Kätevä ratkaisu sokkelin kunnostamiseen

Kesän lähestyessä tulevat julkisivuremontit taas ajankohtaisiksi. Seinien huoltomaalauksella rakennus saa uutta ilmettä, mutta myös kuluneet tai vaurioituneet sokkelipinnat tulisi samalla kunnostaa. Vanhan betonipinnan tasoittaminen massalla on varsin työlästä ja vaatii ammattitaitoa. Korjausratkaisuna sokkelin päälle asennettava kivilevy on helppo asentaa ja nopeuttaa kunnostustyötä huomattavasti. Uusi sokkeli on tasainen ja siisti tehden kokonaisuudesta näyttävän.

Pintavauriot etenevät vähitellen

Ankarat sääolosuhteet koettelevat taloa pakkasista helteisiin. Erityisesti viistosateet kuluttavat julkisivua. Vuosien saatossa rakenteen pinnassa oleva maali alkaa tyypillisesti haalistua ja hilseillä. Puutteellisen suojan vuoksi kosteus pääsee syvemmälle ja alkaa vaurioittaa rakennetta. Sokkelissa tästä merkkinä ovat halkeamat ja alustasta irronneet palaset. Korjaustarve onkin syytä ennakoida ajoissa tekemällä pintapuolinen tarkastus eri puolilta taloa.
 

Kestävä kivilevy on varma ratkaisu

Sokkelin kunnostaminen onnistuu kätevimmin kivilevyjen asennuksella. Tähän STENI sokkelilevy on erinomainen vaihtoehto. Se on lasikuituvahvistetusta polymeerikomposiitista valmistettua levyä, jonka pinta on murskattua luonnonkiveä. Rakenteensa ansiosta levy on vankka ja iskunkestävä sekä täysin diffuusiotiivis. Lisäksi se kestää äärimmäisiä ulkolämpötiloja, joten pakkasen aiheuttamasta halkeilusta ei tarvitse jatkossa murehtia.

Levy soveltuu erinomaisesti sokkelien kuin myös vajojen, autotallien ja tukimuurien verhoukseen. STENI Sokkelilevyjä on saatavilla harmaana, valkoisena ja mustana luonnonkivisenä. Ne antavat sokkelille kauniin ja kestävän ilmeen vuodesta toiseen. STENI Sokkelilevyjen tehdastakuu on 25 vuotta.

Valmista pintaa parilla vaiheella

Levyjen asennus käy helposti. Rakenteen (perusmuurin) pintaan asennetaan koolauspuut painekyllästetystä >21 mm laudasta 400 mm välein ja puiden päälle kiinnitetään EPDM-tiivistenauha nitojalla. Levyt mitataan ja leikataan katkaisulaikalla tai käsisirkkelillä taustapuolelta. Levyn kiinnityskohtiin tehdään esiporaukset ruuveille vähintään 15mm reunasta max. 300 mm etäisyyksillä. Levyt kiinnitetään koolauspuihin haponkestävillä ruuveilla. Levyjen väliin jätetään 4-6 mm saumaraot.

Levyt voi kiinnittää myös liimaten. Vallitsevat ilmasto-olosuhteet voivat vaikuttaa lopputulokseen ja on erittäin tärkeää, että noudatetaan liiman valmistajan asennusohjeita. (Steni ei anna takuuta liimakiinnitykselle.)

Jotta rakenteen ilmanvaihto on varmasti riittävä ja toimii oikein, on hyvä varmistaa, että levyjen alareunaan sekä yläreunaan jää 8-10 mm:n ilmarako. Tällöin rakenteesta muodostuu tuulettuva verhous, jonka ansioista sokkeli pysyy kuivana, routahalkeilu vähenee, sokkelin eristyskyky paranee ja sieniä muodostuu vähemmän.

Tarvittaessa levyt ovat huollettavissa vedellä pesemällä ja ne kestävät puhdistusta painepesurilla, jonka paine on enintään 100 baaria. Suositeltu suihkutusetäisyys on 20–30 cm. Levyjen pinnat ovat myös maalattavissa. Tällöin on tärkeää valita maali tuotteen mukaan. Betonipinnalle soveltuvat maalit käyvät myös kivipintaiselle levylle.

Näin helposti onnistuu sokkelilevyjen asennus

Tarvikelista asennukseen

Materiaalit ja välineet: Painekyllästettyä lautaa (22 x 100 mm), kiinnikkeitä koolauksen kiinnittämiseksi perusmuuriin, kovapalaterän (Ø = 5 mm) levyjen poraamiseen, timanttipäällysteisen katkaisulaikan, EPDM – tiivistenauha, nitojan ja STENI sokkeli -ruuvit n. 16 kpl/m2, linjalaudan, mittanauhan ja vatupassin.

Haponkestävistä ruuveista (A4) ja EPDM-saumanauhasta on saatavana kolme värivaihtoehtoa (harmaa, valkoinen, musta).

Suositeltavat suojavarusteet: Suojalasit, käsineet, kuulosuojaimet ja hengityssuojain.

STENI Sokkelilevyt: Kokovaihtoehdot 595 x 1195 mm, 595 x 2395 mm, 1195 x 2395 mm. Jälleenmyyjä K-Rauta.


 
Päivitetty
29.4.2020