2 Hankesuunnittelu

2.2 Hankkeen selvittäminen


Investointipäätös lähenee. Kaikki elementit ovat rahoituksen jälkeen koossa. Talo on tiettyyn pisteeseen asti hahmottunut ja saanut arvon. Nyt mietitään, miten se maksetaan. Kustannustavoite on tehty ja rahoituksen yhteydessä varmennetaan kokoon saatava pääoma. Rakentaminen on pääomasijoittamista. Rahoitussuunnitelman tekeminen on erittäin tärkeä vaihe. Sillä varmennetaan omaisuuden säilyminen hallitusti omistuksessa. Tässä ei saa tapahtua ylilyöntejä. Aina kun pääomasijoitusta pystyy joku muu kuin omistaja ohjailemaan, peli on menetetty.


2.2.8 Rahoitus (ks. Rahoitus ja vakuutus)
Hankesuunnittelun viimeinen vaihe ennen varsinaista aloittamista on rahoituksen selvittäminen. Rahoituksen selvittämisen tarkoituksena on varmistaa, että myös rahoitus on kunnossa investointipäätöstä tehtäessä. Hankkeen rahoitukseen on luonnollisesti jo alustavasti varauduttu ennen hankesuunnitteluun ryhtymistä. Nyt hankesuunnittelu on edennyt niin pitkälle, että voidaan varmistaa rahoituksen riittävyys ja sen kustannukset.
2.2.8.1 Rahoitus
Rahoituksessa on merkittävää oman, rakentamiseen sijoitettavan rahan määrä. Kokonaisrahoituksessa pankit normaalisti edellyttävät oman pääoman määräksi 30 %. Rahoituksen kokonaismäärä on varsin tarkkaan jo tiedossa. Rakentajalla pitää olla tässä vaiheessa selvillä omat resurssinsa rakentamista varten. Tarvittavan lainan määrä on siis rakentajan tiedossa. Suorakanavan kotisivuilla voit tarkistaa kuukausittaiset lainanhoitokulut eri lainamäärille annuiteettilaskurin avulla. Lainaehdot vaihtelevat eri pankeissa asiakassuhteen ja ennakkosäästöjen mukaan. Pankkisanoilla on oma merkityksensä käytäessä lainaneuvottelua ja lainaneuvottelut käydään usein ilman avustajaa, joten rakentajan pitää itse tietää mitä haluaa ja mitä saa ks. Rahoitussanasto

2.2.8.2 Maksukykylaskelma (ks. Laskurit) Lainanmaksukyky vaikuttaa luonnollisesti aina lainan saantiin, määrään ja takaisinm...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012