• Etusivu
  • Energia

5 vinkkiä suunnitteluun – näin onnistut led-nauhavalaistuksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Päivitetty 29.01.2024
20204_64445.jpg

Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.

1. Valaistuskohteen valinta

Onko tarkoituksenasi valaista epäsuorasti seinän, lattian tai katon kautta? Tai onko tarpeen saada led-nauhasta tasainen ja tehokas valaistus suoralla valaistuksella? Epäsuora valaistus on parhaimmillaan lisävalona ja tunnelmavalona yleisvalon rinnalla.

Ota huomioon se, että mitä kauempana esimerkiksi huoneen laidoilla valo on, sitä pienempi määrä siitä riittää koko tilan valaisuun. Lisäksi tulee huomioida se, että epäsuora valaistus, esimerkiksi epätasaiseen pintaan heijastettuna tuo sen näkyviin, ja kohdistaa omalta osaltaan huomion valaistavaan pintaan.

Led-nauhavalaistus on upea lisä esimerkiksi kylpyhuoneissa suihkuseinän taustalla ja saunassa tarpeeksi matalalle asennettuna. Keittiössä työtasolla, kaapiston päällä ja / tai sokkelitasolla valaiseva led-nauha lisää tunnelmaa ja työskentelymukavuutta. Olohuoneissa led-nauhavalaistus on omiaan esimerkiksi verhojen taustalla, tai kiertämässä huonetta seinäprofiilissa. Lisäksi makuuhuoneet, vaatehuoneet, portaikot sekä työ- ja harrastetilat saavat oman lisänsä led-nauhavalaistuksesta. Led-nauhavalaistus sopii moneen tyyliin, ja lisäksi pihalle.

<p data-block-key="cebne">Led-nauhavalaistukselle on kotona monia toimivia mahdollisuuksia.</p>
Led-nauhavalaistukselle on kotona monia toimivia mahdollisuuksia.

2. Led-nauha tarkoituksen mukaan

Led-nauhan hintaan vaikuttaa muun muassa se, minkä tehoinen se on. Mitä tehokkaampi led-nauha, niin usein sitä hintavampi se on. Myös muut laatutekijät vaikuttavat hintaan, kuten led-nauhan yksittäisten ledien värintoistokyky (CRI) ja tasalaatuisuus, sekä katkaisuväli. Led-nauhan perustiedoissa watit on ilmoitettu joko metriä kohti W/m tai kappaleelle, esim. 5 m. Kannattaa olla tarkkana tässä kohdassa, jotta saa sen tehoisen nauhan kuin tarvitsee. Lisäksi led-nauhassa on ilmoitettu jännite V, joka on yleensä joko 12V tai 24V. Näitä tietoja tarvitset, kun hankit led-nauhalle sopivan muuntajan. Lisäksi led-nauhan tiedoista on hyvä selvittää ainakin värilämpötila (kelvin-lukema),

kosteussuojaustiedot (IP-luokitus), sekä liitosjohdon olemassaolo. Pienitehoinen led-nauha kuten 7,2 W/m on omiaan tunnelmavalaisuun. Mitä suurempi teho (ilmoitetaan watteina), sitä enemmän valoa led-nauhasta saadaan. Epäsuora asennus, esim. alas lasketun katon reunahyllylle asentaminen lisää tyypillisesti tarvetta suurempitehoiselle led-nauhalle, kuten 14 W/m tai enemmän.

<p data-block-key="r6baa">Led-nauhoissa on reilusti vaihtoehtoja. Valitse nauhan teho käyttötarkoituksen mukaan.</p>
Led-nauhoissa on reilusti vaihtoehtoja. Valitse nauhan teho käyttötarkoituksen mukaan.

3. Alumiiniprofiili eli led-kisko suojaamaan led-nauhaa

Led-nauha on materiaalina muovia, ja johtimina pienet määrät kuparia, joten se ei itsessään luovuta kovinkaan tehokkaasti lämpöä. Mitä tehokkaampi led-nauha on, sitä enemmän lämpöä se päällä ollessaan tuottaa. Jos led-nauhan lämpötila ylittää 50 Celsiusta, sen käyttöikä alkaa lyhentyä.

Led-nauha siis tarvitsee asennuskaverikseen alumiiniprofiilin, joka pidentää led-nauhan käyttöikää, ja jonka muovikansi suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta. Alumiiniprofiili on erittäin kevyt, ruostumaton ja johtaa erinomaisesti lämpöä.

Alumiiniprofiilia ostaessaan on hyvä kiinnittää huomiota profiilin yksikköpituuteen: sitä myydään sekä metrin mittaisina tai lyhyempinä, mutta myös esim. 2,5 metrin kankina. Lisäksi hintaan joko sisältyy tai ei sisälly suojaava muovikansi, kiinnittämistä helpottavat kiinnikkeet, profiilin päädyt viimeistelevät päätytulpat. Erityyppiset alumiiniprofiilit antavat mahdollisuuden toteutettua upeita, koristeellisia ja yksilöllisiä led-nauhavalaistuksia. Profiileita voi tyypillisesti myös maalata.

<p data-block-key="8m99b">Alumiiniprofiileilla luodaan monenlaisia valaistuksia ja suojataan led-nauhaa.</p>
Alumiiniprofiileilla luodaan monenlaisia valaistuksia ja suojataan led-nauhaa.

4. Muuntaja tai virtalähde kokonaiskuorman mukaan

Muuntajan ominaisuuksista tärkeimmät led-nauhavalaistuksen kannalta ovat muuntajan jännite, kuormankesto, kosteussuojausluokitus, himmennettävyys ja pistotulpallisuus. Muuntaja, joka soveltuu led-nauhalle antaa tasajännitettä, joko 12V tai 24V.

Valitse led-nauhan kanssa samalla jännitteellä toimiva muuntaja. Muuntajan kokoluokka kasvaa, mitä suurempi määrä led-nauhaa siihen liitetään. Peukalosääntönä, valitse 15 % suurempi muuntaja kuin led-nauhan kokonaisteho on. Jos sinulla on esimerkiksi 5 metriä 7W led-nauhaa, kannattaa valita sille vähintään 40W kuormaa kestävä muuntaja. Muista myös, että led-nauhan himmennettävyys riippuu muuntajan ominaisuuksista. Väri- ja värilämpötilasäädettäville led-nauhoille tarvitset useampikanavaisen muuntajan, plus- ja miinuslähdöt eivät yksistään riitä esimerkiksi RGB+W värisäädettävälle led-nauhalle.

Jos muuntaja asennetaan kosteisiin tiloihin, niin suojausluokituksen on hyvä olla vähintään IP44, eli roiskeveden pitävä. Jos haluat kuluttajana kytkeä led-nauhan itse verkkovirtaan, niin muuntajassa pitää olla verkkovirtapistoke eli töpseli valmiina. Monissa led-nauha-asennuksissa on hyvä kääntyä sähköammattilaisen puoleen.

<p data-block-key="831vk">Led-nauha tarvitsee aina muuntajan toimiakseen. Muuntajalla vaikutetaan led-nauhan ohjaukseen.</p>
Led-nauha tarvitsee aina muuntajan toimiakseen. Muuntajalla vaikutetaan led-nauhan ohjaukseen.

5. Led-nauhan ohjaus kytkimellä tai himmentimellä

Led-nauhavalaistuksen voi kytkeä kodin seinäkatkaisijaan, jolloin sitä käytetään kuten muitakin kodin valaisimia. Led-nauhavalaistusta voidaan helposti ohjata myös langattomasti, jolloin ei tarvitse asentaa uusia seinäkytkimiä. Langattomat seinäpainikkeen näköiset käyttökytkimet ovat usein myös himmentimiä, jolloin led-nauhaa saa käytettyä monipuolisesti. Led-nauhalle on lisäksi olemassa kaukosäätimiä, jolla voidaan täydentää seinäpainikeohjausta.

Jos led-nauhassa on esimerkiksi värilämpötilasäätö- tai värinvaihto-ominaisuuksia, tulee valita juuri kyseisten ominaisuuksien säätämiseen soveltuva ohjaus. Valaistuksen ohjauksen saa haluttaessaan liitettyä muun muassa taloautomaatioon, jolloin erilaiset ohjelmoinnit esimerkiksi reitittimen kautta tulevat mahdollisiksi. Nämä vaativat sopivat laitteet sekä muuntajalta että valaistuksen ohjaukselta.

<p data-block-key="adb3p">Led-valaistuksen käyttäminen onnistuu johdollisesti ja langattomasti. Kuvissa langattomia ohjaimia kahdelle ryhmälle, yhdelle ryhmälle sekä kuuden ryhmän RGB+W kauko-ohjaukseen.</p>
Led-valaistuksen käyttäminen onnistuu johdollisesti ja langattomasti. Kuvissa langattomia ohjaimia kahdelle ryhmälle, yhdelle ryhmälle sekä kuuden ryhmän RGB+W kauko-ohjaukseen.
Info

Info

Tutustu LedStoren maailmaan

LedStoren palvelu- ja tuotekokonaisuudesta löydät kaiken kotien ja toimitilojen led-valaisuun. Kaikkiin tuotteisiin pääsee tutustumaan Lamppukauppa Led Storen myymälässä, jossa toimii myös valaistussuunnittelupalvelu ja mittatilauspalvelu LedPaja, josta myös asennukset. Myymälä-showroom palvelee kuluttaja- ja jälleenmyyjäasiakkaita Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Tiedusteluihin vastataan numerossa 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi.

Löydät LedStoren sivuilta paljon kuvia led-valaistuksesta: Valo eri tiloissa.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

<p data-block-key="k5lk0">Sanna Salmela, LedStore</p>
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Energia
sisätilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202110_73054.jpg
Led-valaistusremontin toteutus ja hinta - näin teet kaarevat muodot kattoon
Led-nauhoissa on pitkään ollut tarjolla ainoastaan malleja, joita voi taivuttaa pyöreään muotoon vain kaarevaa muotoa pitkin, ei sivuttain. LedStoren uudella NEON led-nauhalla saadaan tehtyä monenlaisia muotoja myös suoralle pinnalle, kuten kattoon ja seinään. Tässä artikkelissa käydään läpi opit ja vinkit led NEON -nauhan asennuksesta ja muotojen tekemisestä kattoon.
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20211_68402.jpg
Ota nämä asiat huomioon valaistuksen suunnittelussa
Uudisrakennuksessa valaistussuunnittelu kannattaa ajoittaa ennen tai yhtäaikaisesti sähkösuunnittelun kanssa, jotta sähkönsyöttöpisteitä saadaan tarvittava määrä oikeisiin kohtiin. Remontoitavassa kohteessa, jossa sisäkatto ja sisäseinät uudistetaan, ollaan otollisessa tilanteessa myös valaistuksen kohentamisen kannalta. Tässä artikkelissa LedStoren Janne Halttu antaa vinkit valaistuksen suunnitteluun.
20144_39159.jpg
KNX-järjestelmä yhdistää talosi toiminnot
KNX ohjaa kodin toimintojaNykyaikaisessa kodissa ohjattavaa on enemmän kuin tulisi ajatelleeksikaan. Valaistuksen ja lämmityksen lisäksi sähköllä toimii muun muassa murtohälytykset, palovaroittimet, ilmanvaihto, verhot ja kaihtimet, ja jopa autotallin ovi ja etuoven lukko. Kaikkia laitteita on totuttu ohjaamaan yksitellen, mikä sekin on toki tarpeen aina silloin tällöin, mutta mitä jos kaikki toimisikin vähän kuin itsestään?Tilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite
200611_1810.jpg
Varaava Tulikivi-uuni...
Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi. Uutuustuotteiden valmiiksi suunnitelluilla penkki- ja hyllyratkaisuilla saat lisää toiminnallisuutta tulisijoihin. Mallistoa täydentävät mittatilaustyönä tehtävät tulisijat.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton