• Etusivu
  • Sisustus

Näin tehtiin sisäkattoremontti - keittiölle täysin uusi ilme

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.04.2020Päivitetty 20.12.2021
20204_64153.jpg

Harvalautainen sisäkatto - tästä lähdettiin.

Vanha, erittäin tummunut harvalautainen katto ja se tunne kun hiiret rapisevat välikatolla ja mietit, milloin se hiiren jalka pilkahtaa sieltä tervapaperin läpi. Tumma katto alkoi tuntua todella matalalta ja polttamalla käsitelty sahalauta liian karkealta siivottavaksi. Seinille ei enää keksinyt mitään kaunista värisävyä, joka olisi sopinut katon väriin. Katon masentava väri sai keittiön kaapitkin näyttämään ikävän nuhjuisilta.

Olisiko kattoremontti suuri urakka vai saisimmeko vietyä sen läpi pääsiäislomalla? Pitihän siitä ottaa selvää. Samalla keräsimme teille tukun vinkkejä, miten selvitä kattoremontista voittajana.

Suunnittele valaistuksen paikat

Valaistusremontti on ehdottomasti harkittava asia kattoremontin yhteydessä. Nyt jos koskaan pystyt uudistamaan liian vähäisen valaistuksen äärimmäisen helposti.

Kun olet valinnut uudet lamput, tässä tapauksessa upotettavan valaistuksen, leikkaa paperista oikean kokoiset mallit, jotka voit teipata kattoon. Pystyt mallien avulla tarkastelemaan, mihin parhaiten sijoitat uuden valaistuksen.

Kokeile uusien lamppujen sijoittamista ennen reikien poraamista. Tarvikkeina vain A4, mitta, kynä ja sakset.
Kokeile uusien lamppujen sijoittamista ennen reikien poraamista. Tarvikkeina vain A4, mitta, kynä ja sakset.

Teippaa mallit ensin kattoon. Näitä malleja voit siirrellä moneen kertaan, kunnes oikea paikka löytyy. Teippaa sen jälkeen maalarinteipillä sahattavan aukon paikka, jotta sahaaminen olisi helpompaa.

Sähkötöihin tarvitaan aina ammattilainen tekemään sähkötyöt. Muista varata sähkömies ajoissa.

Suunnittele uuden valaistuksen paikat huolella.
Suunnittele uuden valaistuksen paikat huolella.

Muista myös oviaukkojen suojaaminen. Varsinkin hiotessa erittäin hienoa hiontapölyä leijailee ympäri taloa. Jos oviaukosta täytyy päästä kulkemaan, osta vetoketjuovella varustettu suojamuovi.

Teippaa oviaukkoihin esimerkiksi paksu rakennusmuovi joka kestää ja käytä vetoketjuovia kulkemiseen.
Teippaa oviaukkoihin esimerkiksi paksu rakennusmuovi joka kestää ja käytä vetoketjuovia kulkemiseen.

Palkkien pohjamaalaus

Sähkötöiden jälkeen uuteen kattoon näkyville jäävät palkit on nyt helppo pohjamaalata. Vanha puu on hyvä maalata muutamaan kertaan, ja tärkeintä siinä työssä on kunnon pohjamaalin käyttäminen. Tavallinen seinille ja kattoon käytettävä pohjamaali ei riitä.

Oikean puoleisessa kuvassa palkki on maalattu ensin tavallisella pohjamaalilla. Kuvasta voidaan hyvin todeta, että kellastumat lyövät helposti maalin läpi, etkä saa täysin valkoista pintaa. Käytä pohjamaalina kellastumien estämiseen tarkoitettua erikoismaalia, kuten tässä tapauksessa Tikkurilan Multistop.

Sähkötöitä varten joudut ehkä poistamaan muutamia lautoja.
Sähkötöitä varten joudut ehkä poistamaan muutamia lautoja.
Kellastumat ja oksat lyövät helposti läpi tavallisesta pohjamaalista.
Kellastumat ja oksat lyövät helposti läpi tavallisesta pohjamaalista.

Sisäkaton levyttäminen

Ennen katon levyttämistä on hyvä tarkistaa katon suoruus. Eteenkin harvalautakatossa laudat saattavat olla hyvinkin eri tasossa, joka taas aiheuttaa levyn kupruilua, jos se kiinnitetään epätäsaiselle katolle.

Harvalautakattoon on kuitenkin helppo kiinnittää levyjä ilman erillistä koolaamista. Käytä 13 mm kipsilevyn kiinnittämiseen tavallisia 32 mm kipsilevyruuveja. Huomioi upotettujen valaisinten kohdat tarvittaessa muutamalla ylimääräisellä ruuvilla.

VINKKI! Kysy rautakaupastasi levyhissiä lainaksi tai vuokralle ostaessasi kipsilevyjä. Yksin tekevälle levyhissi on korvaamaton apuväline.

Kipsilevyn saa tukevasti kiinni vanhaan harvalautaiseen kattoon.
Kipsilevyn saa tukevasti kiinni vanhaan harvalautaiseen kattoon.

Kitataan, nauhoitetaan ja maalataan

Kipsilevyjen kiinnityksen jälkeen kitataan ruuvireiät ensimmäisen kerran ja nauhoitetaan saumat. Saumanauha kiinnitetään kitillä paikoilleen. Käytä kittinä nauhoitukseen tarkoitettuja tuotteita. Liian karkea tai sementtipohjainen kitti ei ole nauhoitukseen sopivaa. Huomioi samoin, ettei itseliimautuva lasikuitunauha sovellu kipsilevyjen nauhoitukseen. Helppous voi houkuttaa, mutta älä sorru.

Tarvittaessa levitetää akryylimassa palkkien ja kipsilevyn saumoihin, sekä katon ja seinän rajaan. Samalla jos kattopalkeissa on suuria halkeamia tai koloja, voit paikata nekin akryylimassalla.

Lisäohjeita saumaukseen täältä >>

VINKKI! Käytä kittaamiseen tarpeeksi leveitä tasoituslastoja.

Kittaaminen kannattaa tehdä huolella tasaisen pohjan saavuttamiseksi.
Kittaaminen kannattaa tehdä huolella tasaisen pohjan saavuttamiseksi.

Katon maalaaminen

Katon maalaamisessa kannattaa panostaa laatuun. Mitä parempi maali ja laadukkaamat työkalut, sen parempi lopputulos. Laadukkaassa maalissa on enemmän kuiva-aineita ja maali on peittävämpää.

Maalirullaan pätee sääntö: mitä karkeampi tai pitkäkarvaisempi rulla, sen suurempi pintakuvio maaliin jää. Jos siis haluat ehdottomasti täysin sileän pinnan, käytä matalakarvaista huopatelaa tai mohairia. Laadukkaat rullat säilyvät vuodesta toiseen. Käyttämämme lampaankarvarulla on jo yli 25 vuotta vanha ja ollut kovalla käytöllä. Kun muistat pestä ja huoltaa rullat hyvin, ei joka maalauskerralla tarvitse ostaa uutta ja sitä halvinta. Remontoijan ekoteko tämäkin. Maalirullan on myös hyvä olla leveä, vähintään 18 cm, mutta mieluimmin 25 cm.

Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen kitataan vielä uudelleen, jotta katosta saadaan mahdollisimman sileä. Kitin kuivuttua maalataan pintamaali. Levitä maalia reilusti myös seinän puolelle, jotta seinämaalin rajaaminen olisi helpompaa.

VINKKI! Rullaa maali kattoon aina valonsuuntaisesti.

Käytä laadukasta ja leveää rulla katon maalaamiseen. Maalaa kattomaalilla reilusti myös seinän puolelle.
Käytä laadukasta ja leveää rulla katon maalaamiseen. Maalaa kattomaalilla reilusti myös seinän puolelle.

Seinien maalaus

Katonrajan maalaamisessa voit valita, joko valorajan tekemisen tai listoittamisen välillä. Valorajaus on helpointa tehdä tarkoitukseen tehdyllä rajaajalla. Kokeile kuitenkin ensin jos et ole aikaisemmin käyttänyt rajaajaa. Rajaajaa ei saa painaa seinään, vaan sitä tulee vetää hyvin hevyesti. Rajaajalla pystyt säätämään valorajan korkeutta. Muista, että mitä suurempi pintakuvio seinässä on sen vaikeampaa myös rajaaminen on. Valorajauksen vetäminen erottaa mestarit kisälleistä.

Rajaa seinäpinnat ensin kattoon, nurkkiin ja lattianrajaan rajaajalla tai siveltimellä. Maalaa vasta sen jälkeen isommat pinnat rullalla. TV:ssä monta kertaa esitetty maalaaminsen aloittaminen keskeltä seinää on erittäin huono tapa. Työjäljet jäävät varmasti näkyviin. Etene maalaamisessa seinä kerralaan.

Valorajan vetäminen on tarkkaa puuhaa.
Valorajan vetäminen on tarkkaa puuhaa.
Rajaa ensin - rullaa vasta sen jälkeen.
Rajaa ensin - rullaa vasta sen jälkeen.

Kuvasta näkyy, miten tummat maalit tummenevat kuivuessaan. Et siis voi tuoreesta maalista vielä tietää, minkä väriseksi maali kuivuu.

Maalattavan tapetin pystyt maalaamaan moneen kertaan. Tässä tapetissa on menossa jo kuudes kerros maalia.
Maalattavan tapetin pystyt maalaamaan moneen kertaan. Tässä tapetissa on menossa jo kuudes kerros maalia.

Valorajaus toimii erinomaisesti näkyviin jäävien kattopalkkien kanssa, eikä tarvitse kiinnittää kattolistoja. Rajauksen korkeuden pystyt myös itse päättämään. Jos huonetila on korkea, voi valorajaksi jättää jopa 10 cm. Näin on tehty esimerkiksi monissa vanhoissa taloissa.

Siisti rajaus puolustaa paikkaansa.
Siisti rajaus puolustaa paikkaansa.

Täysin uusi ja raikas ilme

Viikko siihen sitten loppujen lopuksi kului. Esivalmisteluihin, kuten teippauksiin, suojaamisiin ja huoneen tyhjentämiseen, kului aikaa, mutta huolellinen valmistelu kannattaa aina.

Huoneen alakuloinen ilme muuttui huomattavasti pirteämmäksi vaikka seinän värikin tummui. Valkoinen katto ja yhtenäinen väripaletti katosta lattiaan tekivät paljon asiaa. Kun valaistus on kunnossa voivat seinät olla kuinka tummia tahansa, eivätkä ne silti "kaadu päälle".

Monta vuotta suunniteltu ja odotettu sisäkattoremontti on vihdoin valmis.

Ennen ja jälkeen - kyllä kannatti!
Ennen ja jälkeen - kyllä kannatti!
Sisustus
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
20204_63785.jpg
Mitkä ominaisuudet edesauttavat männyn käyttöä sisätiloissa?
Varjossa viihtyvä alueiden valtaajaKuusella on osa kulttuuriperinteessämme. Kuusta on pidetty toisaalta uhkaavan synkkänä, mutta taas toisaalta suojaavana. Synkkä hahmo pimeässä, mutta suojana esimerkiksi sateella. Kuusta tuodaan sisälle talven pimeimpänä aikana esimerkiksi joulukuuseksi samalla tuoden toivoa ja vihreyttä. Hautausmailla taas kuusenhavuja on käytetty arkun ja haudan koristeena symboloimassa ikuisuutta.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20174_49044.jpg
Kourut kuntoon, vähemmän huolia
Yksi Vesivekin tuotekehityksen kirkkaimmista helmistä on alumiininen Arvo-kouru, joka valmistetaan aina paikan päällä oikeaan mittaansa. Arvo on saumaton kouru, joka ei vuoda liitoskohdista. Yksi sen suurimmista ja näkyvimmistä valteista on ulkonäkö, joka pysyy puhtaana ja kiiltävänä ulkopäärmeensä ansiosta vuodesta toiseen.Tilaa esite >>
20084_10461.jpg
Askon klassikot ja modernit uutuudet
Askossa on kodinsisustajalle laadukas, ajanhenkinen ja kilpailukykyinen mallisto. Kodin eri tiloihin löytyvät kaikki kalusteet sohva- ja ruokailuryhmistä moottorivuoteisiin ja komeroihin. Kokonaisuuksia voi lähteä rakentamaan myös tuoteperheistä. Sisustuksen loppusilauksen voi tehdä Askon valaisimilla, peitteillä, tauluilla ja muilla sisustustuotteilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton