3 Rakennussuunnittelu

3.1 Suunnitteluvaihe


Suunnittelijoista on samanaikaisesti valittava sekä LVI- että sähkösuunnittelija. Nämä kaksi suunnittelijaa luovat rakennukselle sen lopullisen teknisen viihtyvyyden ja toimivuuden, eli asumisen viihtyvyyden. Arkkitehti luo kauniit ja toimivat puitteet, rakennesuunnittelija varmistaa lujuuden ja LVIS-suunnittelijat luovat kauniisti valaistun, lämpimän sekä hyvän sisäilman omaavan talon, joka on perheelle hyvä. Tämä on arkkitehdin sekä muiden suunnittelijoiden yhteistyötä parhaimmillaan.

3.1.4 Vesi- ja sähkösuunnittelu (ks. LVI, Sähkö)
Molempia suunnitelmia tehtäessä perheen tottumukset ja tuleva toiminta ratkaisevat paljon. Tämä on tulevaisuuden ennustamista, jota tehtiin jo aiemmin. Vesipisteiden tarve on eri aikoina erilainen. Kun lapset ovat pieniä, omatoiminen suihkussa käynti on vähäistä. Teini-iän alkaessa lapsen suihkussa seisominen on vähintäänkin päivittäistä ja saattaa kestää pitkään. Sähköpisteiden kanssa käy samoin. Ennen riitti kaksi pistoketta huoneessa. Nyt erilaisissa ”kotistudioissa” on samanaikaisesti mikro lisälaitteineen sekä stereot ja TV. Tämä arsenaali saattaa tarvita toistakymmentä pistoketta, puhelimen, ATK-verkon, antennin ja mitä tulevaisuus vielä tuokaan tullessaan. Nämä on toivottavasti käyty läpi hankesuunnitteluvaiheessa. Jos ei, niin siihen on vielä helppo palata. Mitään tulevaisuuden mahdollisuuksia ei saisi sulkea pois suunnitteluilla ja rakentamisella.
3.1.4.1 Suunnittelijan asiantuntemus ja omat ajatukset
Suunnittelijaa valittaessa pitää selvittää hänen aiemmat työnsä ja varmistaa hänen tietonsa nykyajasta. Perussuunnittelua tekee kuka tahansa suunnittelija, mutta uudenaikaisten laitteiden tuntemus pitää olla hallussa niin vesi- kuin sähkötekniikassa. Suunnittelijan pitää pystyä toteuttamaan asiakkaan tavoitteet ja tuomaan siihen tekninen osaaminen mukaan.
3.1.4.2 Suunnittelulla toteutukseen
Taas kerran tulee esiin hankesuunnitteluvaiheessa tehty työ. Merkittävä osa perheen tarpeista on jo tuolloin pistetty paperille. Suunnittelija osaa hyödyntää nämä tiedot. Hänellä on myös taito täydentää tietoja. Omakotitalon hankkijalle on tärkeää, mitä on seinäpinnan päällä, eli miten tekniikka palvelee. Hän osaa kertoa uusimmat vaihtoehdot. Suunnittelija osaa suunnitella sen, mitä tekniikka tarvitsee. Vesitekniikkaan on tullut tuotekehityksen myötä ”ajattelevia” vesihanoja. Omakotitaloihin on tullut LON -tekniikka. Tähän kaikkeen on syytä tutustua ennen sen lopullista suunnittelua.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut tekniikan kehitys on ollut huimaa. Miten tekniikka kehittyy seuraavan kymmenen vuoden aikana, ei pysty tarkasti ennustamaan, mutta siihen voi ja tulee varautua suunnittelemalla taloon varaputkia riittävästi sekä tähtimäisesti että renkaaksi. Mikä on se normaali kodin informaatiokeskus, josta saamme kaiken tiedon talon sisältä ja ulkomaailmasta? Tietenkään kaikkeen ei voi varautua, mutta hyvin pienellä lisäkustannuksella varautumisen tasoa voidaan nostaa.

3.1.4.3 Toteutuksen tason määrittäminen Suunnittelijoiden esityksestä päätetään eri käyttöpiste...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012