Monesta kodista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat helpon ja edullisen tavan ilmanvaihdon parantamiseen.

Puiset tuuletusluukut ovat tyypillinen näky etenkin 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavan korvausilmaventtiilin avulla on helppoa ja edullista.

VTR.3_inkku

Suomessa on noin 2 miljoonaa asuntoa, joiden ilmanvaihto vaatisi toimiakseen korvausilmaventtiileitä. Kuitenkin arviolta yli puolet näistä asunnoista kärsii puutteellisesta ilmanvaihdosta. Rakenteiden läpi asuntoon vuotava ilma kuljettaa mukanaan terveydelle haitallisia epäpuhtauksia. Joskus ne voi aistia sisäilmasta epämiellyttävinä hajuina, mutta monesti ne jäävät asukkailta huomaamatta.

Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Huonosta sisäilmasta kärsitään usein turhaan, sillä ilmanvaihto on mahdollista korjata kuntoon jo muutamalla satasella. Ilmanvaihdon puutteet kannattaa korjata kuitenkin ajoissa, sillä jo syntymään päässet kosteus, home- ja mikrobivauriot ovat hankalia ja kalliita korjata.

Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun

Velco VTR-100 on puiseen tuuletusluukkuun asennettava korvausilmaventtiili. Termostaattiohjatun venttiilin toiminta perustuu sen sisään rakennettuun termostaattiin. Herkkä vahatermostaatti säätää venttiilin avausta automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, kylmällä pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle – tämä mahdollistaa optimaalisen korvausilman saannin asuntoon ilman tuuletusluukun jatkuvaa avaamista ja sulkemista tai venttiilin käsinsäätöä. Tuuletusluukkuun asennettava venttiili ei muuta julkisivua, joten sen voi asentaa mihin tahansa yksityisasuntoon.

Velco-korvausilmaventtiilit, äänenvaimentimet ja suodattimet ovat VTT:llä testattuja. Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Katso kampanjatarjoukset.

Tarjoukset löydät Rakentaja.fi Verkkokaupasta

Helppo asentaa

Velco VTR-100 myyntipakkaus sisältää Velco-termostaattiventtiilin sekä vastakappaleen ja kiinnitysruuvit. Korvausilmaventtiilin asentaminen puiseen tuuletusluukkuun ei vaadi 105 mm:n reikäsahan lisäksi muita erikoistyökaluja.

Venttiilin asentamista varten luukkuihin porataan reiät 105 mm reikäsahalla. Venttiili ja venttiilin vastakappale kiinnitetään ruuveilla. Ennen asennusta tuuletusluukku nostetaan pois saranoiltaan, jotta poraaminen voidaan tehdä vaakatasossa. Helpoin tapa on porata esimerkiksi tukevan laatikon päällä ja ulkotiloissa. Näin poraamisesta syntyvät sahanpurut eivät leviä sisälle.

VTR asennus_1920

Kuinka monta venttiiliä ja minne?

Jotta ilma vaihtuu riittävästi tulisi korvausilmaventtiilit löytyä makuu- ja oleskeluhuoneista. Poistoilmaventtiilit taas sijoitetaan keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc:hen ja vaatehuoneeseen. Oikea määrä venttiileitä tasoittaa ilmavirtaa. Hyvänä sääntönä voidaan pitää, että asunnossa tulee olla yksi korvausilmaventtiili 20 m² kohti. Näin korvausilmaa tulee tarpeeksi ja sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos asunnosta.

Aero_1920

Suodatin pitää epäpuhtaudet ulkona

Sisään tuleva korvausilma kannattaa suodattaa ikkuna-aukkoon kiinnitettävällä Aero -suodattimella. Ikkunasuodatin on helppo asentaa, se kiinnitetään tuuletusluukun puitteisiin kaksipuolisella teipillä.

Aero- myyntipakkaus sisältää 1100 x 1300 mm (1,43 m2) suodatinkangasta, josta on helppo leikata erillisiä, omaan tuuletusluukkuun sopivia paloja sekä kaksipuolista teippiä kiinnitystä varten.

Aero- suodattimen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu Filtrete-suodatinmateriaalin kuituihin ladattuun pieneen sähköiseen varaukseen. Magneetin tavoin kuidut vetävät sisälle johdettavasta ulkoilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä.

Aero-ikkunasuodattimet ovat VTT:n testaamia ja ne täyttävät korkeat F7-suodatusluokan vaatimukset pysäyttäen lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siite- ja katupölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia.

Korvausilmaventtiilit ja Aero-ikkunasuodatin kampanjatarjouksessa sunnuntaihin 1.11.2020 saakka.

Tarjoukset löydät Rakentaja.fi Verkkokaupasta

Lisää asumismukavuutta äänenvaimentimella

Jos ulkoa kantautuva melu häiritsee, kannattaa venttiilin oheen asentaa melua vaimentava ääniloukku. Ääniloukku kiinnitetään ruuveilla tuuletusluukun sisäpintaan. VTT:n testaama ääniloukku on sisäpinnaltaan vaimennettu äänieristysmateriaalilla, joten se vaimentaa tehokkaasti esimerkiksi liikenteen melua.

Venttiilit kampanjatarjouksessa

Tämän viikon ajat saat VTR-100 korvausilmaventtiilit hintaan 69€. Ostaessasi vähintään kaksi VTR-100 venttiiliä saat lisäksi kaupanpäälle rasiaterä setin. (arvo noin 25€) Kampanjan ajan myös tuuletusikkunan Aero-suodattimet hintaan 45€.

Tarjoukset löydät Rakentaja.fi Verkkokaupasta


Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
29.4.2020