• Etusivu
  • Rakentaminen

Turvallinen kävijäkokemus nousee uudenlaiseen rooliin Asuntomessuilla Tuusulassa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2020Päivitetty 03.06.2020
20206_65087.jpg

Asuntomessut 2020 Tuusulan Rykmentinpuistossa. Kuva: Sakari Mäkelä White Cloud

LEHDISTÖTIEDOTE 2.6.2020

Vuoden 2020 Asuntomessut Tuusulassa ovat elokuussa historialliset monella tapaa: messut järjestetään jo kolmannen kerran Tuusulassa ja koska tapahtuman järjestelyjen turvallisuuteen panostetaan nyt uudella tavalla epidemiatilanteesta johtuen. Silti pääroolissa ovat edelleen noin 40 upeaa messukohdetta Tuusulan Rykmentinpuistossa, tulevaisuuden kyläkaupungissa.

"Tällä hetkellä kaikki järjestelyt etenevät aikataulussa, jotta voimme avata messuportit yleisölle 3.- 30.8.2020. Luonnollisesti seuraamme edelleen valtioneuvoston ohjeistusten päivityksiä suurten yleisötapahtumien osalta. Turvallinen kävijäkokemus on luonnollisesti tämän vuoden asuntomessuilla ihan erityisessä roolissa", kertoo toimitusjohtaja Anna Tapio, Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

"Elokuulle siirtyvien messujen järjestelyissä tullaan huomioimaan ennen kaikkea annetut viranomaisten ohjeistukset, mutta samalla tekemään messukävijän kokemuksesta kaikin tavoin sujuva turvallisuudesta tinkimättä. Haluamme, että kaikilla messukävijöillä on yhtäläinen mahdollisuus nauttia ja inspiroitua Rykmentinpuiston upeista messukohteista", jatkaa Tapio.

"Samaan aikaan kun valmistelemme nyt Tuusulan messujen siirtoa, edistämme messukohteiden ja muihin tapahtumaan liittyvien elämyksien täydentävää ja vaihtoehtoista kokemista myös digitaalisessa ympäristössä."

Kohde 25, Kontio Hill House. Kuva Kari Kohvakka
Kohde 25, Kontio Hill House. Kuva Kari Kohvakka

Koronatilanne korostuu turvallisuussuunnittelussa

Johtuen koronatilanteesta perinteisen asuntomessutapahtuman turvallisuustaso on nostettu uudelle tasolle. Turvallisuussuunnitelma on laadittu läheisessä yhteistyössä terveydestä ja turvallisuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

"Tämän vuoden messujen turvallisuussuunnitelma pyritään toteuttamaan niin, että sekä yleisö että järjestelyissä mukana olevat ihmiset voivat rauhassa toimia ja viihtyä. Yleisöä ohjataan niin, että kaikilla on mahdollista tuntea itsensä turvalliseksi alueella liikkuessaan ja messukohteissa vieraillessaan", kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Turvallisuuden varmistamiseksi messukävijöille annetaan ohjaus ja opastus heti saavuttaessa alueelle.

"Jaamme kaikille kävijöille hengityssuojaimet, sekä tarjoamme useassa pisteessä käsidesien käytön. Lisäksi ohjaamme yleisöä ennalta suunniteltuja reittejä varten turvavälit huomioiden sekä yleisalueilla että messukohteissa", kuvailee Vuorenpää tulevia järjestelyjä.

Lipunmyynti messuille on auki normaalisti koko ajan. Mikäli viranomaiset ohjeistavat peruuttamaan yleisötapahtumat elokuussa, on asiakas oikeutettu saamaan ostetun pääsylipun hinnan takaisin.

Rykmentinpuiston messualueen uutuudet odottavat jo yleisöä

Messualueen kohteiden ja yleisten alueiden rakentaminen Rykmentinpuistossa Tuusulassa edistyy normaalisti ja kohteet valmistuvat aikataulussa.

Elokuun asuntomessuilla esitellään kyläkaupunki, jossa yhdistyy sekä tiiviin että luonnonläheisen asumisen piirteitä. Kyläkaupunki on rakennettu kaupunkimaisesti ja aluetta ympäröivät vehreät yhtenäiset viheralueet. Rykmentinpuiston messualueelle on rakennettu monipuolisesti erilaisia asumisen ratkaisuja.

"Messuilla on mahdollisuus tutustua pienille tonteille toteutettuihin kaupunkimaisiin pientaloihin. Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa näytteillä on myös townhouse-koteja, jotka monipuolistavat alueen ilmettä. Messualueelle nousee myös kerrostaloasuntoja, joihin on tuotu mukaan uudenlaisia asumisen palveluita", kuvailee projektipäällikkö Riikka Uusikulku.

Kyläkaupunki on myös yhteisöllinen paikka asua. Yhteisöllisyyttä on tuettua monin keinoin: se näkyy mm. yhteisinä pihasaunoina, kasvihuoneina, etätyötiloina, aukiomaisina katuina ja viljelyspalstoina. Keskelle messualuetta nousee lasten ja ikäihmisten jakama kortteli, jossa on tarjolla päiväkoti ja ikäihmisten asumista. Messualueen laidalle on perustettu puisto, jossa asukkaat voivat kohdata toisiaan vapaa-ajanvieton ja harrastusten parissa.

Messualueella ja sen välittömässä läheisyydessä pääsee myös nauttimaan taiteesta. Rykmentinpuistossa on oma taideohjelma, jonka pottia ovat kartoittaneet messualueen tuottajamuotoiset rakentajat ja Tuusulan kunta.

Kohde 27, Duplio. Kuva Kari Kohvakka
Kohde 27, Duplio. Kuva Kari Kohvakka

Sisustuksessa näkyy skandinaavisuus japanilaisella tvistillä

Tuusulan messukohteiden sisustuksessa on vahvasti esillä skandinaavisuus, mutta uniikilla ominaisuudella varustettuna.

Sisustussuunnittelija Malla Tapio kertoo, että kyseisellä tyylisuunnalla on kansainvälisestikin tunnistettu nimi "japandi".

"Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden. Sille on ominaista harmonia, jossa vaalea värimaailma on yhdistettyy pehmeisiin luonnollisiin tummiin sävyihin. Selkeään arkkitehtuuriin tuodaan kontrastia irtokalusteiden pyöreillä "pesämäisillä muodoilla" ja tekstiilien tekstuureilla", kuvailee Malla Tapio ja jatkaa, että kaikesta huokuu kodin tärkeys turvasatamana, jossa on hyvä olla.

Kohde 21, Kastelli Kuori. Kuva Kari Kohvakka
Kohde 21, Kastelli Kuori. Kuva Kari Kohvakka

Toinen sisustustrendi mikä nousee Tuusulassa esiin, on ekologisuus.

"Nyt kotimaisuus on arvossaan. Päästövapaat, turvalliset, jäljitettävän tuotannon tuotteet, ja pitkäikäiset laadukkaat tuotteet ovat nyt tärkeässä roolissa, kuten myös helppohoitoisuus ja huolettavuus."

Puurakentamisen näkyy niin ulko- kuin sisätiloissa, niin pinnoissa kuin tilanjakajinakin mm. rimoituksina.

"Erityisesti käsityön jälki saa nyt näkyä ja mittatilaustyöstä ollaan valmiita maksamaan", lisää Malla Tapio vinkkilistaan mihin kannattaa kiinnittää huomiota Tuusulan kohteissa vierailtaessa.

Kohde 27, Duplio. Kuva Kari Kohvakka
Kohde 27, Duplio. Kuva Kari Kohvakka

Vastuullisuus näkyy niin energiaratkaisuissa kuinrakennusmateriaaleissa

Rykmentinpuistosta on rakennettu monin tavoin kestävää asuinaluetta. Messualue nousee Tuusulan keskustan tuntumaan palveluiden ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Entisestä varuskunta-alueesta on muodostumassa uusi merkittävä asuinalue, josta esimakua antaa lähes 100 asunnon asuntomessualue.

Messukohteiden vastuullisuuteen liittyvät valinnat rakennusmateriaaleista ja energiaratkaisuista lähtien nousevat erityiseen rooliin.

"Alueen energiaratkaisuihin on kiinnitetty alusta lähtien erityistä huomiota ja moni messukohde hyödyntääkin energiaa ilmasta, auringosta tai maasta. Messualueella on paljon puurakentamista ja kestävät valinnat näkyvät myös messukotien materiaalivalinnoissa. Kaikista messukohteista on laskettu hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki", kertoo Heikki Vuorenpää.

Kohde 21, Kastelli Kuori. Kuva Kari Kohvakka
Kohde 21, Kastelli Kuori. Kuva Kari Kohvakka

Viiden vuoden yhteistyöprojekti valmistuu

Messutapahtuman rakentuminen on ollut viiden vuoden projekti, jonka aikana Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Tuusulan kunnan organisaatiot ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. Asuntomessualue on ollut lähtölaukaus koko Rykmentinpuiston rakentamiselle. Tulevaisuudessa Rykmentinpuisto on koti jopa 15 000 asukkaalle. Seuraavan kyläkaupungin rakentaminen messualueen naapuriin on alkamassa lähitulevaisuudessa. Alue on yksi Helsingin seudun suurimmista aluerakentamishankkeista.

"Hyrylän palvelut ovat Rykmentinpuistoon jo tässä ensi vaiheessa muuttavien helposti saavutettavista. Läheltä löytyvät niin kaupat, kirjasto, uimahalli kuin urheilukeskus, josta on muotoutumassa yksi Uudenmaan parhaista. Alueelle rakennetaan myös uusia palveluita, kuten esimerkiksi koulukampus, päiväkoteja ja ikäihmisten hoivayksikkö. Alue yhdistää parhaimpia puolia asumisessa: on monipuolisuutta, luonnonläheisyyttä ja hyvät palvelut", pormestari Arto Lindberg kertoo tyytyväisenä.

Kohde 25, Kontio Hill House. Kuva Kari Kohvakka
Kohde 25, Kontio Hill House. Kuva Kari Kohvakka

Asuntomessuja jo 50 vuotta

Jo 50 vuoden ajan eri paikkakuntien messualueille on noussut koteja, jotka ovat innostaneet ja inspiroineet suomalaisia. Ensimmäiset messukodit nousivat niin ikään Tuusulaan vuonna 1970. Tänä vuonna Tuusulan asuntomessuilla esitellään monipuolista elämisen taidetta tulevaisuuden kyläkaupungissa, jossa on mahdollista asua eri elämänvaiheissa.

"Juhlimme tänä vuonna Asuntomessujen puolivuosisataista matkaa, jota on taivallettu yhdessä suomalaisten kanssa myötäeläen muutoksissa. Siksi tässä haasteellisessa tilanteessa haluamme omalta osaltamme tukea ja kannustaa suomalaisia jakamalla tietoa ja opastusta kanavissamme", sanoo Anna Tapio Osuuskunta Suomen Asuntomessuilta.

Asuntomessut järjestetään 3.-30.8.2020 Tuusulassa. Asuntomessut ovat avoinna tuona aikana joka päivä arkisin klo 12-20 ja viikonloppuisin klo 10-18, sekä pidennettynä iltana 21.8. klo 22 asti.

20206_65102.jpg

Lisätietoja:
Anna Tapio, toimitusjohtaja, Osuuskunta Suomen Asuntomessut, p. 040 717 1051, anna.tapio@asuntomessut.fi
Heikki Vuorenpää, operatiivinen johtaja, Osuuskunta Suomen Asuntomessut, p. 050 531 6776, heikki.vuorenpaa@asuntomessut.fi
Arto Lindberg, pormestari, Tuusulan kunta, p. 040 314 3101, arto.lindberg@tuusula.fi
Riikka Uusikulku, projektipäällikkö, Tuusulan Asuntomessutoimisto, p. 040 314 3040, riikka.uusikulku@tuusula.fi

Rakentaminen
hankkeen aloitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
20224_77694.jpg
Huomio nämä asiat, kun asioit kiertävän remonttimyyjän kanssa
Etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.
202011_67562.jpg
Kerrostalo lähes suoraan tehtaalta - Hyrylän kohde on täynnä uusia konsepteja
Hyrylän keskustaan valmistuu ARA-vuokra-asuntoja uudella betonirakentamisen tekniikalla. Uusi työtapa näkyy myös parempana turvallisuutena.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20204_63924.jpg
Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyys edellä muita toimialoja ja Ruotsia
Kuluttaja-asiakkaiden tyytyväisyys uudisasuntorakentamiseen pysytteli toista vuotta peräkkäin kärkisijalla eri toimialojen välisessä vertailussa. Asiakastyytyväisyysindeksi oli 77,7, mikä tarkoittaa erittäin hyvää tasoa ja on selvästi korkeampi kuin ruotsalaisrakentajien.Kuluttajat ovat tyytyväisempiä uudisasuntorakentamiseen kuin esimerkiksi henkilöliikenteeseen, sähkön vähittäismyyntiin tai pankki- ja rahoitusalaan. Mittaus perustuu EPSI Ratingin riippumattomaan kansalliseen laatuindeksiin."Uudisasuntorakentaminen Suomi sai asiakastyytyväisyydessä kaikista Pohjoismaissa tutkimistamme toimialoista kaikkein korkeimmat indeksipisteet", kommentoi EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen.Nyt neljättä kertaa tehdyssä uudisasuntorakentamisen tutkimuksessa oli tällä kertaa arvioitavana seitsemän suurimpaan lukeutuvan asuntorakentajan lisäksi ryhmä keskikokoisia ja pienempiä rakentajia. Tutkitut yritykset tuottivat valtaosan viime vuonna Suomessa valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Tulokset perustuvat asunnon ostaneiden kuluttajien puhelinhaastatteluihin.
20221_74365.jpg
Vinkit ilmanvaihtoon pakkaskaudella
Kylminä ajanjaksoina saattaa tulla kiusaus sammuttaa ilmanvaihto, jotta säästyisi energiaa. Näin ei saa milloinkaan tehdä, koska silloin sisäilman laatu huononee ja ilmanvaihtokoneen kanavistoon voi kondensoitua vettä.Ilmanvaihtokoneen ansiosta asunnosta poistuvat sekä käytetty sisäilma, että siinä oleva kosteus. Samalla sisään tulee raitista, puhdasta ilmaa. Kun talvella oleskellaan paljon sisällä, terveellinen ja hyvä sisäilma ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Ilmanvaihtokone toimii myös kylmillä ilmoilla ja sen pitää olla päällä myös pakkasella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton