Rakentaja: Suunnittele ilmanvaihto kerralla kuntoon ja nauti kodin raikkaasta ilmasta

Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen valinta ovat tärkeä osa talon rakennusprojektia. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen, käytön helppouteen ja automatiikan mahdollistamaan tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
 

Automatisoitu ilmanvaihto
lisää arjen huolettomuutta, kun ilmanvaihdon tehostuksesta ei tarvitse
huolehtia itse. Sisäänrakennettujen antureiden lisäksi
MyVallox-ilmanvaihtokoneista löytyy mm. Takkakytkin, joka auttaa tulisijan
sytyttämisessä.Automatisoitu ilmanvaihto lisää arjen huolettomuutta, kun ilmanvaihdon tehostuksesta ei tarvitse huolehtia itse. Sisäänrakennettujen antureiden lisäksi MyVallox-ilmanvaihtokoneista löytyy mm. Takkakytkin, joka auttaa tulisijan sytyttämisessä.

Kotimaiset MyVallox-ilmanvaihtokoneet ovat kuin kodin keuhkot: ne huolehtivat, että asukkailla riittää raikasta ilmaa hengitettäväksi ja että käytetty ilma ja normaalista elämisestä syntynyt kosteus poistuvat hallitusti. Koneissa on erittäin hyvä lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde ja koska ne kuluttavat lisäksi vähän sähköä, ei terveellinen ja asumismukavuutta lisäävä sisäilma ole kustannuksista kiinni. Lämmöntalteenotto vaikuttaa myös asumismukavuuteen, sillä kun tuloilma on aina halutun lämpöistä, vältetään ikävä vedontunne.
 

MyVallox-ilmanvaihto hoituu automaattisesti

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden automatiikka mahdollistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ilman, että asukkaan tarvitsee huolehtia tehostuksesta. Sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tarkkailevat sisäilman kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia. Mikäli pitoisuudet nousevat yli määritellyn, anturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti. Halutessa koneeseen voi liittää myös lisävarusteena saatavan VOC-anturin (ilmanlaatuanturi). Antureiden ansiosta ilmanvaihto toimii automatisoidusti, tarpeen mukaisesti ja optimaalisella teholla. Lämmöntalteenoton osittaisen ohituksen ansiosta tuloilman lämpötila pysyy ympärivuotisesti vakaana.
 

MyVallox-ilmanvaihtoa voi myös ohjata itse. Se on helppoa ja perustuu neljään tilavalintaan: Kotona, Poissa, Tehostus ja Takkatoiminto. Ohjauksen voi tehdä myös etänä, kun koneen rekisteröi maksuttomaan pilvipalveluun. Näin kodin sisäilman laatua voi tarkkailla vaikkapa lomalla ollessa. Pilvipalvelu myös kerää kaiken ilmanvaihtoon liittyvän datan. Historiadatalla voi esim. asunnon myyntihetkellä todistaa, että ilmanvaihto on ollut päällä koko ajan ja millaiset sisäilmaolosuhteet asunnossa on. Käyttäjätunnukset voi siirtää myös uudelle omistajalle.

Käytettävyyttä helpottavia MyVallox-ilmanvaihtokoneiden ominai­suuksia ovat mm.

  • sisäänrakennetut hiilidioksidi- ja kosteusanturit, jotka tehostavat ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.
  • takkakytkin, joka auttaa tulisijan sytyttämisessä
  • huoltomuistutin, joka muistuttaa suodattimien vaihdosta
  • viikkokello, jonka avulla voi koneeseen ohjelmoida arkirytmin mukaisen ilmanvaihdon
  • kesä-talviautomatiikka, joka ohjaa mm. sulatusjaksot ja lämmöntalteenoton ohituksen automaattisesti
  • etäohjaus, joka mahdollistaa ilmanvaihdon ohjauksen mistä vaan internet-yhteydellä

Vallox BlueSky-ilmanvaihtokanava on helppo asentaa

Ilmanvaihtokanavien rakentamisen voi tehdä jopa itse, kun valitsee kanavajärjestelmäksi Vallox BlueSkyn. Vallox BlueSky -kanavat ovat hygieenistä polyeteeniputkea, jonka sisäpinta on mikrobisuojattu, tiivis ja helppo pitää puhtaana. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä voidaan asentaa vaivattomasti väliseinien sisälle, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun. BlueSky sopiikin hyvin sekä uuteen taloon että peruskorjattavaan taloon.

Koska BlueSky-putki on taipuisaa, se mahtuu pieneen tilaan. Monesti ahtaissa ullakkotiloissa ei ole liiaksi tilaa asentajalle, joten taipuisuudesta on hyötyä asennusvaiheessa. Kevyinä niitä on helppo käsitellä jopa yksin, eikä niiden asentamisessa tarvita teräviä peltikappaleita, poraamista ja niittaamista. Asennus on helppoa ja nopeaa verrattuna perinteiseen peltiseen kanavistoon.
 

Kanavisto valmiiksi jopa neljässä tunnissa!

Seinäjoelle taloa rakentava Mikko Fiskaali valitsi BlueSky -kanavajärjestelmän jo toistamiseen, koska hänellä oli siitä hyvät kokemukset edellisessä talossaan. ”Minulla ei ollut ensimmäistä taloa rakentaessani minkäänlaista kokemusta ilmanvaihtokanavien rakentamisesta, ja päädyin silloin ”vahingossa” valinneeksi BlueSkyn. Koska se onnistui täysin kokemattomaltakin, oli se todella helppoa. Oli luonnollista valita BlueSky nyt uuteenkin taloon.” kertoo Fiskaali valinnastaan. Häneltä kului kanaviston rakentamiseen noin neljä tuntia.

Lue juttu ja katso video, miten Mikon ilmanvaihtojärjestelmän rakentaminen sujui.

Vallox BlueSky
-ilmanjakojärjestelmän kanavaputket voi mitata ja pätkiä määrämittaansa
lattialla. Sen jälkeen kevyet putket on helppo vetää ylös ullakolle ja asentaa
paikoilleen. Ahtaalla ullakolla taipuisan putken asennus on nopeaa ja
turvallista, koska liikkuminen ullakolla ja sieltä alas vähenee eikä teräviä
pellinreunoja ole. Poraamista ja niittaamistakaan ei tarvitse tehdä.Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän kanavaputket voi mitata ja pätkiä määrämittaansa lattialla. Sen jälkeen kevyet putket on helppo vetää ylös ullakolle ja asentaa paikoilleen. Ahtaalla ullakolla taipuisan putken asennus on nopeaa ja turvallista, koska liikkuminen ullakolla ja sieltä alas vähenee eikä teräviä pellinreunoja ole. Poraamista ja niittaamistakaan ei tarvitse tehdä.

BlueSky poikkeaa perinteisestä ilmanvaihtokanavasta kanavan koossa: Perinteisessä omakotitalon kanavistossa koko asunnon ilmavirta kulkee yleensä yhtä 160 tai 200 mm kanavaa pitkin, kunnes kanava- ja venttiilihaaroitusten jälkeen ilmavirta ja kanavisto pienenevät. Vallox BlueSky-järjestelmässä sen sijaan ilma tuodaan isolla putkella vain ilmanjakolaatikolle saakka. Siitä lähtee oma taipuisa 75 mm kanava jokaiselle venttiilille. Yli 8 dm3/s venttiilille suositellaan kahta putkea rinnan. Yhden ja kahden putken käyttö helpottaa ilmavirtojen mittausta, ja tämä onkin yksi Vallox BlueSkyn arvostetuimmista ominaisuuksista. Ilmanvaihtosuunnitelma kannattaakin tehdä nimenomaan BlueSkylle, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti.
 

 
Päivitetty
24.6.2020