• Etusivu
  • Talo

Ympäristöön istuva tiilijulkisivu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 08.10.2021
20205_64875.jpg

Espoolaisten erillistalojen julkisivut istuvat kauniisti tontin luontoon. Kuva: Arsi Ikäheimonen

Espoossa samalla tontilla sijaitsee kaksi erillistä pientaloa täydessä harmoniassa toisiinsa sekä tontin muotoihin ja kasvillisuuteen. Myös talojen julkisivujen väritys ja ilme valittiin tontin ja ympäröivän luonnon ehdoilla.

Rakennuttajaperheet antoivat arkkitehdeille lähtökohtaisesti vapaat kädet. Lopputuloksen haluttiin olevan sekä arkkitehtonisesti että rakenteiltaan laadukas. Tältä pohjalta Arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä aloittivat erillistalokohteen suunnittelun.

Tavoitteena oli suunnitella kaksi erillistaloa siten, että rakennukset asettuvat luontevasti tontille, tarjoavat molemmille taloille yksityisyyttä ja parhaat mahdolliset näkymät. Samalla tulisi muodostua miellyttäviä ulkotiloja. Loivalla rinnetontilla sijainneet vanha kiviaita, avokalliot ja männyt haluttiin säilyttää.

Rakennusten sijoittelusta tehtiin kaikkiaan seitsemän eri luonnosta. Työn edetessä ratkaisu alkoi hahmottua. Talot sijoittuva toisiinsa nähden siten, että molempien talojen yläkerroksien näkymät ovat kauniit ja toisen rakennuksen läheisyydestä huolimatta yksityiset. Rakennuksen alemmat kerrokset kiertyvät eri suuntaan ylempien kerrosten kanssa, jolloin myös piharatkaisuista saatiin toimivat.

Kivitalo tiiliverhoilulla

Rakennushankkeen alusta alkaen oli selvää, että tontille ei rakenneta tyypillistä valkoiseksi rapattua, kuutiomaista kivitaloa. Tiili oli suunnitelmissa mukana julkisivuratkaisuna luonnosvaiheesta asti ja lopullinen tiilivalinta istuukin täydellisesti tontilla säilytettyjen mäntyjen ja avokallioiden värimaailmaan. Runkomateriaali valittiin rakennuksen muotojen ehdoilla. Paikalla valetulla teräsbetonilla saatiin talon ulokkeille riittävä kantavuus ja jäykkyys sekä pitkä käyttöikä.

Kuva: Arsi Ikäheimonen
Kuva: Arsi Ikäheimonen

Pitkä ja matala tiili

Molempien erillistalojen julkisivut muurattiin ruskeansävyisellä Optima-tiilellä. Tiili eroaa perinteistä tiilestä mitoiltaan huomattavasti pidempänä ja matalampana. Muuraustyö tehtiin sekalimityksellä, jossa tiilien pystysaumat sijoittuvat sattumanvaraisesti muodostaen elävän pinnan. Myös muuraussauma on tavanomaista ohuempi, jolloin tiilen muoto ja ilme julkisivussa korostuvat sauman jäädessä syvemmälle osin piiloon.

Sekä rakennuttaja että arkkitehdit ovat lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Talot ovat arkkitehtonisesti mielenkiintoiset ja kestävät materiaalit takaavat pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Kohteen energiaratkaisuna on maalämpö ja jäähdytykseen käytetään maaviileää.

Julkisivujen limitys on sekalimitystä, sattumanvaraisen elävää. Tiilityyppi on pitkä ja matala, rouhea täystiili, jossa on kirjava poltto ja männyn kaarnaa muistuttavat sävyt. Julkisivut ja ulokkeiden alapinnat on ohutsaumamuurattu mustalla tiivislaastilla ilman jälkisaumausta. Näin muurattaessa tiilipinta korostuu saumojen jäädessä syvemmälle varjoon.

– Olemme olleet lopputulokseen todella tyytyväisiä. Laadukas lopputulos perustelee erikoisratkaisujen kustannukset.
Pitkä ja matala Optima-tiili on muurattu ohutsaumalla ja sekalimityksellä. Kuva: Arsi Ikäheimonen
Pitkä ja matala Optima-tiili on muurattu ohutsaumalla ja sekalimityksellä. Kuva: Arsi Ikäheimonen
Ulkotiloissa on myös käytetty pitsimuuratusta suojaamaan yksityisiä alueita. Kuva: Arsi Ikäheimonen
Ulkotiloissa on myös käytetty pitsimuuratusta suojaamaan yksityisiä alueita. Kuva: Arsi Ikäheimonen

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44444.jpg
Uutta julkisivuun! Uudenlainen muuraustapa esittäytyy
Uudenlainen, Wienerbergerin kehittämä, julkisivun muuraustapa tekee tuloaan. Terca-ohutsaumamenetelmän ansiosta sauman paksuus on vain 4...6 mm.
20226_78577.jpg
Julkisivutiili, joka ei jää huomaamatta - katso uudet värit
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.
20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20212_68521.jpg
Julkisivutiilet
Julkisivutiili antaa mahdollisuuksia moneen. Se on paitsi näyttävä, myös kestävä ratkaisu. Uudet värit sekä pinnat, unohtamatta innovatiivisuutta tiilen käytössä, antavat mahdollisuuden aivan ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.Wienerbergerin valikoimaan kuuluvat sekä Suomessa että konsernin muissa tehtaissa valmistettuja tiiliä. Uusia tiilivärejä sekä pintastruktuureita kehitetään jatkuvasti vanhoja, perinteikkäitä tiilituotteita unohtamatta.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton