• Etusivu
  • Energia

Näin tuot valoa kesämökin sähköttömiin kolkkiin – katso vinkit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2024
20225_78047.jpg

Aurinkokennolla latautuva Novatar-maavalo reunustaa kauniisti mökkiterassia tai perennapenkkiä. Sieviä Lulu-lasipurkeja voi pitää pöytäkoristeena tai ripustaa kuistille roikkumaan.

Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Erilaisilla valaisinratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.

Valjasta auringon energia hyötykäyttöön

Auringon energialla latautuvat valot ovat mainio keino tuoda valoa mökin pihapiiriin alkukesästä syksyyn asti. Aurinkokennovalaisimia on saatavana monia eri materiaaleja, värejä ja muotoja. Voit sijoittaa aurinkokennovalot eri paikkoihin ja siirtää tarpeen mukaan, sillä verkkovirtasähköä ei tarvita.

Aurinko lataa valaisimen akun päivällä, ja ne syttyvät automaattisesti hämärän tullen. Valo palaa, kunnes virta loppuu tai aamuaurinko alkaa sarastaa. Valaisin latautuu myös pilvisellä säällä, joskaan ei yhtä tehokkaasti.

Aurinkokennolla toimivat valot kytkeytyvät automaattisesti päälle hämärän tullen. Koska tuotteissa on hämäräkytkin, erillisiä valoja ei kannata sijoittaa liian lähelle toisiaan, sillä toisesta tuotteesta loistava valo saattaa estää toista syttymästä.

Näyttävän kokonaisuuden saa aikaiseksi yhdistämällä erikokoisia ja eri materiaaleista valmistettuja aurinkokennovalaisimia. Jos haluat lähekkäin useita valoja, erillisten valojen sijaan kannattaa hankkia solar-valosarja.

<p data-block-key="rrtgq">Kilau-valosarjassa on sata lediä. Näppärän solar-valosarjan voi kieputtaa puiden tai pensaiden ympärille tai sillä voi koristella vaikkapa mökkiterassin kaiteen.</p>
Kilau-valosarjassa on sata lediä. Näppärän solar-valosarjan voi kieputtaa puiden tai pensaiden ympärille tai sillä voi koristella vaikkapa mökkiterassin kaiteen.

Valoa pimeille pihapoluille

Aurinkokennoilla toimivat pollarit sopivat istutusalueiden tai kukkapenkkien reunustamiseen tai niitä voidaan asetella kulkureittien varsille helpottamaan kävelyä pimeillä piha- ja rantapoluilla. Tien, laiturin tai puutarhavajan ympäristöä tai puutarhan pimeän nurkkauksen sopii lyhtypylväs, jonka lamppu on korkealla suuren alueen valaisemiseen.

Näiden valaisinten etu ja helppous on, ettei valoja varten tarvitse tehdä sähkövetoja tai laajoja maatöitä.

Luxor on kolmen solar-pollarin sarja. Isokokoinen aurinkokenno jaksaa pitää valoa yllä pitkään. Pollareiden kuvuissa on hauskoja kuplia.

Aurinkokennovalaisimiin on viime vuosina tullut lisää ominaisuuksia ja valotehoa. Esimerkiksi Airamin valikoimassa on useampia solar-tuotteita, jotka sopivat erinomaisesti kulkuväylän osoittajiksi, sillä ne on varustettu hämäräkytkimen lisäksi liiketunnistimella.

<p data-block-key="3efwq">Luxorin isokokoinen aurinkokenno jaksaa pitää valoa yllä pitkään.</p>
Luxorin isokokoinen aurinkokenno jaksaa pitää valoa yllä pitkään.
<p data-block-key="67dmy">Arette-sarjan solar-valaisimilla muodostat mökkipihalle yhtenäisen valaistuskokonaisuuden.</p>
Arette-sarjan solar-valaisimilla muodostat mökkipihalle yhtenäisen valaistuskokonaisuuden.
<p data-block-key="ilvn1">Arette-pollari sopii hyvin polun ja kulkuväylän varrelle, sillä siinä on hämäräkytkimen lisäksi liiketunnistin.</p>
Arette-pollari sopii hyvin polun ja kulkuväylän varrelle, sillä siinä on hämäräkytkimen lisäksi liiketunnistin.

Valotehonsa ja erilaisten toiminto- sekä sijoitusvaihtoehtojensa ansiosta aurinkokennovalaisimia voi käyttää monenlaisiin valaistustarpeisiin aina parvekelaatikoiden ja istutusten valaisusta terassien ja kulkuteiden valotarpeisiin. Varjoisienkaan paikkoijen valaisu ei ole ongelma, sillä joissakin valaisimissa on pitkä johto, jolloin aurinkopaneelin voi sijoittaa suoraan auringonvaloon. Erillisellä aurinkopaneelilla varustettu valaisin on ratkaisu myös sisätilan valaisuun.

Mökkipihan valaistuksesta voi luoda yhtenäisen kokonaisuuden. Esimerkiksi Airamin Arette-sarjaan kuuluu sekä pollari että seinävalaisin. Muotokieleltään erottuvaan Pilar-sarjaan kuuluu pollari ja lyhty. Pollarit voi kiinnittää alustaan mukana olevilla ruuveilla tai käyttäen maajalkaa. Monipuolisilla säätömahdollisuuksilla varustetut solar-valaisimet ovat ihanteellisia mökkiolosuhteisiin, sillä niiden runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja se kestää auringon ja meri-ilmaston rasitukset.

Auringon energialla latautuvat lyhdyt sopivat esimerkiksi kukkapenkkien reunustamiseen sekä helpottavat kävelyä pimeillä pihapoluilla.

On hyvä huomioida, että jos kulkureitti kesämökillä on kovin kivikkoinen, jyrkkä, kapea tai muuten haasteellinen, valaistustarvekin on vaativampi. Tällöin avuksi kannattaa ottaa kunnollinen led-taskulamppu tai paristotoiminen lyhty.

<p data-block-key="4ihww">Solar-valaisinsarja Pilar oli kevään 2022 uutuus. Muotokieleltään moderni kokonaisuus tuo tyyliä terassille tai mökkipihaan. Tuotteissa on hämäräkytkin ja liiketunnistin. Pilar-sarjan tuotteisiin voi ladata virtaa aurinkokennon lisäksi myös USB-kaapelilla.</p>
Solar-valaisinsarja Pilar oli kevään 2022 uutuus. Muotokieleltään moderni kokonaisuus tuo tyyliä terassille tai mökkipihaan. Tuotteissa on hämäräkytkin ja liiketunnistin. Pilar-sarjan tuotteisiin voi ladata virtaa aurinkokennon lisäksi myös USB-kaapelilla.

Kesäiltojen tunnelmanluojat

Lämpiminä kesäiltoina ulkona viihdytään usein myöhään myös esimerkiksi pihajuhlien merkeissä. Aurinkokennolla varustetuilla lyhdyillä, koristevaloilla ja valoketjuilla voidaan luoda sadunomaista tunnelmaa kesäiltojen ja -öiden iloksi ripustamalla niitä vaikkapa terassikaiteeseen, pihapuun oksille tai huvimajan kattoon. Roikkuvat valaisimet ja koristeet sopivat myös kattausten koristeluun sekä viemisiksi.

20225_65373.jpg

Paristokäyttöiset valot valaisevat talvellakin

Kannattaa varautua siihen, että pimeimpinä talvikuukausina auringon energia ei välttämättä riitä aurinkokennovalojen lataamiseen. Aurinkokennovalojen lisäksi paristokäyttöiset valot sopivat mainiosti mökkikäyttöön. Etuna on, etteivät ne ole riippuvaisia auringonvalosta ja valaisevat siten kunnolla myös sisätiloissa ja talviaikaan.

<p data-block-key="ttnwp">Paristokäyttöinen Sensor valaisee kätevästi esimerkiksi mökin jätekatoksen.</p>
Paristokäyttöinen Sensor valaisee kätevästi esimerkiksi mökin jätekatoksen.

Paristotoimiset heittimet, kuten Sensor, ovat käteviä monessa mökkiaskareessa. Liiketunnistimella varustetun valaisimen voi asentaa paikkaan, jossa valaisin syttyy automaattisesti, kun mökille saavutaan pimeän aikaan. Valaisin on kätevä myös puuvajassa, varastossa, jätekatoksessa ja muissa paikoissa, joissa tarvitaan näkyvyyttä.

Liiketunnistimella varustetun valaisimen voi asentaa paikkaan, jossa valaisin syttyy automaattisesti, kun mökille saavutaan pimeän aikaan.

Sensorin käyttöaika yhdellä paristosarjalla on noin neljä tuntia valon ollessa koko ajan päällä. Koska kyseessä on valaisin, joka räpsähtää päälle vain tarvittaessa, eli hämärässä ja liikkeestä, paristo kestää kauan.

Sisätiloihin valoa tuovat esimerkiksi paristokäyttöiset Cabinet- ja Wally-valaisimet. Liiketunnistimella varustettu Cabinet sopii mainiosti esimerkiksi vaate- tai astiakaappiin. Pieni ja kevyt Wally on kätevä kiinnittää seinään, ja sen saa napsautettua helposti päälle on/off-kytkimestä.

<p data-block-key="8mke1">Paristokäyttöinen kaappivalo on kätevä esimerkiksi sähköttömän mökin astia- tai vaatekaapissa.</p>
Paristokäyttöinen kaappivalo on kätevä esimerkiksi sähköttömän mökin astia- tai vaatekaapissa.

Valoilla sisustaminen piristää sähköttömälläkin mökillä

Kaunis kattaus tuo ripauksen luksusta loma-ajan ruokailuhetkiin. Paristokäyttöisillä koristevaloilla voi kruunata tunnelmallisen illallisen myös sähköttömällä mökillä. Paristokotelonkin voi somistaa kääräisemällä sen juhlien teeman mukaiseen lahjapaperiin. Joihinkin aurinkokennovaloketjuihin on saatavana paristorasia, joka mahdollista ketjun käyttämisen ilman aurinkokennoa.

<p data-block-key="s8gyi">Muun muassa Airamin valikoimasta löytyy kauniita paristoilla toimivia koristevalosarjoja, kuten tässä kattauksessa oleva Saana.</p>
Muun muassa Airamin valikoimasta löytyy kauniita paristoilla toimivia koristevalosarjoja, kuten tässä kattauksessa oleva Saana.
Paristot sisältävillä koristevaloilla voi helposti tuoda kivoja sisustusideoita myös muualle kuin kattauksiin. Muista kuitenkin tarkistaa valojen IP-luokitus, jos haluat koristaa ulkotiloja.
<p data-block-key="xev1m">Sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvassa Keira-lamppusarjassa (IP44) on ilmeikäs mustavalkoinen johto.</p>
Sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvassa Keira-lamppusarjassa (IP44) on ilmeikäs mustavalkoinen johto.
<p data-block-key="hagvs">Merihenkiset Eimi-narupallot sisältävät paristot ja sopivat siten myös sähköttömään pihapiiriin illan tunnelmanluojiksi. Ja mikä parasta, ne ihastuttavat puutarhan upeina yksityiskohtina myös päiväaikaan ilman valoja.</p>
Merihenkiset Eimi-narupallot sisältävät paristot ja sopivat siten myös sähköttömään pihapiiriin illan tunnelmanluojiksi. Ja mikä parasta, ne ihastuttavat puutarhan upeina yksityiskohtina myös päiväaikaan ilman valoja.

Valoa sähköttömälle mökille – katso video

Energia
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
202010_66924.jpg
Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti
Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20157_44133.jpg
Asuntomessukeittiöistä ideat omaan kotiin
Nyt on hyvä tilaisuus hakea tuoreimmat ja viimeisimmät ideat omaan keittiöön. Asuntomessuilla on esittelyssä yli 40 erilaista keittiöratkaisua, joista varmasti löytyy mielenkiintoista uutuutta ja ratkaisua omaan keittiöön. Tässä esittelyssä nyt muutaman Asuntomessukohteen keittiöt.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton