten mukaan yläpohjassa arvo on 0,15 ja seinissä 0,24. Eristys kannattaa jo pelkästään energiansäästösyistä toteuttaa uusilla arvoilla, jos rakenteet vain suinkin antavat myöden. Energian hinnan noustessa tulevaisuudessa, hyvään eristykseen sijoitetut rahat maksavat itsensä nopeasti takaisin. Vanhoja U-arvoja kannattaa pitää rakentamisessa minimitasona.

Vuoden 2018 alusta voimaan tullut uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta mahdollisti paloturvallisten FF-PIR eristeiden käytön ullakkorakentamisessa P1 ja P2-paloluokan rakennuksissa. Finnfoam-eristeitä voidaan käyttää vain P3-paloluokan rakennuksissa.

FF-PIR – energiatehokas ja paloturvallinen

Tehokkailla FF-PIR -polyuretaanieristeillä (lämmönjohtavuus λdeclared 0,022 W/mK) saavutetaan helposti mahdollisimman ohuet ja tiiviit rakenteet. Seinissä FF-PIR -eristettä riittää noin 130 mm täyttämään nykyisen U-arvo -vaatimuksen 0,17 ja noin 100 mm täyttämään vanhan määräyksen 0,24. Yläpohjassa U-arvo 0,09 saavutetaan noin 240 mm:llä ja U-arvo 0,15 noin 150 mm:llä FF-PIR -eristettä. Suosittelemme aina nykyisen minimi määräystason U-arvojen käyttämistä suunnittelussa.

20206_65458.jpg

FF-PIR -eristeet P1 paloluokan ullakkorakenteissa

FF-PIR -eristeillä on VTT:n palotekninen sertifikaatti ja ullakkorakentamiseen kantavien rakenteiden mitoitusohje, joissa on huomioitu vuoden 2018 alusta voimaan tullut ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Suunnittelua helpottamaan tehty sertifikaatti kasaa oikean detaljiikan eri rakenneratkaisuissa. Projekteissa vältetään turha spekulointi, kun testatut ja turvalliset ratkaisut voi aina tarkistaa sertifikaatista.

FF-PIR -eristeiden ytimen eli eristävän osan paloluokka on D-s2, d0. Palotilanteissa FF-PIR -eristeet hiiltyvät eivätkä edistä paloa millään tavalla. Ne soveltuvat jopa palokatkoksi: esimerkiksi EI30-katko saadaan toteutettua 200 mm kaistalla FF-PIR -eristettä. Asetus mahdollistaa FF-PIR -eristeiden käytön myös P1 paloluokan kerrostalojen ullakkorakenteissa, mikä on muuttanut nopeasti ullakkoasuntojen rakentamista.

20191_56064.jpg
Finnfoam Oy
Talo
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_65452.jpg
Ullakkorakentamisen suosio kasvussa - tiedä tämä eristämisestä
Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.
202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
20173_48469.jpg
Ota kesämökki ympärivuotiseen käyttöön
Kesämökin aktiivisen käyttökauden pidentäminen alkukeväästä pitkälle syksyyn ja jopa talvikeleille asti onnistuu helposti lämmöneristämällä rakenteet tehokkailla polyuretaanieristeillä. Asennustyö hoituu nopeasti ilman erikoistyökaluja ja aiempaa kokemusta. Valmistunut rakenne pitää mökin lämpimänä viileillä keleillä eikä takan lämpö mene hukkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton