Vinkit ulkokalusteiden kunnostamiseen

Ulkokalusteet joutuvat monesti sateiden ja auringonpaisteen armoille kesällä ja joskus jopa ympäri vuoden. Sen vuoksi ne kannattaakin huoltaa säännöllisesti, jolloin niistä pääsee nauttimaan pidempään. Keräsimme muutamia hyviä vinkkejä ulkokalusteiden kunnostamiseen.

castle-park-806854_1920

Mitä öljyä minne?

Ympäri vuoden ulkona olevat kalusteet kannattaa käsitellä kalvoa muodostamattomilla tuotteilla ohjeiden mukaisesti. Seuraa pinnan kuntoa ja suorita huoltokäsittely, kun pinta on kuluneen ja kuivan näköinen. Valitse aina sävytetty tuote, sillä väritön tuote ei anna riittävää UV-suojaa.

Aiemmin öljytyille pinnoille käytetään aina jatkossakin öljyä. Et siis voi laittaa puunsuojaa puuöljyn päälle.

Vesiohenteisella öljyllä käsitellylle pinnalle voit vesiohenteisen öljyn lisäksi käyttää myös liuoteohenteista öljyä. Samaan tapaan aiemmin liuoteohenteisella käsitellyn pinnan voit uudelleenkäsitellä samalla tuotteella tai vesiohenteisella.

Jalo- ja kovapuu sekä lämpökäsitellyt pinnat voit käsitellä öljyllä, kuullotteilla, lakata tai maalata. Käytä lämpökäsitellylle puulle aina sävytettyä tuotetta.

Ennen käsittelyä

Kun käsittelet puupintaa kuultavilla tuotteilla, käsiteltävän pinnan lopullinen väri riippuu puulajista, puun kovuudesta ja alkuperäisestä värisävystä sekä käsittelykertojen määrästä. Tee koesively huomaamattomaan paikkaan varmistuaksesi lopullisesta väristä.

Ennen käsittelyä tulee käsiteltävät pinnat puhdistaa ja tarvittaessa pestä. Homehtuneet pinnat kannattaa pestä homeenpoistoaineella tai vastaavalla pesuaineella.

Jos haluat vaihtaa kestopuisten kalusteiden väriä vaaleammaksi, poista vanha öljy huolellisesti esimerkiksi terassipesuaineella, joka poistaa myös värin. Vanhan vaalean pinnan voit käsitellä uudelleen tummemmalla sävyllä poistamatta vanhaa väria alta. Värinpoisto ei onnistu jo valmiiksi tummilta, kovapuisilta kalusteilta.

chair-1574134_1920

Huomioitavaa käsittelyn aikana

Hyvä käsittelylämpötila on noin + 15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 %. Varmista myös, että käsiteltävä puu on kuiva ennen työn aloittamista. Lue tarkemmat suositukset ja käsittelyohjeet tuoteselosteesta ja/tai etiketistä aina ennen käyttöä. Paras sää öljykäsittelylle tai maalaamiselle on lämmin pilvipouta. Ulkokalusteiden suhteen paras tulos saavutetaan sisätiloissa ja kalusteet käsitellää mieluimmin syksylläsyksyisin.

Sekoita sävytettyä puuöljyä huolellisesti ennen käyttöä ja silloin tällöin käytön aikana. Puuöljyssä väripigmentit painuvat purkin pohjalle ja käsittelyn aikana saattaa lautoihin tulla värieroja.

Käsittele ulkona myös puuosien päädyt huolellisesti sekä pohjustaessa että maalauksessa, ettei kosteus pääse imeytymään niistä puuhun. Älä jätä puuöljyä pinnoille lammikkoina, vaan pyyhi ylimääräiset pois. Liiallinen öljy pinnassa kesii helposti pois kuivuttuaan.

Laita tela ja sivellin muovipussiin ja sulje se hyvin niin voit käyttää niitä, mikäli maalaat myös seuraavana päivänä.

Käytä aina laadukkaita työvälineitä kauniin ja kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi.

waters-3366444_1920

Ja muista!

Anna tuotteiden kuivua riittävästi. Pelkkä pinnan kuivuminen maaleissa ja lakoissa ei riitä, vaan niiden lopullinen kuivuminen kestää tuotteesta ja kalvon paksuudesta riippuen muutamasta päivästä kuukauteen.

Pese työvälineet käytön jälkeen huolellisesti, jolloin ne pysyvät käyttökelpoisina pitkään. Tarkkaile vuosittain pintakäsittelyiden kuntoa ja tee tarvittavat huoltokäsittelyt ajoissa!

Jos tuotetta jää jäljelle, sulje purkin kansi huolellisesti. Käännä purkki varovasti hetkeksi ylösalaisin, jolloin kansi sulkeutuu ilmatiiviisti. Avattu ja/tai sävytetty tuote ei kestä pitkäaikaista säilyttämistä.

Vie nestemäinen maalijäte ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät ja kuivat purkit voit viedä kierrätykseen tai yleiselle kaatopaikalle.

Ja nyt nauttimaan kesästä!

 
Päivitetty
22.7.2021