• Etusivu
  • LVI

Milloin lämminvesivaraaja kannattaa vaihtaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 20.04.2023
20205_64684.jpg

Kun lämminvesivaraaja on kunnossa ja sen koko on määritetty oikein, lämmintä vettä riittää myös hetkellisessä kulutushuipussa.

Käyttövesi lämmitetään sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Suomalainen käyttää lämmintä vettä vuorokaudessa keskimäärin 60 litraa, josta suuri osa kuluu peseytymiseen suihkussa.

Lämminvesivaraajan käyttöikä on Suomessa normaaliolosuhteissa varsin pitkä. Lämminvesivaraaja on kuitenkin jatkuvassa kovassa käytössä, joten ennen pitkää paraskin laite tulee tiensä päähän laadukkaista materiaaleista, hyvistä komponenteista ja asianmukaisesta huolenpidosta huolimatta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että muutaman vuoden ikäinen varaaja kannattaa vielä korjauttaa, mutta vanhemman tilalle on taloudellisesti järkevämpää ostaa uusi.

Useimmiten varaajan rikkoutuminen huomataan vasta siinä vaiheessa, kun lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa. Vikaa voi olla käyttöveden esisekoittajassa tai varoventtiilissä, mutta näitä vikoja ei useinkaan huomata suoraan, koska vedenlämmitin voi silti toimia.

Mikäli vettä lämmittävä vastus tai varaajassa aikanaan käytetty muovinen sisäputki rikkoutuu, varaaja pitää tyhjentää ja hankalissa kohteissa irrottaa paikaltaan. Tämä kuluttaa aikaa ja vettä ja voi olla työnä yhtä kallis kuin varaajan vaihto uuteen.

Joskus varaajan säiliö on saattanut kestää yli 20 vuotta rikkoontumatta. Pitkä käyttöikä kuitenkin lisää todennäköisyyttä vioille, jotka voivat pahimmillaan johtaa kalliiseen vesivahinkoon. Vuotoriskejä esiintyy myös vanhempien varaajien asennuspaikoilla, koska niissä on usein puutteellisia vedeneristeitä tai puuttuva lattiakaivo.

Jäspi VLK -lämminvesivaraajat ovat tilavuudeltaan 15-160 litraa ja soveltuvat pieneen käyttövedentarpeeseen, esimerkiksi kesämökille tai tulistusvaraajaksi ilma-vesilämpöpumpun rinnalle.
Jäspi VLK -lämminvesivaraajat ovat tilavuudeltaan 15-160 litraa ja soveltuvat pieneen käyttövedentarpeeseen, esimerkiksi kesämökille tai tulistusvaraajaksi ilma-vesilämpöpumpun rinnalle.

Uusi varaaja pienentää energiankulutusta ja vesivahingon riskiä

Uusi lämminvesivaraaja on toimintavarma, joten lämmintä vettä on aina tarvittaessa saatavilla, eikä se lopu ikävästi kesken suihkun. Lisäksi vesivahingon riski pienentyy oleellisesti, mikä voi käyttövesisaneerauksen yhteydessä alentaa myös kotivakuutusmaksua.

Myös energiatehokkuus kohenee, koska uuden vedenlämmittimen lämpöhäviöt ovat vanhaa pienemmät paremman eristyksen vuoksi. Käyttöveden kulutuksen laskiessa ja yösähkön merkityksen vähentyessä varaajien keskikoko myös pienenee.

Pienemmän varaajan lämmitys on aina isoa varaajaa edullisempaa.

Vanha vedenlämmitin kannattaa siis vaihtaa uuteen jo ennen sen rikkoontumista, jolloin voidaan välttää mahdolliset vesivahingot. Jos rikkoutunut vedenlämmitin on vain muutaman vuoden ikäinen, se kannattaa korjauttaa ammattilaisella.

Suomessa valmistetut Jäspi-vedenlämmittimet soveltuvat kaikkein vaativimpiinkin vesiolosuhteisiin. Ferriittisestä haponkestävästä jaloteräslaadusta valmistettu lämminvesivaraaja sopii erinomaisesti suomalaiselle talousvedelle, joka on ominaisuudeltaan hapanta. Siksi vedenlämmittimen käyttöikä on normaaliolosuhteissa pitkä.

Lämminvesivaraajan kokoa määritettäessä ratkaisevaa on muun muassa käyttäjien sekä veden käyttötarpeen määrä. Onkin hyvä muistaa, että lämpimän veden tulee riittää myös hetkellisessä kulutushuipussa. Toinen tärkeä asia valinnassa on varaajan sijainti.

20205_64685.jpg
Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton