• Etusivu
  • LVI

Toimiva ilmanvaihto pelastaa mökin monelta harmilta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 23.04.2020
20204_63975.jpg

- Korjaa mökin ilmanvaihto kuntoon nopeasti ja edullisesti

Suomessa on lähes puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Suurinosa osa on vanhempaa rakennuskantaa: 83 prosenttia mökeistä on rakennettu 1980-luvulla tai aikaisemmin. Näistä mökeistä tulisi löytyä korvausilmaventtiilit. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on kuitenkin jäänyt kokonaan huomiotta.

Mummon mökin haju on monelle tuttu ongelma, joka kielii mökin ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Kun mökin ilmanvaihto on puutteellinen, talven aikana ilma pääsee ummehtumaan ja kosteutta tiivistyy pinnoille. Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta ja sisäilmaongelmia.

Mökin ollessa asuttuna, ilmenevät ilmanvaihdon puuteet etenkin aamuisin makuuhuoneessa tunkkaisena ja hapettomalta tuntuvana ilmana. Usein mökin yhteydessä on myös sauna, joten tiloihin kohdistuu ajoittain paljon kosteusrasitusta. Erityisesti tunkkaisesta sisäilmasta ja korkeista hiilidioksidipitoisuuksista kärsitään niillä mökeillä, joista korvausilmaventtiilit ovat rikki tai puuttuvat kokonaan.

Riittävästi raikasta ilmaa

Jotta ilmanvaihto toimisi kuten kuuluu, tulee raitista ilmaa tuoda korvausilmaventtiilien kautta makuu- sekä oleskelutiloihin sekä saunaan. Korvausilmaventtiilit tulee sijoittaa mahdollisimman kauas mahdollisista poistoilmaventtiileistä ja takasta. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili – ei molempia. Toimiva ilmanvaihto tuo asuntoon puhtaaksi suodatettua korvausilmaa ja kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos.

Korvausilmaventtiilejä tulee olla huoneiston kokoon suhteutettuna riittävä määrä, sillä oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista 20 m² kohden tulisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Korvausilmaventtiilit kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma ehtii lämpenemään ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Hyvä paikka venttiileille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.

20204_63976.jpg

Velco-venttiileillä ilmanvaihto kuntoon - nopeasti ja edullisesti

Velco-venttiilin toiminta perustuu vahatermostaattiin, joka säätää venttiilin avausta ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle ja lämpimällä ilmalla suuremmalle. Velco-venttiilit ovat VTT:n testaamia ja niille myönnetään 10 vuoden takuu.

Ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi Velco-venttiileillä ei ole kallista tai monimutkaista. Mökin ilmanvaihdon kunnostaa jo muutamien satojen eurojen panostuksella. Velco-venttiilisarja mahdollistaa monipuoliset ratkaisut ilmanvaihdon kunnostamiseen:

Mökillä on puiset tuuletusluukut

Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, on ilmanvaihto helppoa ja edullista toteuttaa tuuletusluukkuun asennettavalla Velco-VTR sarjan korvausilmaventtiileillä. Velco VTR-100 venttiili on saatavana valkoisena ja ruskeana.

Ei olemassa olevia korvausilmaventtiileitä

Niissä kohteissa, joista korvausilmaventtiilit ja kanavat puuttuvat kokonaan, saadaan ilmanvaihto kunnostettua toimivaksi uuteen läpivientiin asennettavalla Velco VLR-100 korvausilmaventtiilillä. Uuden seinäläpiviennin tekeminen onnistuu kätevästi 105 mm kuppiterällä.

20204_63977.jpg

Huonosti toimivat tai päivitystä kaipaavat korvausilmaventtiilit

Vanhat venttiilit on helppo uusia Velco VSR-korvausilmaventtiileillä. Jos mökin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä termostaattiventtiileihin kannattaa harkita.

Ilmansuodatusta tarvitaan myös mökeillä

Puhdas sisäilma on tärkeää myös mökeillä. Hyvälaatuinen ilmansuodatin suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia kuten allergeeneja ja ilman pienhiukkasia. Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukkaiden suodattimien käyttö tuo helpotusta oireisiin.

Hyvälaatuisiin suodattimiin kannattaa panostaa. Hintaerot alkuperäisten ja niin sanottujen tarvikesuodatinten välillä ovat vähäiset, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri. Hyvän suodattimen tunnistaa pakkauksesta löytyvästä suodatinluokasta. Esimerkiksi Velco-ventiilien kanssa käytettävät F7-luokan erotusateen vaatimukset täyttävä, VTT:n testaama Filtrete-hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siite- ja katupölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi puun pienpolton seurauksena.

Filtreten korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu suodattimen kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Suodattimen kuidut vetävät sisälle johdettavasti ilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä magneetin tavoin.

Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, niiden ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen, joka estää ulkoilman epäpuhtauksien ja allergeenien kulkeutumisen sisään tuuletettaessa.

Info

Info

Vinkkejä mökin ilmanvaihtoon:

  • Huolehdi, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileistä. Tarkasta korvausilmaventtiilien toiminta ja asenna mahdolliset puuttuvat korvausilmaventtiilit.
  • Muista vaihtaa venttiilien ohesta löytyvät suodattimet. Suodattimet nappaavat tehokkaasti esimerkiksi koivun siitepölyn. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa, joten säännöllisestä vaihtamisesta on tärkeää huolehtia. Suositeltu vaihtoväli on 1-2 krt vuodessa.
  • Voit tehostaa ilmanvaihtoa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen, jolloin hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos.
  • Kesämökin ilmanvaihto on syytä jättää toimivaksi myös käyttökauden ulkopuolella. Mikäli korvausilmaventtiilit suljetaan talveksi, on vastassa keväällä jälleen vastassa mummon mökin hajua.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton