2 Hankesuunnittelu

2.2 Hankkeen selvittäminen


Erilaisten vaihtoehtojen löytäminen ja niiden puntarointi on erittäin tärkeää hankkeen selvittämisen yhteydessä. Ei saa hyväksyä ensimmäistä vaihtoehtoa, joka näyttäisi olevan hyvä. Pitää etsiä vaihtoehtoja, vaikka väkisin ja arvioida niitä keskenään. Perusratkaisuissa auttaa esimerkiksi eri talotyyppien katselu ja puntarointi.


Jos kuitenkin perheen ratkaisu on vähänkin tavallisuudesta poikkeava, ilman ammattilaisen apua ei pysty arvioimaan ratkaisun riskittömyyttä eikä investointi- ja käyttökustannuksia. Kun tilojen muunneltavuutta käydään läpi ilman minkäänlaisia piirustuksia, arviointi edellyttää ammattilaisen käyttöä. Useasti merkittävimmissä hankkeissa tässä vaiheessa otetaan jo arkkitehti mukaan suunnitteluun.
Nyt selvitämme asioita huonekohtaisesti. Jos asioiden ratkaisu tuntui hankalalta yleisellä tasolla, nyt pääsemme lähemmäksi yksityiskohtia. Monta asiaa ratkeaa varsinkin suunnittelijalle yksityiskohtien kautta. Siitä syystä yksityiskohtiin paneutuminen on monesti tärkeämpää kuin tulevan rakennuksen laajojen kokonaisuuksien löytäminen. Sitä ei voi edes edellyttää alaa tuntemattomalta henkilöltä. Mikäli tämä vaihe tehdään itse, ei vielä synny varsinaisia kustannuksia, mutta valtaosa hankkeen kustannuksista määräytyy tämän vaiheen aikana. Hankkeen selvittämisessä voi olla järkevää käyttää jo ammatilaisen apua. Tämän vaiheen aikana pidetään mielessä tarpeen selvittämisvaiheessa selvitetyt ja läpikäydyt asiat.
2.2.2 Huoneet, tilat ja tasovaatimukset
Tilojen yleisen laatutason ja laajuuden määrittelyn perusteella laaditaan nyt tarkempi tilaohjelma, jonka perusteella varsinainen rakennussuunnittelu suoritetaan. Tässä osiossa käsitellään tärkeimmät asiat omakotitalon viihtyisyyden, asuttavuuden ja kustannusten osalta. Tilojen koko ja laatutaso käydään läpi yksitellen, tiloittain. Kustakin tilasta laaditaan huonekortti. Huonekortit yhdessä muodostavat tilaohjelman. Tilaohjelmaa käytetään apuna mahdollisen työselityksen teossa suunnitteluvaiheen aikana. Ennen huonekorttien täyttöä kannattaa vielä kerran tarkastaa huonetilaluettelo valitun huoneistokoon ja luettelon perusteella.

2.2.2.1 Tilojen laatu- ja varustelutason perusteet Tilojen laatu- ja varustelutason vaatimukset määritetään sen perusteella...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012