Mitä on Leca®-kevytsora?

Tuttuakin tutumman näköinen, pieni, ruskea ja kevyt pallo, jota moni on nähnyt esimerkiksi rakennustyömailla. Rakeitakin paremmin kaikille tuttu tuote on Leca-harkko, jonka raaka-aineena käytetään myös Leca-soraa. Mitä tuo kevytsora sitten oikeasti onkaan?

Kooltaan 4 - 10 mm Leca-kevytsora.Kooltaan 4 - 10 mm Leca-kevytsora.

Materiaali – paino vain viidenneksen perinteiseen soraan verrattuna

Itseasiassa Leca®-kevytsora on paisutettua savea. Korkeaa lämpötilaa käyttämällä vastakaivetusta savesta on saatu paisutettua pinnaltaan varsin tiiviitä, mutta kuitenkin sisältä huokoisia rakeita. Jos olet pitänyt kevytsoraa kädessäsi, tiedät sen olevan erittäin kevyttä. – Juuri tuo rakeiden sisällä oleva huokoinen sisus tekee kevytsoralle sille luontaiset ominaisuudet: keveyden sekä lämmöneristävyyden.

Leca®-kevytsoran ominaisuuksia.Leca®-kevytsoran ominaisuuksia.

Rakentamisen moniottelija – luonnosta lainattu

Leca-kevytsoraa on mahdollista käyttää useissa kohteissa, ei ainoastaan rakentamisessa eristeenä, vaan myös vesienhallinnassa sekä katoilla ja geotekniikassa. Leca-kevytsora on siis kuumassa uunissa korkeaa lämpötilaa käyttämällä paisutettua savea. Yhdestä kuutiometristä savea saadaan tuotettua jopa viisi kuutiometriä kevytsoraa.

Ekologisuuden puolesta puhuu myös Leca-kevytsoran kuljettaminen rakennuskohteisiin. Keveytensä ansiosta sen kuljetukseen tarvitaan vähemmän rekkoja – tiesitko, että yksi rekkakuormallinen Leca-kevytsoraa vastaa vastaa neljää rekkakuormallista hiekkaa tai soraa? CO2-päästöt sekä kuljetuskustannukset pienenevät, aikaa säästyy rakentamiseen ja ympäristökin kiittää.

750 Leca_fiiliskuva_puhallus auto ja mies

Paitsi ekologisuus, myös ergonomisuus on tämän päivän rakentamisessa kovaa valuuttaa. Leca-kevytsoran etuna toimii jälleen sen keveys. Vain muutamia kiloja painavat Leca-harkot ovat vielä helposti nostettavissa ja siirrettävissä paikasta toiseen tarpeen mukaan. Vastaavasti Leca-kevytsoran toimitus onnistuu helposti. Kun rakennustyömaalle on helppo päästä, sujuu toimitus suoraan rakennuspaikalle juuri siihen paikkaan mihin tarvitaan. Hankalampikulkuisiin työkohteisiin Leca-kevytsora voidaan puhaltaa paikoilleen. Rakennuksen elinkaaren päättyessä Leca-tuotteet voidaan helposti uusiokäyttää tai kierrättää muuten, ne voidaan myös palauttaa takaisin maahan.

Kiinnostuitko?

Haluatko tietää lisää Leca-kevytsorasta ja sen käyttömahdollisuuksista?
Löydät täältä lisätietoa mm. vesien hallinnasta, väliseinäratkaisuista ja myös geotekniikasta.


Harkkoperustuksista löydät lisätietoa täältä!


 
Julkaistu
29.6.2020