Tyyli kadoksissa – millainen keittiö kotiini sopisi?

Miten talon rakennusaikakausi ja asunnon ilme kannattaa huomioida keittiöremontissa? Entä millä keinoilla keittiötä voi päivittää enemmän omaan tyyliin ja persoonaan sopivaksi? IKEA Suomen sisustussuunnittelun asiantuntija Anne Ikonen kertoo vinkkinsä keittiön tyylikysymyksiin – lue, inspiroidu ja poimi parhaat ideat omaan keittiöösi!

Uusi keittiö tuntuu tilassa luontevalta, kun se mukailee talon arkkitehtuuria.Uusi keittiö tuntuu tilassa luontevalta, kun se mukailee talon arkkitehtuuria.

Usein hyvänä lähtökohtana keittiöremontin suunnittelulle on pitkäikäisten, ajattomien ja omaan tyyliin sopivien ratkaisujen löytäminen. Myös talon rakennusaikakauden hengestä ja tyypillisimmistä tunnuspiirteistä voi saada hyviä suuntaviivoja keittiön suunnitteluun.

− Keittiötä kannattaa ajatella muun kodin saumattomana, visuaalisena jatkeena. Usein on luontevinta toistaa keittiössä samaa värimaailmaa ja tyyliä kuin muuallakin kodissa. Kannattaa kuunnella omia makumieltymyksiään, mutta välttää ylilyönnit trendien suhteen. Näin keittiönsä saa tyyliltään mahdollisimman pitkäikäiseksi, neuvoo IKEA Suomen sisustussuunnittelun asiantuntija Anne Ikonen.

Jotta omat toiveet kirkastuisivat, eri keittiötyylejä kannattaa kartoittaa selailemalla esimerkiksi sisustuslehtiä, kuvastoja ja sosiaalista mediaa, kuten Pinterestia ja Instagramia. Myös keittiövalmistajien nettisivuilta löytyy usein inspiraatiokuvia, joista saa käsitystä siitä, minkä tyylisiä keittiöitä olisi tarjolla.

Anne Ikonen suosittelee paneutumaan omaa silmää miellyttäviin vaihtoehtoihin huolella. Tämän voi tehdä esimerkiksi miettimällä, mikä sai valitsemaan juuri kyseisen kuvan monien joukosta. Joskus omat toiveet saattavat selkeytyä myös vastakohtien kautta eli karsimalla kuvia ja toteutuksia, jotka eivät miellytä.

− Kun omia toiveita on saanut hieman jäsenneltyä, on usein sopiva aika sopia tapaaminen keittiösuunnittelijan kanssa. Ammattilaiselta saa vinkkejä ja konkreettista apua palasten yhteensovittamiseen.

Anne Ikonen toimii IKEA Suomen sisustussuunnittelun asiantuntijana.Anne Ikonen toimii IKEA Suomen sisustussuunnittelun asiantuntijana.

Ikosen mukaan ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan käyttö on myös paras vinkki budjetissa pysymiseen, sillä suunnittelija auttaa löytämään omasta hintahaarukasta tyyliltään miellyttävän ratkaisun, joka täyttää kaikki toiminnallisen keittiön vaatimukset.
 

Muista! Keittiön suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja asiantuntijan apua, jotta lopputulos on varmasti mieleinen.

Eri sävyjen yhdistäminen keskenään on edelleen trendikästä. Maanläheisten sävyjen rinnalla nähdään katseenvangitsijoina lämpimiä metallisia kullan ja messingin sävyjä muun muassa vetimissä.Eri sävyjen yhdistäminen keskenään on edelleen trendikästä. Maanläheisten sävyjen rinnalla nähdään katseenvangitsijoina lämpimiä metallisia kullan ja messingin sävyjä muun muassa vetimissä.

Aina perusteellista keittiöremonttia ei ole tarpeen tai mahdollista tehdä. Yksityiskohtia päivittämällä voidaan kuitenkin vanhaankin keittiöön saada kaivattuja muutoksia. Anne Ikonen vinkkaa, että olemassa olevaa keittiötä voi päivittää esimerkiksi uusimalla vetimet ja asentamalla kaakeleiden päälle oman maun mukaiset välitilalevyt. Toisinaan taas esimerkiksi työtason ja altaan sekä hanan vaihtaminen tuo tarvittavan muutoksen.

− Pienilläkin muutoksilla saa keittiöön tuotua omaa persoonaa ja sitä värimaailmaa, mikä tuntuu itselle läheisimmältä. Isompaan päivitykseen valmis keittiötuunaaja voi mahdollisuuksien mukaan vaihtaa tai teettää hyväkuntoisiin ja toimiviin runkoihin uudet ovet. Myös tekstiilien valinnalla ja seinien maalaamisella tai tapetoinnilla saa suuren muutoksen tilaan − valaistuksen päivittämistä unohtamatta.
 

Vinkki! Esimerkiksi trendikästä vihreää voi tuoda vanhaan keittiöön ruukuilla ja hyötykasveilla tai verhot ja maton vaihtamalla.

Kaikissa pienemmissä yksityiskohdissa, kuten esillä olevissa astioissa, voi korostaa omaa tyyliään ja persoonaansa ja saada keittiön tuntumaan enemmän omalta.Kaikissa pienemmissä yksityiskohdissa, kuten esillä olevissa astioissa, voi korostaa omaa tyyliään ja persoonaansa ja saada keittiön tuntumaan enemmän omalta.

Pitkään sisustusta hallinnut valkoinen on Anne Ikosen mukaan edelleen suosittu väri suomalaisten keittiöissä, mutta korkeakiiltoisesta pinnasta on siirrytty mattavalkoiseen. Valkoisen keittiön haastajaksi ovat nousseet harmaan eri sävyt, ja myös tumma väritys sekä luonnonläheiset sävyt näkyvät nyt vahvasti.

Laajentunut värimaailma näkyy myös IKEA-mallistossa, johon on tullut paljon uusia värejä, kuten vahva vihreä BODBYN ja ihanan sininen AXSTAD. Lisäksi suosittuja ovat kestävän kehityksen mukaiset, kierrätetyistä PET-muovipulloista valmistetut keittiöovet, kuten valkoinen ja musta KUNGSBACKA, vihreä BODARP sekä valkoinen, sininen ja harmaa AXSTAD.
 

”Jos remontoisin nyt omaa keittiötäni, luopuisin valkoisesta ja valitsisin ehdottomasti murretulla sävyllä maalatun mattapintaisen ja klassisen ajattoman ovimallin. Rohkea vihreä on ehdoton suosikkini, yhdistettynä kuparin värisiin vetimiin, hanoihin ja altaisiin. Ekologisuus on myös tärkeää sekä toimivat kierrätysratkaisut. Toiminnallisuus on minullekin keittiössä itsestään selvä vaatimus. Kodinkoneissa on myös nykyään huimasti erityylisiä vaihtoehtoja, toiminnoista puhumattakaan. Ne toimivat loistavana inspiraationlähteenä suunniteltaessa keittiötä vaativalle kokille.”

Anne Ikonen, IKEA Suomen sisustussuunnittelun asiantuntija

Etäsuunnittelussa IKEA palvelee sinua puhelimitse ja sähköpostitse tai verkkotapaamisessa ja suunnittelee kanssasi unelmiesi keittiön.

Palveluun kuuluu:
o Täysi tarvekartoitus
o 3D-kuvat keittiösuunnitelmasta
o Tarkka hintatarjous tuotteista
o Digitaaliset keittiökuvastot

Palvelu on maksuton 18.6.2020 asti (normaalihinta IKEA Family -jäsenille 49 euroa).

Varaa aika

 
Julkaistu
4.5.2020