Ylläpidä kotisi arvoa – tunnista talon painuminen ajoissa

Notkollaan olevat vajat ja ulkorakennukset ovat tuttu näky Suomen maanteillä, mutta harvoin talon painumisen ajatellaan osuvan omalle kohdalle. Painumista voi kuitenkin tapahtua sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Syynä voi olla huonosti suunnitellut perustukset, vesivahinko, kuivuus tai muut kodin ympäristössä tapahtuneet muutokset. Yhteistä näille tekijöille on se, että maaperä on menettänyt kantokykynsä. Jos ongelmaan ei puututa ajoissa, syntyneet vauriot voivat heikentää rakennuksen arvoa huomattavasti.

Pienet kallistumat eivät ladon käyttöä tai arvoa juurikaan muuta, mutta asuinrakennusten kohdalla painuminen voi aiheuttaa isoja vahinkoja asunnon käyttöön ja arvoonPienet kallistumat eivät ladon käyttöä tai arvoa juurikaan muuta, mutta asuinrakennusten kohdalla painuminen voi aiheuttaa isoja vahinkoja asunnon käyttöön ja arvoon

3 vinkkiä painuvan talon tunnistamiseen

Halkeamat seinässä tai sokkelissa


Sisä- ja ulkoseinien ja sokkelin halkeamat ovat tavallinen näky useimmissa kodeissa, ja ne saattavat jäädä kiireisen arjen keskellä kokonaan huomiotta. On kuitenkin hyvä olla tietoinen, milloin halkeamat ovat merkki vakavammasta rakenteellisesta ongelmasta, kuten talon painumisesta.

Seinä tai sokkeli voi halkeilla useista eri syistä. Kyse voi olla esimerkiksi rakenteen luonnollisesti liikkumisesta uuden talon asettuessa. Tällaiset halkeamat ovat tavallisesti pinnallisia ja leveydeltään vain 1-4 milliä. Ne voi turvallisin mielin paikata.

Ongelmia syntyy silloin, kun halkeilun syynä on talon painuminen. Tunnistat tarkempia tutkimuksia vaativan halkeaman seuraavista merkeistä:

  • Halkeama on yli 5 mm leveä.
  • Halkeama on ilmestynyt yllättäen.
  • Halkeama ilmestyy paikkaamisen jälkeen uudestaan.
  • Halkeama on ylhäältä leveämpi.
  • Halkeama kasvaa tai sen koko vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi ilman lämpötilan laskiessa monilla halkeamilla on taipumus pienentyä.
  • Halkeama etenee vinottain esimerkiksi seinän alanurkasta kohti vastakkaista ylänurkkaa.

Painumisen seurauksena syntyneet halkeamat ovat tavallisia ovien ja ikkunoiden läheisyydessä ja talon nurkissa. Niitä voi esiintyä myös kohdissa, joissa laajennusrakennus yhdistyy päärakennukseen.

Talon painuminen voi ilmentyä sokkelin ja julkisivun halkeilunaTalon painuminen voi ilmentyä sokkelin ja julkisivun halkeiluna

Vinossa oleva lattia


Jos lattia tuntuu olevan vinossa, voi asian tarkistaa vaikkapa tennispallon avulla. Kaltevalla lattialla pallo lähtee herkästi vierimään. Painumisen seurauksena lattian ja lattialistan väliin voi muodostua myös näkyvä rako.

Jumittava ovi tai ikkuna

Jos rakennus painuu, ovet ja ikkunat saattavat alkaa jumittaa. Ovi tai ikkuna voi juuttua myös kokonaan kiinni.

Tärkeää on selvittää vaurioiden aiheuttaja ja päättää jatkosta vasta tämän jälkeen. Painumisen aiheuttajaksi saattaa paljastua esimerkiksi rakennuksen nurkalla kasvava puu, joka on imenyt maaperästä kosteutta aiheuttaen maaperän kutistumisen. Tällöin ongelma voidaan ratkaista pelkästään kaatamalla puu.

Geobearin aluepäällikkö Ari Viitala painottaa myös seurannan merkitystä ja kehottaa ottamaan herkästi yhteyttä alan asiantuntijaan. Joskus pienetkin vauriot saattavat nimittäin yllättää.

− Vierailin äskettäin kohteessa, jossa ei näyttänyt olevan halkeamien perusteella syytä huoleen. Tarkemmat mittaukset kuitenkin osoittivat, että talo oli painunut useita senttejä. Siksi on hyvä tarkistuttaa tilanne aina ammattilaisella, jos on tilanteen suhteen yhtään epävarma olo, Viitala kertoo.

Miten talon painuminen pysäytetään?

Nopein ja kustannustehokkain tapa on vahvistaa rakennuksen alla olevaa maaperää paisuvien geopolymeerien avulla. Suomalaislähtöinen ja suomalaisomisteinen Geobear on kehittänyt menetelmän, jossa nestemäistä geopolymeeriä injektoidaan rakennuksen alla olevaan maaperään. Maaperässä geopolymeeri paisuu tiivistäen ympärillään olevaa maa-ainesta ja lisäten näin maaperän kantokestävyyttä. Heti käsittelyn jälkeen maaperä on riittävän vahva kantamaan rakennuksen painon ja pysäyttämään mahdolliset lisäpainumat. Jo painuneet talot voidaan myös nostaa takaisin alkuperäiselle tasolle.

Esimerkiksi paalutukseen verrattuna prosessi on nopea ja siisti. Talon painuminen on mahdollista pysäyttää jopa päivässä, ja voit asua kodissasi tavalliseen tapaan koko tämän ajan. Käytettävät materiaalit ovat ympäristön kannalta turvallisia, ja työlle annetaan aina takuu, joka on voimassa myös omistajan vaihtuessa.

Videolta näet, kuinka talon painuminen pysäytetään käytännössä:

Ripeä korjaus minimoi vahingot ja korjauskulut

Painumaongelmien kanssa ei kannata viivytellä etenkään näin kesän kynnyksellä. Erityisesti savimailla niin kuivuus kuin runsaat sateetkin vaikuttavat herkästi savisen maaperän olomuotoon, mikä voi johtaa lisävahinkoihin ja siten korkeampiin korjauskustannuksiin.

Geobear on avoinna ja valmis auttamaan myös koronavirusepidemian aikana. Varotoimenpiteiden ansiosta korjaustöiden toteuttaminen on turvallista, ja tarvittaessa kartoituskäynnit voidaan toteuttaa kokonaan videopuhelun välityksellä. Saatavilla on myös joustavia maksuvaihtoehtoja, jotta ongelmat saataisiin korjattua ennen niiden pahenemista.

Mikäli epäilet talosi painuvan, ota yhteyttä Geobearin ilmaiseen asiantuntijakonsultaatioon 0400 400 800 tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella. Pidetään yhdessä huolta talosi arvosta.

”Homma sujui niin kivuttomasti, että se olisi pitänyt teettää paljon aikaisemmin.”

- Kaapo Björklund, Geobearin kotitalousasiakas

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö palvelusta 
Päivitetty
20.4.2020