2 Hankesuunnittelu

2.2 Hankkeen selvittäminen


Kun ammatti on maalla, on ymmärrettävää, että rakentaa maalle. Jos on kaupungissa töissä, pitää tarkkaan harkita, missä haluaa ja kannattaa asua. Ei pelkkä haave maalla asumisesta riitä toiveen toteuttamiseen.


On laskettu, että jos perhe asuu vaikeasti saavutettavassa paikassa, kustannukset saattavat olla pelkästä kulkemisesta 300 000 € talon elinkaaren aikana. Tämä tarkoittaa n. 300 € kuukaudessa ylimääräisiä polttoainekuluja. Koulu- ja muina kuljetuksina se saattaa maksaa yhteiskunnalle toiset saman verran. Siksi kunnat hyvin herkästi pyrkivät vastustamaan haja-asutusalueelle rakentamista. Jos sieltä on hävinnyt se viimeinenkin kyläkauppa ja muut palvelut ovat etäällä, maksaa myös näiden palvelujen hakeminen. Mutta silti, kyllä maalla on ihanaa.
2.2.4 Rakennuspaikka ja tontti tai tila (ks. Kiinteistövälitys ja juridiikka)
Tuo erilainen nimi omakotitalon maapohjalle johtuu merkitsemistavasta rekisteriin. Siihen sekoittuu vielä vanhan rakennuslain mukainen nimitys. Liitteenä on (ks. Lomakearkisto). malli, jossa käydään yksityiskohtaisesti tontin ostossa tarvittavat tiedot. Se on syytä käydä läpi jokaisesta ehdolla olevasta tontista. Näin ei mikään tärkeä asia unohdu. Viimeistään hankkeenselvittämisvaiheessa on syytä selvittää myös tonttien saatavuus, sijainti ja hintataso. Sopivan tontin löytäminen halutulta alueelta voi viedä aikaa. Tiheimmin asutuissa osissa maata tonttien saatavuus on yleensäkin huonompi ja hintataso kalliimpi.
2.2.4.1 Selvitettäviä asioita
Rakennus suunnitellaan tontin ehdoilla ja tontti valitaan sijainnin perusteella. Tämä on asia, joka pitää muistaa. Valitusta rakennuspaikasta tulee selvittää siis tiettyjä asioita ennen rakennussuunnittelun alkua. Tällaisia ovat mm. kaavamääräykset, liikenneyhteydet, kunnallistekninen valmius sekä mahdolliset rasitteet ja rajoitukset. Myös tontin tekniset ominaisuudet, kuten maaperän kantavuus ja kosteus ovat tärkeitä. Tarkoituksena on varmistaa ajatellun rakennuspaikan soveltuvuus aiottuun rakennushankkeeseen.

2.2.4.2 Tontin ostaminen kunnalta Kunnalta tai kaupungilta tonttinsa ostavat saavat tarvittavat tiedot tai valtaosan niistä kunnan tonttias...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012