Valoa pihaan ja sähköä autoille

Nyt on oikea aika kartoittaa piha-alueiden sähköistystarpeet sähköurakoitsijan kanssa. Pienillä parannuksilla pääsee jo pitkälle ja isommat ehtivät vielä yhtiökokoukseenkin.

Taloyhtiöissä viedään tänä vuonna läpi jo sovittuja peruskorjausprojekteja, mutta uusien aloittamisessa ollaan epävarmoja, kertovat selvitykset. Syyt eivät ole niinkään taloudelliset, vaan poikkeuksellisen epidemiatilanteen mukanaan tuomat muut hankaluudet.

Kokoontumisrajoitus vaikeuttaa yhtiökokousten pitämistä ja eristyksissä olevat iäkkäät omistajat saattavat olla eriarvoisessa asemassa. Lisäksi useimmat hankkeet edellyttävät työskentelyä asunnoissa, mikä on juuri nyt vastoin suosituksia.

Rakennukset vaativat huoltoa vuodenajasta riippumatta, mutta poikkeusaika tuo haasteita projektien ajoitukselleRakennukset vaativat huoltoa vuodenajasta riippumatta, mutta poikkeusaika tuo haasteita projektien ajoitukselle

Oikea aika tarkastaa ja parantaa ulkona

Pihan sähköistyksen parannukselle eivät poikkeusolot suositukset eristämisestä aiheuta esteitä. Niiden turvallisuuden ja toimivuuden tarkastus ja parannusten suunnittelu on selkeä rajattu työ, jonka tilaamiseen riittää useimmiten hallituksen päätös. Kun tarpeet ovat selvillä, voi tarjouksen ottaa useammalta sähköurakointiliikkeeltä.

Mittavat parannustyöt saattavat vaatia yhtiökokouksen päätöksen. Sillekin tulee lisäaikaa syyskuun loppuun asti, jos parhaillaan valiokuntakäsittelyssä oleva lakiehdotus lisäajaksi yhtiökokousten järjestämiselle hyväksytään eduskunnassa.

Hanke saisi näin sopivasti valmisteluaikaa ja liikkeelle päästäisiin maan ollessa vielä sula. Pihavalaistus ja autojen latauspisteet saattavat vaativat maakaapelointia, ja syksy on parasta aikaa myös jälkien peittämiseen ja muihin vihertöihin.

Pihapiirin oikeanlaiseen valaistukseen on syytä panostaa turvallisuuden ja viihtyisyyden vuoksiPihapiirin oikeanlaiseen valaistukseen on syytä panostaa turvallisuuden ja viihtyisyyden vuoksi

Riittääkö hyvä vai laitetaanko erinomainen?

Vaikka juuri nyt keväällä eletään runsaan valon aikaa, monilla – etenkin eteläisen Suomen asukkailla - on hyvin muistissa syksyn ja talven lumeton, pitkä pimeä kausi. Siihen on järkevää valmistautua ja asennuttaa valonlähteitä piha-alueille.

Pihakäytävien, askelmien ja sisäänkäyntien riittävä valaistus on tärkeää myös siksi, että taloyhtiö saattaa joutua vastuuseen esimerkiksi liukastumisten seurauksista.

Jätehuoneiden ja autokatosten valaistuksella puolestaan ehkäistään vandalismia kustannuksineen ja muine haittoineen.

Kun pihavalaistuksen tasoa nostetaan riittävästä hyväksi, nousee asukkaiden viihtyvyys ja taloyhtiön arvo. Jos tähän lisätään pihan muu sähköistys ulkopistorasioineen ja vaikkapa grillikatoksen valaisimineen, ollaan jo lähellä erinomaista. Sähköauton latauspisteet saattavat nostaa yhtiön jopa alueen halutuimpien joukkoon.

Aloita kutsumalla sähköasentaja käymään

Ensimmäinen askel on pyytää sähköurakoitsija arvioimaan pihan sähköistyksen tilanne ja kuulemaan toiveet. Hän tulee mielellään esimerkiksi hallituksen kokoukseen kertomaan eri mahdollisuuksista. Erityisesti jos suunnitteilla on ulkotilojen tai piha-alueen kunnostus, on syytä kartoittaa samalla sähköistystarpeet.

Löydä sähkömies -palvelussa on runsaasti tietoa energiatehokkuuden, käyttö- ja asumismukavuuden ja sähköturvallisuuden parantamisen keinoista, myös piha-alueiden osalta. Siellä on myös hakupalvelu, josta löydät luotettavat paikalliset ammattilaiset niin isoihin saneerauksiin kuin pienempiin remontteihin.

www.löydäsähkömies.fi

Sähkötyöt on syytä tehdä turvallisesti ja asianmukaisesti - pyydä apua siis ammattilaiselta!Sähkötyöt on syytä tehdä turvallisesti ja asianmukaisesti - pyydä apua siis ammattilaiselta!


 

 
Julkaistu
27.4.2020