Yhtenäinen tuoteperhe toi sujuvuutta Kakolan korjaushankkeeseen

Historiallisen vankila-alueen saneeraus laadukkaiksi asunnoiksi ja palveluiksi sai sujuvuutta saman valmistajan tuoteperheistä, joiden yhteensopivuus on testattu. Kotimaiset rakennusmateriaalit kestävät myös pitkällä tähtäimellä.

Historiallisista rakennuksista säilytettiin käytännössä ulkokuoret sekä perustukset, ja sisätilat uudistettiin kokonaan.Historiallisista rakennuksista säilytettiin käytännössä ulkokuoret sekä perustukset, ja sisätilat uudistettiin kokonaan.

Turun Kakolan vanhan vankila-alueen saneeraus on ollut mittava rakennushanke. Sen jälkeen, kun Suomen tunnetuin vankila muutti pois Kakolanmäeltä, Kakola Yhtiöt on herättänyt henkiin 1850-luvulla syntyneen vankilakokonaisuuden. Kakolanmäelle rakennetaan entisiin vankilarakennuksiin ja uudisrakennuksiin 1300 asuntoa, niitä palvelevia liiketiloja sekä matkailu- ja kulttuurihankkeita. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kakolaan vuoden 2017 lopulla.

Kakola rakentuu kotimaiselle laadulle

Kakolaa on uudistettu korkeilla laatuvaatimuksilla. Rakennuttajalle on ollut tärkeää, että ratkaisut ovat pitkällä tähtäimellä laadukkaita ja kestäviä. Asiakkaiden odotukset ja viranomaismääräykset on haluttu ylittää niin, että asukkaat ovat varmasti tyytyväisiä ratkaisujen toimivuuteen ja pitkäaikaiskestävyyteen.

Weber, Gyproc ja ISOVER -tuotteistaan tunnettu Saint-Gobain Finland Oy on ollut hankkeen pääyhteistyökumppani rakennusmateriaalien ja -ratkaisujen toimittajana.

Lähtökohtana on ollut, että rakennukset kestävät aikaa. Saneerauksessa on käytetty markkinoiden laadukkaimpia rakennusmateriaaleja, ja rakentamisen laatu on perustuksista ja rungosta sisämateriaaleihin asti korkeaa.

Kakolassa on myös suosittu kotimaisuutta.

Tilaajalle on ollut tärkeää, että tuotteet valmistetaan paikallisesti ja suomalaisia työllistäen. Tulevien asukkaidenkin kannalta Saint-Gobain on suuren kokonsa vuoksi turvallinen valmistaja, joka kantaa vastuun tuotteiden yhteensopivuudesta ja kestävyydestä myös pitkän ajan kuluttua.

422 633 _MG_9648-3
422 633 816B0773-1

Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi

Historiallisista rakennuksista säilytettiin käytännössä ulkokuoret sekä perustukset, ja sisätilat uudistettiin kokonaan.

Monivaiheisessa hankkeessa rakennuttajan työtä on helpottanut se, että käytössä on ollut laajasti saman valmistajan tuotteita ja tuoteperheitä, joiden yhteensopivuus on huolellisesti testattu. Valtavassa korjausrakennuskohteessa työmaan sujuvuus on äärimmäisen tärkeää.

Tuotteiden täytyy toimia yhdessä sekä keskenään että vanhojen rakenteiden kanssa. Tällöin tuoteperheajattelu on erityisen tärkeää. Esimerkiksi lattioissa käytetyt tuotteet muodostavat katkeamattoman ja yhteensopivan ketjun.

Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi - valmiit kuvat jutun lopussa.Vanha vankila muuttui uusiksi asunnoiksi - valmiit kuvat jutun lopussa.
750 816B5823-2

Pitkälle kehitetyt tuotteet

Saint-Gobainin vahvuutena on markkinoiden kattavimman tuotevalikoiman ohella se, että kaikkien tuotteiden ja ratkaisujen yhteensopivuus ja kestävyys on testattu huomattavasti viranomaisvaatimuksia ankarammin.


Korkeat laatutavoitteet näkyvät esimerkiksi Kakolan Graniittilinnan välipohjissa, joissa vanhat puuvälipohjat korvattiin massiivisella teräsbetonilaatalla sekä sen ja lämmöneristeen päälle tehdyllä Weberin Plaano-lattialla. Kelluvalla lattialla saavutetaan erinomainen askeläänieristys, ja tasoitekerroksen sisällä kulkevat lattialämmitysputket tuovat kerrostaloasumiseen pientalon asumismukavuutta.

Kaikki Weberin lattiatasoitteet ovat matala-alkalisia ja tarjoavat terveellisen ja raikkaan asuinympäristön. Matala-alkalinen tasoite ei reagoi lattianpäällysteiden tai niiden kiinnittämiseen käytettyjen liimojen kanssa muodostaen sisäilmaan haitallisia yhdisteitä.

422 633 _MG_9615-1

Kakolan asunnoissa voi nähdä jäänteitä vankilamenneisyydestä, mutta varsinaisia selliseiniä jäi paikoilleen vain vähän. Siksi myös väliseinätyötä oli paljon. Huonejaot sovitettiin moderniin elämään. Kipsilevyt olivat Gyprocilta, jonka Habito-levyjä käytettiin huoneistojen sisäseinissä päällimmäisenä, sillä se tuo kiintokalusteiden kiinnitysmahdollisuuden kaikkialle.

ISOVERin villaa taas on lämmön- ja ääneneristeenä väliseinissä, kattojen päällä sekä levyeristeinä että puhallusvillana. InsulSafe-puhallusvilla on tehokas, turvallinen ja terveellinen ratkaisu vanhojen ullakoiden ja yläpohjien eristämiseen.

Uskoisitko, että tämä valoisa koti sijaitsee Kakolassa?Uskoisitko, että tämä valoisa koti sijaitsee Kakolassa?
750 Gyproc_Kakola-4912
 
Julkaistu
11.5.2020