6 vinkkiä sadevesijärjestelmän valintaan

Sadevesijärjestelmän valinnalla on oleellinen vaikutus paitsi katon, myös koko rakennuksen toimintaan. Vesikattomateriaalin, katon koon sekä kaltevuuden mukaan oikein mitoitettu sadevesijärjestelmä ohjaa sadevedet hallitusti viemäreihin, jolloin talon rakenteet pysyvät kuivina ja vältytään kosteuden aiheuttamilta ongelmilta. Jotta asuminen olisi huoletonta, kannattaa sadevesijärjestelmässä panostaa laatuun ja valita pitkäikäinen ratkaisu.

Oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä takaa, että kotisi on suojassa sadevesiltä.Oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä takaa, että kotisi on suojassa sadevesiltä.

1. Valitse oikean kokoinen sadevesikouru

Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä ettei omakotitaloon sekä katokseen, saati sitten leikkimökkiin, kannata ostaa samankokoisia rännejä. Todellisuudessa kuitenkin moni hankkii ja on hankkinut tietämättään alimitoitetun sadevesijärjestelmän. Syynä voi olla houkutus säästää rakennus- tai remonttikustannuksissa tai se, että sadevesijärjestelmän asentaneella yrityksellä ei yksinkertaisesti ole tarjota kuin yksi kourukoko.

Alimitoitettu, eli halkaisijaltaan liian pieni sadevesikouru aiheuttaa harmia ja hankaluuksia. Katolta syöksyvä vesi tulvii kourusta yli ja kastelee perustukset sekä talon asukkaat. Oikein mitoitetussa vesikourussa veden tulee ohjautua syöksytorven kautta viemäriin kovallakin sateella. Sadevesikourun koko tulee laskea ja mitoittaa aina kohteen mukaan, jotta ongelmilta vältytään. Kourun koon valintaan vaikuttaa katon materiaali ja pinta-ala sekä katteen jyrkkyys.

Miten sitten voi varmistua laadusta? Hyvää rakennustapaa edistävä puolueeton taho, Rakennustieto Oy ohjaa RT-kortistoineen rakentamista myös sadevesijärjestelmissä. RT-kortisto tarjoaa selkeät mitoitusohjeet sadevesijärjestelmien rakentamiseen. Tilaajalle helpoin ja varmin tapa on käyttää osaavaa ammattilaista. Kotimainen Sadex on sadevesijärjestelmien tuotekehitykseen, valmistamiseen sekä asennuksiin erikoistunut yritys toimien uusimpien ohjeistuksien mukaan korkeaan laatuun panostaen. Tietotaito ja vankka kokemus takaavat kohteen tarpeiden ja mittojen mukaan asennetun sadevesijärjestelmän.

2. Huomioi erot kourumateriaaleissa

Vaikka kaikki nykyaikaiset pinnoitetut rännimateriaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmisiän, on myös tärkeää, että materiaali kestää muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Lämpötilan vaihtelut helteistä pakkasiin aiheuttavat omat haasteensa materiaalin kestävyydelle. Kouruihin saatetaan myös nojata tikkailla, ränniputkia kolautellaan, ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä.

Teräksiseen verrattuna alumiini- ja muovirännit ovat koetuksella painon ja liikkeen aiheuttamissa rasituksissa. Etenkin alumiini elää lämmönvaihtelussa ja murtuu terästä helpommin. Muovi ja alumiinin ohut maalipinta imevät myös herkästi likaa itseensä, ja auringon polttaessa lian tiukkaan kiinni on puhdistaminen varsin työlästä. Alumiininen järjestelmä on myös äänekkäämpi; tämän huomaa erityisesti silloin kun sadevesi tiputtaa syöksytorvesta alas.

Teräksestä valmistettu sadevesijärjestelmä on varma valinta, sillä se kestää parhaiten painon ja lämmönvaihtelun aiheuttamat rasitukset ilman repeämiä ja liitoskohtien pettämisiä. Paksu pinnoite sekä jykevä rakenne tekevät teräksisestä sadevesijärjestelmästä lisäksi erittäin hiljaisen. Tippuvan veden ääni ei kantaudu taloon häiritsevästi.

Sadexin teräskourut kestävät kovankin käsittelyn puhdistustöissä, sillä ne ovat pinnoitettu vahvalla Pural-pinnoitteella (polyuretaanipohjainen pinnoite) molemmin puolin. Pural-pinnoitteinen teräskouru kestää normaalilla huollolla yli 30 vuotta ja on yhteensopiva käytettyjen kattomateriaalien ja muiden rakennuspeltituotteiden kanssa. Lika ja roskat irtoavat Pural-pinnoitteesta erittäin hyvin, jonka ansiosta puhdistus onnistuu helposti.

Teräksinen sadevesijärjestelmä kestää hyvin ankaria sääolosuhteita sekä mekaanisia huoltotöitä.Teräksinen sadevesijärjestelmä kestää hyvin ankaria sääolosuhteita sekä mekaanisia huoltotöitä.

3. Mieti tarvitaanko äänenvaimennusta

Sadeveden tiputusäänet syntyvät, kun pisaroita tippuu sadevesikourusta syöksytorveen. Moni tunnistaa tämän, piinaavanakin koetun äänen, esimerkiksi käydessään nukkumaan. Vuodesta 2009 sadevesijärjestelmiä ja kattoturvatuotteita asentanut Sadex on tuonut ongelmaan ratkaisun lanseeraamalla Silence-sadevesijärjestelmän, joka tarjoaa uudenlaista asumismukavuutta: Silence-sadevesikouruissa on erityinen äänenvaimennin, jonka ansiosta sadeveden tiputusääni on huomattavasti tavallista hiljaisempi.

Omakotitalossa tämän mukavuuden saa uuteen asennettavaan sadevesijärjestelmään ainoastaan reilun sadan euron lisäpanostuksella. Kiinnittämiseen ei tarvita ruuveja tai liimaa. Kiinnitystapa ei myöskään kerää roskia tai tee reikiä järjestelmään.

4. Kulmikas vai puolipyöreä kouru?

Sadevesijärjestelmien kourun muodoissa on kaksi vaihtoehtoa: Puolipyöreä tai kantikas kouru.
Puolipyöreä sadevesijärjestelmä koostuu puolipyöreästä kourusta ja pyöreistä syöksytorvista, kun taas kantikas koostuu tasapohjaisesta kourusta ja kulmikkaista syöksyistä. Kantikkaan kourun kanssa on mahdollista käyttää myös pyöreää syöksytorvea.

On makuasia miellyttääkö silmää enemmän puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä. Puolipyöreä on kuitenkin toimivuutensa ansiosta huomattavasti suositumpi vaihtoehto. Sen etuna on huollon helppous, koska suurempi virtausnopeus huuhtoo roskat tehokkaasti pois. Suurempi virtausnopeus johtuu siitä, että puolipyöreässä kourussa vain yksi ura, jota pitkin vesi kulkee. Kantikkaan vesikourun ongelma on tasainen pohja, jossa ei ole selkeää kulku-uraa vedelle. Tämän johdosta roskat tarttuvat helpommin kiinni kourun pohjaan.

Molempien kourumallien puhdistus voidaan tehdä maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistimilla tai katon kautta. Kantikkaan kourun huoltoväli on kuitenkin tiheämpi kuin puolipyöreän.

Helppohoitoisuutensa lisäksi pyöreä malli toimii syöksytorvissa (alastuloissa ja syöksysarjoissa) paremmin. Pyöreä malli mahdollistaa väistöjen tekemisen ja kaivolle laskevien ulosheittojen kääntämisen kaikkiin suuntiin hyvännäköisenä. Kantikkaassa syöksyssä vesi voidaan suunnata vain neljään suuntaan. Sadexin toimittamista sadevesijärjestelmistä yli 90 % on nimenomaan puolipyöreitä järjestelmiä.

Sadevesijärjestelmissä on pyöreitä sekä kulmikkaita malleja, joista voidaan valita talon tyyliin sopiva.Sadevesijärjestelmissä on pyöreitä sekä kulmikkaita malleja, joista voidaan valita talon tyyliin sopiva.

5. Sisä- vai ulkopuolinen kannake kiinnitykseen?

Sadevesikourut voidaan kiinnittää ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kourunkannakkeilla. Ulkopuolisella kannakkeella vesikouru jää yläpuolelta vapaaksi ja puhdistaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Ulkopuolinen kannake saadaan taivutettua myös kaikkiin eri otsalautojen kaltevuuksiin, jolloin vesikourun asento saadaan oikeaksi ja valuva vesi ohjautuu oikein. Sadexin asennuspalvelu kiinnittää kourut aina ulkopuolisella kannakkeella, joihin on saatavilla tavallisen sileän lisäksi myös koristeellisempana versiona, joten katon reunaan saa ripauksen näyttävyyttäkin halutessaan.

6. Sopiva väri julkisivun ja katon mukaan

Sadevesijärjestelmien väri valitaan yleisesti rakennuksen julkisivun ja vesikaton värien mukaan. Vaakakourussa käytetään usein katon sävyä ja syöksysarjassa nurkkalaudan sävyä. Väreillä voidaan myös leikitellä ja korostaa talon julkisivua. Mikäli vaakakouruista halutaan helppohoitoisemmat, on suositteltavaa valita niihin tumma väri. Näin lika ei erotu kourusta ja puhdistustarve vähenee.

Sadex-sadevesijärjestelmien vakiovärit ovat: RR20 valkoinen, RR21 vaalean harmaa, RR22 harmaa, RR23 tumman harmaa, RR23 tumman ruskea, RR33 musta, RR29 punainen, RR750 tiilen punainen ja Zn sinkitty.

Jätä yhteydenottopyyntö sadevesijärjestelmästä


 
Päivitetty
18.5.2020