• Etusivu
  • Piha

Ulkotilojen led-valaisussa on monia vaihtoehtoja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Päivitetty 03.03.2023
20206_65428.jpg

Talon ulkoseinässä LedStoren VIISTO-valaisimet antavat tasapainoisen ja tunnelmallisen valon sekä suorana valaistuksena terassin pintaan että epäsuorana heijastusvalaistuksena seinän ja katon kautta.

Led-valaistuksella tuot energiatehokkaan ja pitkäikäisen valaistuksen ulkotiloihin. Pihan valaisu kiinteillä seinävalaisimilla on hyvin toimiva perusratkaisu. Uppoasennettavilla led-spoteilla, eli alasvaloilla, esimerkiksi 9W spoteilla voidaan valaista tehokkaasti ulkotiloja, terasseja, kuisteja, räystäitä ja kesäkeittiöitä. Led-nauhavalaistuksella asennettuna alumiiniprofiiliin saadaan linjakasta valaistusta ulkotiloihin, kuten terasseihin, ulkoportaiden käsijohteisiin tai portaikon askelmaylityksen alapintaan.

Ulkoseinän valaisussa kannattaa kiinnittää huomiota eniten talon julkisivuun, ja asetella valaisimet symmetrisesti. Näin julkisivun valaistuksesta tulee tasapainoinen. Yhdistelemällä sekä ylöspäin valaisevia että ylös- ja alaspäin valaisevia valaisimia talon muodot korostuvat kauniisti. LedStoren VIISTO-valaisimet yhteen ja kahteen suuntaan antavat lähes 500 luumenia suuntaansa, mitä riittää hämärällä valaisemaan noin 3 metrin korkeudelle saakka. Seinän väritys vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti epäsuorasti valaiseva valo heijastuu pinnoista. Mitä tummempi seinä, sen vahvempitehoiset valaisimet kannattaa valita.

Ympärivuotiseen lasitettuun ulkokeittiökokkailuun sopivat yleisvaloiksi himmennettävät LedStoren Led PYÖREÄ 023 9W valaisimet. Tumman tehosteseinän parina on hyvä olla riittävästi yleisvaloa.
Ympärivuotiseen lasitettuun ulkokeittiökokkailuun sopivat yleisvaloiksi himmennettävät LedStoren Led PYÖREÄ 023 9W valaisimet. Tumman tehosteseinän parina on hyvä olla riittävästi yleisvaloa.

Himmennettävät led-spotit ovat oikea valinta yleisvaloksi esimerkiksi ulkokeittiöön. Himmennyksen ansiosta valaistuksesta saadaan haluttaessa hyvinkin tunnelmallinen ja muu tunnelmavalaistus täydentää valaistusta sopivasti. Uppoasennettavat led-spotit eivät häikäise, koska valopisteen edessä on häikäisyä poistava diffuuseri. Led PYÖREÄ 023 9W spotti on kosteudenkestävä, joten sen voi asentaa huoletta myös ulos. Käyttökohteita ovatkin ulkotiloista räystäät, terassien valaistus, katokset ja parvekkeet. Spotin värivaihtoehdot ovat valkoinen, mattahopea ja musta. Runko on valettua alumiinia, ja valaisinmoduuli, sekä muuntaja kuuluvat tuotteen hintaan ja ovat tarvittaessa vaihdettavissa. Spotti on hyvin pitkäikäinen, noin 50 000 käyttötuntia.

Led-nauhavalaistus sopii hyvin ulkotiloihin antamaan tasaista ja linjakasta valoa. Led-nauhoja on valittavissa eri tehoisina, ja eri valon värisävyissä, joten valaistuksesta saa juuri kohteeseen sopivan.
Led-nauhavalaistus sopii hyvin ulkotiloihin antamaan tasaista ja linjakasta valoa. Led-nauhoja on valittavissa eri tehoisina, ja eri valon värisävyissä, joten valaistuksesta saa juuri kohteeseen sopivan.

Led-nauhavalaistus on hyvin monipuolinen käyttökohteiltaan. Esimerkiksi terassin valaisussa led-nauha voidaan asentaa epäsuorasti tai suoraan, ja se saa virtansa muuntajasta, joka liitetään verkkovirtaan. Led-muuntajan ominaisuuksista riippuu esimerkiksi ledin himmennettävyys. Monissa kohteissa helpotusta led-nauhan himmennykseen ja käyttöön tuo langaton säädin. Led-nauhavalaistus rakennetaan yleensä kohteen mittojen mukaan, jolloin saadaan optimaalinen määrä valoa. Led-nauhaa voidaan nimittäin leikata määrämittaan noin 5 cm välein. Led-nauha asennetaan tarkoitukseen sopivaan alumiiniprofiiliin, jolloin led-nauha jäähtyy hyvin ja on suojassa lialta ja roiskeilta.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStore
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Piha
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
20208_66281.jpg
Automaattinen pihavalaistuksen ohjaus
Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?
201111_28587.jpg
Perustusrakenteita koskevat määräykset
Talonrakennushankkeen suunnitteluvaiheen jälkeen ensimmäinen varsinainen työvaihe on perustusten tekeminen. Se on yksi vaativimmista työvaiheista rakentamisessa, sillä sen varaan rakentuu koko muu rakennus. Lisäksi perustusten korjaaminen jälkikäteen on todella hankalaa ja kallista, joten tämä rakenne on tehtävä kerralla oikein. Pohjarakenteisiin liittyy myös tiettyjä määräyksiä, jotka velvoittavat tekemään perustusten suunnittelun sekä toteutuksen virallisten ohjeiden mukaisesti. Seuraavassa käydään läpi keskeisimmät määräykset, jotka on hyvä tietää pohja- ja perustusrakenteista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton