Erään terassilasituksen tarina - turhasta tilasta koko perheen suosikkihuoneeksi

Vanha terassi ei houkutellut enää istumaan iltaa tai jatkamaan kesää kylmeneviin syysiltoihin. Ovi repsotti, lattia halkeili, hämähäkit ja ötökät olivat vallanneet tilan, pikkuruutuisten ikkunoiden pesu tuntui viikon urakalta ja katon harvalauta päästi pölyt välikatolta suoraan kahvikuppiin.

Jotain oli tehtävä!

Vanha ja väsynyt terassi. Kaikkien hylkäämä.Vanha ja väsynyt terassi. Kaikkien hylkäämä.

Puretaan kaikki pois

Kaikki pois: ikkunat, pariovet, katto, lattia, seinä ja suurimpana urakkana betonisokkeli. Kaikki ikkunat menivät iloksemme uusiokäyttöön maatilalle. Muuta kierrätettävää purkamisesta ei sitten jäänytkään kuin polttopuuta.

Purkaessa saattaa löytää mielenkiintoisia vanhoja rakenneratkaisuja.Purkaessa saattaa löytää mielenkiintoisia vanhoja rakenneratkaisuja.

Purkaessa kävi ilmi, miten heikosti terassi oli aikanaan rakennettu paikoilleen. Pystykoolaus puuttui kokonaan. Nurkkatolppia vanhassa lasituksessa ei ollut laisinkaan. Hyvin oli kuitenkin kestänyt pystyssä, vaikka oven jumittaessa lasiseinä heiluikin hieman.

Vanhassa rakennelmassa oli käytetty polyuretaania mielenkiintoisissa paikoissa.Vanhassa rakennelmassa oli käytetty polyuretaania mielenkiintoisissa paikoissa.

Ennen betonisokkelin purkua, piti lasiterassin edessä oleva kestopuinen terassi vielä purkaa pois tieltä. Terassi saisi myöhemmin uuden ja leveämmän laudoituksen. Terassilasituksen alla ollut tippalista oli jo todella haperassa kunnossa.

Työnjohtaja käy välillä tarkastamassa purkutyön edistymistä. Työnjohtaja käy välillä tarkastamassa purkutyön edistymistä. 

Vain hyvin pieniä vaurioita

Vanha pohja oli perustettu suoraan hiekalle. Ainoastaan yksi kosteusvaurio löytyi ja sekin johtui ovesta sisälle valuneesta kosteudesta. Hiekkaperustus lattian alla oli rutikuiva.

Vanhaa lattiaa ei oltu koolattu koko matkalta, vaan ikkunan edessä on joskus ollut kasvatuslaatikoita esim. tomaateille. Vanhaa lattiaa ei oltu koolattu koko matkalta, vaan ikkunan edessä on joskus ollut kasvatuslaatikoita esim. tomaateille. 

Vanhat koolaukset katossa eivät varmasti läpäisisi nykytarkastusta.

Kaikki puutavara on käytetty hyväksi. Ei sillä koollakaan niin väliä ole ollut.Kaikki puutavara on käytetty hyväksi. Ei sillä koollakaan niin väliä ole ollut.

Betonisokkelin leikkaaminen

Betonin leikkaaminen onnistuu betonileikkurilla eli timanttisahalla. Betonileikkurin käyttäjältä tarvitaan voimaa. Vesi kannattaa kytkeä leikkuriin vähentämään pölyn lentämistä. Vuokrasimme laitteen päiväksi ja vaikutukset budjettiin olivat minimaaliset. Timanttileikkuria vuokratessa maksat myös timanttilaikan kulumisesta.  

Betonileikkuri on kätevä apuväline betonin leikkaamiseen ja yllättävän edullinen vuokrattuna.Betonileikkuri on kätevä apuväline betonin leikkaamiseen ja yllättävän edullinen vuokrattuna.

Uusi lattia

Vanha lasiterassi oli perustettu hiekkapohjalle. Pohja ei onneksemme ollut mistään kohtaa märkä tai edes kostea. Vanha pohjaratkaisu sai siis jäädä. Jouduimme kaivamaan hiekkaa jonkin verran pois uuden koolauksen alta, mutta tulipahan sekin pöyhittyä. Uuden koolauksen palkkikengät kiinnitettiin sokkeliin naulatulpilla. Poravasara on erinomainen apuväline reikien tekoon. Alajuoksun alle asennettiin pikinauha.

Vanhasta kun tekee uutta, pitää sopeutua mittaheittoihin. Mikään ei tuntunut olevan suorassa tai mittatarkkaa. Vanhasta kun tekee uutta, pitää sopeutua mittaheittoihin. Mikään ei tuntunut olevan suorassa tai mittatarkkaa. 
Irtileikatut betonisokkelin palat painoivat sen verrat, ettei niitä viitsinyt viedä kovin kauas. Jätimme ne terassin alle.Irtileikatut betonisokkelin palat painoivat sen verrat, ettei niitä viitsinyt viedä kovin kauas. Jätimme ne terassin alle.

Uuden lattian materiaaliksi valikoitui edullisuutensa ja kestävyytensä ansiosta 18 mm pontattu OSB-levy. OSB-levy on ristiin liimattua puulastua, joka tekee siitä kestävän rakennusmateriaalin. Levyn pinnassa oleva käsittely estää likaa ja kosteutta tunkeutumasta levyyn.

OSB-levystä kannattaa hioa suurimmat tikut pois ruuvien kohdalta. Tähän tehtävään sopii hyvin hiomalaikka jatkovarrella ja karkea hiomapaperi.OSB-levystä kannattaa hioa suurimmat tikut pois ruuvien kohdalta. Tähän tehtävään sopii hyvin hiomalaikka jatkovarrella ja karkea hiomapaperi.

Runko terassilasitukselle

Tehtäessä terassilasitukselle runkoa muista: mittaa, mittaa ja vielä kerran mittaa. Tarkista asennusohjeista asennusaukon koko ennen rungon aloittamista. Yleensä terassilasituksissa asennusmitoissa on hieman toleranssia, joten millistä asennus ei jää kiinni.

Terassilasituksen tekeminen onnistuu hyvin kun seuraa tarkasti ohjeita ja suorittaa mittaukset vaikka muutamaankin kertaan.Terassilasituksen tekeminen onnistuu hyvin kun seuraa tarkasti ohjeita ja suorittaa mittaukset vaikka muutamaankin kertaan.

Lasituksen yläosasta tuli tukeva sisälle asennetun OSB-levyn ansiosta. Jokaiselta terassilasivalmistajalta saat lasien asennukseen omat ohjeet. Perusperiaate on kuitenkin varmasti sama: ala-, ylä- ja sivukiskot kiinnitetään ensin runkoon ja sen jälkeen laitetaan lasit paikoilleen. Muista huomioida lasien aukeamisjärjestys, kun laitat ovilaseja paikoilleen.

Jos avautuvia lasiovia on pariton määrä, huomioi asentaessa kummalle puolelle aukeaa 2 lasia ja kummalle puolelle 3.Jos avautuvia lasiovia on pariton määrä, huomioi asentaessa kummalle puolelle aukeaa 2 lasia ja kummalle puolelle 3.

Ulkopuolinen laudoitus kannattaa maalata ainakin kerran pintavärillä ja paikoilleen asennuksen jälkeen uusi kerros maalia.

Hommat etenee ihan mukavasti. Kyllä tästä vielä valmista saattaa tulla.Hommat etenee ihan mukavasti. Kyllä tästä vielä valmista saattaa tulla.

Aukeamattomat terassilasit voit joko tilata paketin mukana tai tehdä itse. Me hankimme ikkunalasit paikallisesta lasiliikkeestä ja teimme ikkunat. Jos teet itse, muista jättää hieman pelivaraa ikkunalasille, ettet tilaa liian suurta.

Yksinkertaisetn terassi-ikkunoiden tekeminen on varsin helppoa. Ei tarvita kuin hieman rimaa, muutama pieni naula ja silikonia.Yksinkertaisetn terassi-ikkunoiden tekeminen on varsin helppoa. Ei tarvita kuin hieman rimaa, muutama pieni naula ja silikonia.

Sisäkatto umpeen

Harvalautainen sisäkatto päästi kaiken pölyn ja roskat putoamaan välikatolta pöydälle ja ötökät terassille. Tuuli tuiversi raoista niin, ettei terassi lämmennyt ennen kuin kesällä.

Harvalaudasta sai hyvän pohjan kattolevyn kiinnitykselle, mutta toki levyt mitoitetaan koolauksen mukaan ja kiinnitetään tukevasti niihin. Kattoon valittiin samainen OSB-levy, mutta 11 mm vahvana. Ohuemmat OSB-levyt eivät ole pontattuja, mutta katossa se ei haittaa. 

Seinille laitettiin samaa 11 mm OSB-levyä kuin kattoonkin.Seinille laitettiin samaa 11 mm OSB-levyä kuin kattoonkin.

OSB-levyä käytetään myös lakattuna sisätiloissa efektiseinänä. Levyn tekstuuri tulee kauniisti läpi maalattunakin.

Vanhat ja vinot seinät teettivät mittaajalle paljon työtä. Kaikki saumat tiivistettiin ampiaisten ja ötököiden varalta.Vanhat ja vinot seinät teettivät mittaajalle paljon työtä. Kaikki saumat tiivistettiin ampiaisten ja ötököiden varalta.

Väriä seinälle ja kattoon

Katto pohjamaalattiin ja kitattiin normaalin tapaan. Katso katonmaalausohjeet täältä >>

Tiili imee maalia todella runsaasti, joten maalia kannattaa varata reilusti. Normaalit maalin riittoisuudet eivät päde tiiliseinää maalattaessa. Samalla oikaisimme vinon ja ruman sokkelin. Saneerauslaasti käy tähän mainiosti, sillä saneerauslaasti sisältää runsaasti liima-aineita ja tarttuu hyvin.

Varaa tiiliseinän maalamiseen kunnollinen ulkosivellin.Varaa tiiliseinän maalamiseen kunnollinen ulkosivellin.

Pohjamaalauksen jälkeen kaikki suurimmat reiät erottuivat seinästä paremmin ja ne oli helppo kitata umpeen tässä vaiheessa.

Lopuksi sokkeli tasoitettiin paikkausten jälkeen kokonaan yli asti.Lopuksi sokkeli tasoitettiin paikkausten jälkeen kokonaan yli asti.

Lattian päällystäminen

Lattialta kittasimme saumat ja ruuvireiät. Kittaukseen käytimme kaksikomponenttista kittiä, sillä mikä tahansa seinäkitti kitti ei pysy lattiassa.

Lasiterassille päällystettä valitessa kannattaa ottaa huomioon ulkoa tuleva kosteus ja suuri lämpötilojen ero.Lasiterassille päällystettä valitessa kannattaa ottaa huomioon ulkoa tuleva kosteus ja suuri lämpötilojen ero.

Lattialle valitsimme vinyylimaton helppohoitoisuutensa vuoksi. Vinyylimatto ei elä kuumassa auringonpaisteessa samoin kuin esimerkiksi vinyylilankku. Tämä matto on huopapohjainen Tarkett Extra, joka on sekä pehmeä että kestävä ja pysyy mukavasti paikoillaan. Matto on liimattu lattiaan ainoastaan lasiovien edestä. Ovilistan ja maton sauma tiivistettiin massalla.

Huh huh! Loppusuora häämöttää.Huh huh! Loppusuora häämöttää.

Listat ja loppusiivous

Enää siis puuttuivat jalka- ja kattolistat, sekä loppusiivous. Koko remonttiin meni hieman yli kuukausi, mutta sitä tehtiinkin suurimalta osin töiden jälkeen ja viikonloppuisin. 

Kohta pääsee kalustamaan ja sisustamaan. Kohta pääsee kalustamaan ja sisustamaan. 

Valmis kesäolohuone

Lopputulokseen olemme olleet todella tyytyväisiä. Lasiterassi on nykyisin käytössä ympäri vuoden, kattoon asennettujen terassilämmittimien ansiosta. Talviaikana lasiterassia käytetään kyllä lähinnä vilvoitteluun. Tilaa ei ole eristetty millään tavalla, vaan lämpö pääsee karkaamaan.

Viilenevissä illoissa on mukava käyttää pientä lisälämpöä. Terassilämmittimet lämmitävät tilan nopeasti.Viilenevissä illoissa on mukava käyttää pientä lisälämpöä. Terassilämmittimet lämmitävät tilan nopeasti.

Lasiterassillemme kelpasivat kaikki vanhat kalusteet. Kalusteita voi myös tuunata väreihin sopivaksi. Katso esimerkiksi pöydän tuunausohjeet tästä >>

Kalusteet pärjäävät lasiterassilla hyvin ympäri vuoden. Auringon virttymiltä tosin ei voi välttyä.Kalusteet pärjäävät lasiterassilla hyvin ympäri vuoden. Auringon virttymiltä tosin ei voi välttyä.
 
Päivitetty
6.7.2020