2 Hankesuunnittelu

2.1 Tarpeen selvittäminen


Rakennushankkeen puitteet ja reunaehdot muodostuvat niin kuin pitääkin jo ennen varsinaisen rakennussuunnittelun käynnistämistä. Mitä se saa maksaa tai mitä rahalla saa? selkiytyy nyt. Rakennuskustannustavoite ja aikataulu ovat niitä asioita, joiden kautta tarpeen selvittäminen saadaan päätökseen.


Olemme nyt edenneet vaiheeseen, jossa päätös uusien tilojen hankkimistavasta on selkiytymässä. Olemme tilanteesta, jossa uudisrakentamisesta on tullut varteenotettava vaihtoehto. Siirrymme tarkastelemaan tulevaa rakennushanketta ja luomme realistiset puitteet koko projektin toteutumiselle.
2.1.5 Aikataulusuunnittelu ja rahoitus (ks. Rakennusaikataulu, Rahoitus ja vakuutus)
Rakennushanke aloitetaan laatimalla tarpeeksi väljä aikataulu koko hankkeelle sekä rahoitussuunnitelma, jonka puitteissa voidaan edetä. Molemmat asiat ovat rakentamisen kannalta ensiarvoisen tärkeitä ja niihin on paneuduttava huolellisesti. Hätäisesti kyhätty liian tiukka aikataulu ja/tai alimitoitettu kustannusarvio johtavat vääjäämättä rahoitusvaikeuksiin ja koko hankkeen kariutumiseen jossain vaiheessa toteuttamista.
2.1.5.1 Aikataulusuunnittelu
Varsinaista rakentamista edeltävälle vaiheelle kannattaa varata aikaa riittävästi, mieluummin yksi vuosi, sillä tässä vaiheessa lyödään lukkoon jo yli 85 % lopullisista kustannuksista. Aikataulusuunnitteluun voi vaikuttaa merkittävästi tontin hankintaan kuluva aika ja lupamenettely. Kunnallisen tontin voi saada nopeasti, mutta maaseututontin luvansaannin varmentaminen saattaa kestää. Tämä on huomioitava aikataulusuunnittelussa. Tosin ruuhka-alueilla kunnallistakin tonttia voi joutua jonottamaan vuosia.

2.1.5.2 Alustava rahoitussuunnittelu Alustavan rahoitussuunnittelun tarkoituksena on luoda realistiset puitteet rakennushankkeelle. Näiden ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
1.6.2012