• Etusivu
  • Materiaalit

Näin huollat terassin kesäkuntoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2023
20205_64613.jpg

Milloin uusi terassi on hyvä käsitellä? Millä terassi kannattaa käsitellä? Kuinka usein terassi on hyvä huoltaa?

Terassin käsittelemiseen ja huoltamiseen liittyy paljon kysymyksiä. Siihen löytyy myös monia ohjeita ja vinkkejä. Käsittelyyn vaikuttaa terassin materiaali sekä asennusajankohta. Uusi painekyllästetystä puusta tehty terassi kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Käsittele painekyllästetty puu vasta seuraavana kesänä asennuksesta.

Ennen terassin käsittelyä

Ennen käsittelyä terassi kannattaa ehdottomasti pestä, sillä kauniin pinnan taustalla on aina puhdas pohja. Pesulla poistetaan aiemmat käsittelyt, lika, levä, raikastetaan ja kirkastetaan kulunut pinta. Käytä pesuun terassille sopivaa pesuainetta. Huuhtele pinta huolellisesti ja anna kuivua seuraavaan päivään. Aloita terassin käsittely, kun pinta on puhdas ja kuiva.

Jos haluat vaihtaa terassin väriä tummasta vaaleammaksi, sinun täytyy poistaa vanha puuöljy tehokkaalla terassinpesuaineella. Kysy sopivaa tuotetta rautakaupastasi. Sen sijaan vaalean terassin saat helposti käsiteltyä tummemmaksi, eikä vanhaa väriä tarvitse poistaa alta. Huomioi kuitenkin, että vanha vaalea väri alla saattaa muuttaa hieman uuden tummemman värin sävyä.

Huomioi että kaunis helmenharmaan sävy EI onnistu sävytetylle tai ruskealle pohjalle tavallisella puuöljyllä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty Sioo:x Premiun Paneeli Puunsuoja.

Hyvä käsittelysää on lämmin pilvipouta. Silloin syntyy paras tulos. Liian kylmällä, kuumalla tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä. Optimi käsittelylämpötila on +15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus 50 %.

20205_64612.jpg

Valitse oikea väri ja tuote

Pihalle valittavan tuotteen sään- ja UV-kestävyyden on oltava hyvä. Käsittelyyn kannattaa valita tuote materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Öljykäsittely suojaa terassia tikkuuntumiselta, halkeilulta ja haalistumiselta, jota sade ja auringonpaiste aiheuttavat.

Terassiöljyjä löytyy värittömänä sekä valmiina sävyinä, kuten ruskeaa, mustaa ja harmaata. Voit myös sävyttää kohteeseesi sopivan värin. Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä sävytetyllä öljyllä tai kuullotteella, sillä värittömät tuotteet eivät suojaa puuta haalistumiselta.

Vesi- ja liuotinohenteisia puuöljyjä voi käyttää toistensa päälle eli jos olet käsitellyt edellisen kerran vesiohenteisella, voit nyt laittaa liuotinohenteista ja päin vastoin.

Jos taas olet käyttänyt terassin käsittelyyn puuöljyä, et voi käsitellä pintaa enää esimerkiksi kuullotteella.

20205_64611.jpg
20205_64610.jpg

Näin käsittelet terassin

Sekoita öljy huolellisesti ennen käyttöä sekä käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja ne laskeutuvat purkin pohjalle. Terassiöljyn voi levittää pensselillä tai terassiöljylastalla. On tärkeää muistaa, ettei öljyä levitä liian paksuja kerroksia puulle, vaan vain sen verran kuin puu imee öljyä itseensä. Liian paksut kerrokset voivat aiheuttaa öljyn kupruilua ja irtoamista jo ensimmäisenä kesänä. Anna öljyn kuivua kunnolla ennen kalusteiden paikalleen laittoa.

Milloin huollat?

Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tee huoltokäsittely, kun terassin pinta on kuivan ja haalistuneen näköinen. Terassin huoltoväli riippuu terassin sijainnista ja suojaisuudesta, puun rakenteesta ja mekaanisesta
kulutuksesta. Useimmiten se on 2-4 vuotta.

Terassirakenteisiin kannattaa käyttää sävytettyä puuöljyä, sillä sävytetty tuote kestää säärasitusta paremmin kuin sävyttämätön. Puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopulliseen väriin. Ennen öljyämistä on syytä tehdä aina koesively.

Helmenharmaa pinta ilman öljyä

Uuden terassin voit käsitellä myös ilman puuöljyä esimerkiksi Sioo:x Premium terassikäsittelyllä. Käsittely on 2-vaiheinen ja käsittelyn jälkeen pintaa ei tarvitse enää öljytä. Sioo:x Premium Terassi on luonnonmukainen ja kestävä puunsuoja, joka kestää jopa 12 vuotta minimaalisella ylläpidolla.

Sioo:x antaa puhtaan, hopeanharmaan puun näköisen pinnan, lisäten pinnan kiiltoa. Se ehkäisee pintaa halkeilemasta ja jättää miellyttävän pinnan kävelylle ilman pelkoa tikuista. Sioo:x on myös tehokas suoja sientä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja jopa tuhoeläimiä vastaan. Sioo:x Premium Puunsuoja 1/2 on käsittelyn ensimmäinen vaihe. Tarvitset lisäksi Sioo:x Premium Terassi Pintasuoja 2/2 -tuotteen saavuttaaksesi jopa 12 vuoden suojan puupinnallesi.

Soveltuu terassien, laiturien, uima-altaiden reunarakenteiden ja puutarhakalusteiden käsittelyyn. Terasseilla Sioox sopii painekyllästetystä puusta tehtyjen terassien kannen käsittelyyn.

Saatavilla Rakentaja.fi verkkokaupasta.

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3560.jpg
Järjestys autotalliin
Varastotilan lisäksi autotalli on usein se tila, jonne kertyy kaikkea mahdollista pientä ja suurta, tarpeellista ja tarpeetonta, kodin tarviketta. Monesti kuulee puhuttavan, että autotalli täytyisi siivota, jotta itse auto mahtuisi sisälle. Sovella-hyllyjen avulla järjestät autotallin tilat järkevästi ja tehokkaasti, jolloin autokin mahtuu ongelmitta talliin.
200710_6907.jpg
Tilaa tiilikatto nyt, saat kattotarvikkeista 40 % alennusta
Kattoon kuuluu monia pakollisia kattotarvikkeita. Kun tilaatte tiilikaton tarvikkeineen Lafarge Roofingilta saatte 40 % alennusta kaikista katollenne tarvittavista lumiesteistä ja kattosilloista kiinnikkeineen, tikasaskelmista sekä sadevesijärjestelmästä!Etu annetaan alennuksena Lafarge Roofingilta tilaamistanne, yllä mainituista kattotarvikkeista. Tarjous koskee ennen 31.12.2007 toimitettavia uusia tilauksia. Etua ei voi siirtää muihin tuotteisiin eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Mainitkaa TARVIKKEET-40 koodi tarjouspyyntöä tehdessänne edun saadaksenne. Voitte jättää yheteydenottopyynnön tiilikatosta Lafarge Roofingille tästä. Yhteydenottopyyntö Lafarge RoofingilleTiilikatto - katteiden kuningasKun suomalainen haluaa rakentaa talonsa parhaista, laadukkaista ja arvostetuista materiaaleista, hän valitsee vesikatteeksi kattotiilen. Tiilikatossa on yksilöllisyyden leima. Pyrkimys kestävämpään rakentamiseen sekä vuosisataisten hyvien perinteiden kunnioitus saa yhä useamman suomalaisen vaihtamaan vanhankin vesikatteen tiilikatoksi. Tiilikattoa voi hyvällä syyllä kutsua katteiden kuninkaaksi.
20185_52920.jpg
Herätä kylmä takka ja hormi varovasti
Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.
20223_77567.jpg
Työvaatteet parantavat myös työn tehokkuutta ja turvallisuutta
Laadukkaat ja toimivat työvaatteet ovat tärkeässä roolissa työmailla, sillä mukavuuden lisäksi ne parantavat työn tehokkuutta ja turvallisuutta - tarvitset vaatteita sitten kotona nikkaroidessa tai työmaakäyttöön.
20235_81873.jpg
Osaatko valita ilma-vesilämpöpumpun oikein?
NIBE-ilmavesilämpöpumputovat erinomaisia energian säästäjiä. Valikoimasta löytyy sopiva malli lähes jokaiseen kotiin. Jotta sopivin ratkaisu löytyy, tulee aina tehdä omaan kotiin yksilöity mitoitus. Mitoituksen saat lähimmältäNIBE jälleenmyyjältätaiNIBE Neuvontapalvelusta. Ennen ilma-vesilämmityksen hankintaa kannattaa pohtia myös alla mainittuja asioita.
20072_3555.jpg
Tulikivelle kunniamaininta
Tulikivi Oyj:n uuden vuolukiviuunimalliston tuotteet ovat saaneet kunniamaininnan Fennia Prize 2007 –muotoilukilpailussa. Tuotteet suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Hannu Kähösen Creadesign Oy –muotoilutoimiston kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton