Ilma-vesilämpöpumppu puolitti lämmityslaskun

Huoltopalvelualan ammattilainen Jarno Mäkinen puolitti omakotitalonsa energialaskun lämmitysjärjestelmän modernisoinnin myötä. Hybridijärjestelmän sydämenä sykkii nyt öljy, jonka rinnalla toimivat saumattomasti ilmavesilämpöpumppu ja aurinkojärjestelmä.

Pitkän linjan lämpöpumppujen ja muiden pienlaitteiden huoltoammattilainen ja yrittäjä Jarno Mäkinen tietää, mistä puhuu. Hänellä oli takanaan jo 13 työvuotta omassa huoltoliikkeessään Siipitiellä, Huittisissa. Kokemusta tähän mennessä on kertynyt useista vaativista lämmitysjärjestelmien modernisoinneista ja lämpöpumppujen, pesulakoneiden sekä kodinkoneiden huoltotöistä.

Vuonna 2014 Mäkinen päätti elää oppiensa mukaan ja saneerata talonsa, jossa oli patteriverkosto ja lattialämmitys. Hän saneerasi Huittisissa sijaitsevan omakotitalonsa öljylämmityksen hybridiksi eli liitti järjestelmään lisälämmönlähteeksi ilma-vesilämpöpumpun. Talo oli lämmennyt öljyllä jo 38 vuotta aina sen rakentamisesta lähtien.
 

Lammitysremontti_Jarno

Säästöä jopa 1500 euroa vuodessa

Kokemukset osoittautuivat rohkaiseviksi. Mäkinen jatkoi vuonna 2019 saneerausta uusiutuvalla energianlähteellä, kun hän liitti järjestelmään aurinkosähkön. Saneerausurakoiden lopputuloksena ilma-vesilämpöpumppu lämmittää talon, kun taas öljy pitää huolen käyttöveden lämmittämisestä. Aurinkosähkön rooli nousee esiin erityisesti kesällä, kun se lämmittää muun muassa nelihenkisen perheen uima-altaan ja paljun veden.

Avainhyödyksi nousee lämmityslaskun puolittuminen. Aiemmin öljyä kului noin 3000 litraa vuodessa, kun ilma-vesilämpöpumpun asennuksen jälkeen kulutus on jäänyt noin 300 litraan, Mäkinen kertoon. Mäkinen kuitenkin huomauttaa, että pumppu kuluttaa energiaa keskimäärin hieman vajaat 7000 kilowattituntia vuodessa, mikä tulee mukaan lämmityslaskuun. Kulutusta hän on seurannut tarkasti. Kokonaisuutena remontti on näkynyt energialaskussa, koska öljyn kulutus laski peräti 90 prosenttia. Euroissa säästöä tulee noin 1400-1500 euroa, lämpöpumpun sähkölasku mukaan lukien.
 

Lyhyt takaisinmaksuaika

Asensin järjestelmään myös puskurivaraajan, koska talossa on paljon patterilämmitystä. Tämän tarkoituksena on lisätä lämmitysjärjestelmän vesitilavuutta, pitää yllä riittävää virtausta, eliminoida patteriverkoston napsumista ja sulattaa lämpöpumpun ulkoyksikköä. Näin varmistettiin lämpöpumpun optimaalinen toiminta, Mäkinen kertoo.

- Valitsin puskurivaraajan niin, että siinä on myös lämpimän käyttöveden esilämmityskierukka. Tämä on osoittautunut hyväksi järjestelmäksi. Oumanin säädin säätelee hyötysuhdetta niin, että se ohjaa puskurivaraajaa: lämpöpumpulta saadaan ensiksi kaikki tehot irti ja sen jälkeen automaattisesti järjestelmä ohjautuu öljylle, jos tehoja tarvitaan lisää.

Investointi on tuonut mukanaan euromääräistä hyötyä, mutta pitää muistaa, että ilma-vesilämpöpumpun hankinta asennuksineen maksaa 9000-10 000 euroa. Koko investoinnin takaisinmaksuajaksi Mäkinen arvioi noin 5-7 vuotta.

Mäkinen säästi asennuskuluissa, koska kykeni alan ammattilaisena tekemään myös vaadittavat sähkötyöt – ainoastaan vesiputkitöiden osuus piti ostaa palveluna. Lämpöpumpun ja aurinkosähköjärjestelmän asennustyöt sujuivat myös omin käsin. Mäkinen kuitenkin muistuttaa, että asennuskuluista öljylämmittäjä saa toki halutessaan kotitalousvähennyksen.

hybridi_ilma_vesip_oljylam_1200x675.JPG

Helppo ja nopea asennus

Ilma-vesilämpöpumpun asennus sujui helposti yhden päivän aikana. Asentamisessa tärkeää on järjestelmän mitoitus ja tulevan huollon huomiointi järjestelmän ominaisuuksissa. Asennus voidaan tehdä talvellakin ja laitteet asennetaan mahdollisimman lähelle olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää korkean hyötysuhteen saavuttamiseksi. Käyttökatkos jäänee muutamaan tuntiin, eikä se häiritse asumista.

Monet pelkäävät, että ilman -vesilämpöpumppu ei toimi tehokkaasti talvella, koska se nimensä mukaisesti kerää lämpöä ilmasta ja siirtää sen varaajaan. Hybridijärjestelmässä tästä ei ole pelkoa, sillä järjestelmä kattilan kanssa tuottaa nimellistehon kovallakin pakkasella. Etuna on lisäksi pieni hiljainen sisäyksikkö, joka mahtui hienosti lähelle öljykattilaa ja ulkona olevaa ulkoyksikköä.
 

Lyhyet putkivedot, korkea hyötysuhde

Mitä sitten hybridisaneeraajan tulisi muistaa urakan aikana? Putkivetojen eri lämmönlähteistä toisiinsa tulisi olla Mäkisen mukaan mahdollisimman lyhyet korkean hyötysuhteen saavuttamiseksi.

- Ilma-vesijärjestelmässä lämmönvaihdin kannattaa asentaa sisälle lähelle pannuhuonetta ja kylmälaitteet ulos. Sulkuventtiileitä on asennettava useampi tulevaa huoltoa silmällä pitäen, Mäkinen opastaa ja lisää, että halvin ratkaisu ei ole välttämättä pitkällä aikavälillä tehokkain. Saneeraajan on syytä vertailla tarkasti tarjouksia ennen päätösvaihetta ja hankkia ratkaisu alan ammattilaiselta, joka ei pelkästään myy, mutta myös huoltaa pumppuja.

Öljylämmitykselle Mäkinen ennustaa myönteistä tulevaisuutta, koska huoltoalan ammattilaisena hän on nähnyt, että öljyn rinnalle on tullut vauhdilla kehittyneitä lisälämmönlähteitä. Lisäksi hän odottaa kovasti biolämmitysöljyn läpimurtoa.
 

Säästö vuodessa noin 1440 euroa

Energia Öljyn ja sähkön kulutus kustannus
Öljylämmitys ja lämpöpumppu 300 l 300 euroa
Lämpöpumpun vaatima sähkö 7000 kW 1260 euroa
Pelkkä öljylämmitys 3000 l 3000 euroa
Laskutoimitukset on tehty öljyn hinnalla 1,00 €/l ja sähkön hinnalla0,18 €/kWh.
Mikäli öljyn hinta olisi1,20 €/l, säästö olisi 1980 euroa vuodessa.

Mäkisten talo
Rakennusvuosi: 1976
Materiaali: Puu / tiili
Talon pinta-ala: 135 m2
Remontit: öljykattilan vaihto Arimax 17 kW vuonna 2008, Panasonic WH ilma-vesilämpöpumppu ja puskurivaraaja öljyn rinnalle vuonna 2014, Fronius Symo -aurinkosähköjärjestelmä vuonna 2017


Lähde: Lämmöllä-lehti 1/2020

Aika tehdä kodista energiatehokkaampi?

Rinnakkaislämmityksen etu on se, että käyttöön voidaan aina ottaa vuodenaikaan sopivin ja edullisin lämmitysmuoto. Talven paukkupakkasilla öljy on turvallinen ratkaisu, lauhempina loppusyksyn ja alkukevään kuukausina lämmitys hoituu esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun avulla.

Katso lisää: näin rinnakkaislämmitys toimii

Huollettu järjestelmä on energiatehokas - Kattila- ja poltinhuollot tuovat aina hintansa takaisin energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä.

Tehot irti öljylämmityksestä: tilaa huoltokäynti lähimmältä ammattilaiselta


 
Päivitetty
13.5.2020