Kevään sähkövinkki: tarkista mökkikauden aluksi nämä asiat

Ihanaa päästä taas mökille! Ruoat jääkaappiin, lämmin vesi päälle, vesipumppu vireeseen ja ei kun paikkoja siivoilemaan. Onneksi tänäkään talvena ei ole käynyt kutsumattomia vieraita - vai kävikö sittenkin?

Löydä sähkömies -palvelu opastaa: Tarkista ainakin kosteiden tilojen sähköjohtojen kunto siltä varalta, että jyrsijät ovat käyneet tekemässä tuhojaan.

Onko mökilläsi käynyt talven aikana kutsumattomia vieraita jyrsimässä sähköjohtoja tai muita sähkölaitteita? Kuva ElsäkerhetsverketOnko mökilläsi käynyt talven aikana kutsumattomia vieraita jyrsimässä sähköjohtoja tai muita sähkölaitteita? Kuva Elsäkerhetsverket

Jo ensimmäisen kesämökkikäynnin yhteydessä on hyvä käydä läpi sähkölaitteistot, sillä sähköturvallisuus on voinut vaarantua talven aikana, kun laitteet ovat olleet käyttämättöminä ja suljettuina. Tarkista, että kaapelit, pistokkeet ja pistorasiat eivät ole löystyneet tai ettei niissä ole näkyviä vaurioita, kuten esim. hiirien jyrsintäjälkiä, halkeamia tai tummentumia. Erityisesti kosteiden tilojen läpikäynti on tärkeää.
 

- Katsasta myös mökin sähkökeskus ja kiinteät sähköasennukset, opastaa Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

- On lisäksi suositeltavaa testata vikavirtasuojakytkimen toiminta käyttöohjetta noudattaen ja varmistaa, että se toimii tarkoitetusti. Ellei se toimi, kutsu paikalle sähkömies. Yhteystiedot löydät www.loydasahkomies.fi -hakupalvelusta. Ja jos mökilläsi ei ole lainkaan vikavirtasuojakytkintä, sellaisen asennuttamista kannattaa harkita, opastaa Kauppila.

Älä anna lämminvesivaraajan yllättää

Kauppilan mukaan huomiota vaativat myös sähkökiukaat - joita joillakin myös kesämökeillään on - sekä erityisesti lämminvesivaraajat. Molemmat ovat sähkölaitteita, joissa normaalikäytössä on vettä. Pitkään käyttämättöminä saattaa kosteus hapertaa vastukset ja laitteiden saumat. Tällöin voi ilmaantua sähköturvallisuuspuutteita ja varaajien osalta myös vaara vesivahingosta.
 

Ihmiset viettävät kesäasunnoillaan vuodesta vain joitakin kuukausia. Lämmöt ovat pois päältä pitkiä aikoja ja sähkölaitteita säilytetään ulkorakennuksissa, varastoissa tai terasseilla. Jotkut sähkölaitteet ovat erittäin arkoja säävaihtelulle ja kosteudelle ja ovat silti käytössä vuosikausia.

Pätevyydet ja oikeudet omaavan ammattilaisen kanssa voi suunnitella myös piha-alueille turvallista sähköistystä. Kuva Anne YrjänäPätevyydet ja oikeudet omaavan ammattilaisen kanssa voi suunnitella myös piha-alueille turvallista sähköistystä. Kuva Anne Yrjänä

Kesämökki on paikka, jossa vierailee oman väen lisäksi kaiken ikäisiä sukulaisia ja ystäviä viettämässä aikaa. Muista, että mökin omistajana sinä olet vastuussa siitä, että sähkölaitteet ovat turvallisia käyttää!

Sen sijaan, että käyttäisit ulkotilojen sähkötarpeisiin sisäolosuhteisiin tarkoitettuja jatkojohtoja, pyydä sähköasentaja käymään ja asentamaan Suomen säätiloihin soveltuvia ulkopistorasioita mökin terassille, ulkorakennuksiin ja kesäkeittiöihin.

Huomioi nämä asiat:

  • Tarkista mökillä johdot, pistorasiat ja pistokkeet, ettei niissä näy merkkejä vahingoittumisesta.
  • Tarkista – mielellään osaavan sähköistysalan ammattilaisen kanssa – kiinteät sähköasennukset ja sähkökeskus.
  • Käytä vikavirtasuojausta ja testaa sen toimivuus ohjeen mukaan.
  • Muista, että sinä olet mökin omistajana vastuussa sähköturvallisuuden toteutumisesta.
  • Jos olet vähääkään epävarma sähköistyksien kunnosta, pyydä paikalle sähköalan ammattilainen.

 
Päivitetty
14.6.2021