Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta

Sähköliitäntä mahdollistaa wc-istuimen mukavuustoiminnot, kuten hajunpoiston, bideen ja kosketusvapaan huuhtelun. Pesu-wc:itä on myyty Suomessa jo kauan, mutta vasta nyt ne ovat hiljalleen yleistymässä.

  

Sähkön yhdistäminen wc-istuimeen voi kuulostaa erikoiselta. Japanissa se on kuitenkin ollut arkipäivää jo vuosikymmenien ajan. Moni on kuullut hi-tech-vessoista, joissa voi valita lopuksi alapesun ja kuivauksen, istuimen lämmityksen ja jopa desinfioinnin. Näitä pesu-wc:itä on myyty Suomessakin kauan, mutta vasta nyt ne ovat hiljalleen yleistymässä. Keski-Euroopassa niitä on jo paljon.
 

Moni on kuullut hi-tech-vessoista, joissa voi valita lopuksi alapesun ja kuivauksen, istuimen lämmityksen ja jopa desinfioinnin.

Sähköliitäntä mahdollistaa paljon mukavuustoimintoja wc-istuimeen. Suomalaisia niistä kiinnostaa eniten hajunpoisto, joka poistaa hajut suoraan wc-istuimesta aivan kuten liesituuletin vie höyryt pois keittiöstä. Jos kotiin asennetaan seinä-wc, sähköliitännän suojaputki kannattaa vetää valmiiksi asennustelineelle, vaikka lisäominaisuuksia ei heti haluaisikaan. Näin erilaiset tulevaisuuden toiminnot on helppo ottaa käyttöön myöhemmin rakenteita avaamatta.

Geberit AquaClean Mera -pesu-wc:ssä on muun muassa kuivaus- ja pesuominaisuudet.Geberit AquaClean Mera -pesu-wc:ssä on muun muassa kuivaus- ja pesuominaisuudet.

Hajunpoisto, bidee, kosketusvapaa huuhtelu ja lähestyessä syttyvä yövalo ovat esimerkkejä mukavuustoiminnoista, joita voi sähköllä lisätä seinä-wc:hen. Jos kotona syntyy riitaa vessan kannen auki tai kiinni jättämisestä, sekin ongelma on nyt ratkaistavissa. Geberit AquaClean Mera -pesu-wc avaa ja sulkee kannen automaattisesti. Se lämmittää istuinrenkaankin valmiiksi.

– Suomalaisten tietoisuus intiimipesun tekevästä pesu-wc:stä on kasvussa. Keski-Euroopassa se on monelle jo tuttu keksintö. Täällä ollaan totuttu käyttämään bidee-käsisuihkua, joten ajatus vedellä peseytymisestä wc-käynnillä ei ole vieras. Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa bidee-käsisuihku on käytössä näin yleisesti, kertoo Maarit Yltävä Geberitin teknisestä tuesta.
 

Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa bidee-käsisuihku on käytössä näin yleisesti.

Pesu-wc:tä voi käyttää myös kuten tavallista wc:tä. Halutessaan kävijä voi kaukosäätimestä valita lopuksi alapesun vedellä ja kuivauksen lämpimällä ilmalla. Pesu-wc ei käytä pesuun enempää vettä kuin bidee-käsisuihku. Vettä voi kulua jopa vähemmän, sillä vesi on valmiiksi oikean lämpöistä.

Voiko hajunpoiston lisätä vanhaan seinä-wc:hen?

Geberit DuoFresh -hajunpoistomoduuli on helpointa lisätä rakennusvaiheessa tai remontissa, kun seinä-wc-elementtiä ollaan asentamassa. Sen voidaan kuitenkin lisätä myös jälkikäteen niihin Geberit Sigma -sarjan piilohuuhtelusäiliöihin, jotka on valmistettu vuoden 2008 jälkeen.

Toimiakseen hajunpoisto vaatii 230 V -sähkövalmiuden. Muuntajaa lukuun ottamatta kaikki osat voidaan asentaa huuhtelupainikkeen aukon kautta. Säännösten mukaan muuntaja tulee sijoittaa rakenteisiin, kuten upporasiaan.
 

Huuhtelupainikkeen takana oleva hiljainen tuuletin puhaltaa raikastuneen ilman takaisin huoneeseen.

– Suosittelemme, että seinä-wc:tä asennettaessa sähköliitännän suojaputki vedetään valmiiksi asennustelineelle asti. Se kannattaa tehdä, vaikka ei vielä haluaisi sähköllä toimivia lisätoimintoja wc-istuimeensa, sillä siitä ei tule asennukseen merkittäviä lisäkuluja. Suojaputkelle on telineessä valmis liitospaikka. Jos tulevaisuudessa haluaa asennuttaa sähköllä toimivat lisäominaisuudet, se onnistuu rakenteita avaamatta, Yltävä vinkkaa.

DuoFresh-hajunpoistomoduulin toimintaperiaate on sama kuin keittiön liesituulettimessa. Se imee pahanhajuisen ilman suoraan wc-istuimesta ja puhdistaa sen keraamisessa suodattimessa. Huuhtelupainikkeen takana oleva hiljainen tuuletin puhaltaa raikastuneen ilman takaisin huoneeseen. Moduuliin kuuluu vakiona kehys wc-raikastinpuikoille, jonka kautta huuhtelusäiliön sisään voi pudottaa veteen liukenevia raikastinpuikkoja lisäraikastukseksi.
 

Liiketunnistimen asetuksia voi säätää älylaitesovelluksen avulla.

Yöllisiä vessakäyntejä helpottava mukavuusvalo kuuluu DuoFresh-hajunpoistomoduulin ominaisuuksiin. Valoja ei tarvitse sytyttää, sillä huuhtelupainikkeen alla on pehmeä led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti. Liiketunnistimen asetuksia voi säätää älylaitesovelluksen avulla.

Yöllisiä vessakäyntejä varten huuhtelupainikkeen alla on led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti.Yöllisiä vessakäyntejä varten huuhtelupainikkeen alla on led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti.

Mukavuustoiminnot eivät tee wc:stä sähkösyöppöä

Sähköllä toimivista wc:n mukavuustoiminnoista pisimpään Suomessa ovat olleet käytössä kosketusvapaat huuhtelupainikkeet, joita on saatavana sekä Geberitin seinä-wc:hen että IDOn lattia-wc:hen. Ne vetävät vessan, kun kättä heilauttaa painikkeen edessä.

Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet parantavat hygieniaa. Ne ovat yleistyneet erityisesti julkitiloissa, mutta niitä hankitaan myös jonkin verran koteihin. Seinä-wc:n huuhtelupainikkeen voi helposti vaihtaa toiseen, oman maun mukaiseen vaihtoehtoon esimerkiksi uuteen kotiin muuttaessa.

Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet ovat saatavana sekä Geberitin seinä-wc:hen että IDOn lattia-wc:hen.Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet ovat saatavana sekä Geberitin seinä-wc:hen että IDOn lattia-wc:hen.

– Sähkönkulutusta seinä-wc:n mukavuustoiminnot eivät kasvata juurikaan. Esimerkiksi yövalona toimii led-valo, joka kuluttaa vain vähän sähköä. Valon syttymistä ohjaa liikesensori, joka aktivoituu, kun istuinta lähestytään. Hajunpoistomoduuli ja kosketusvapaa huuhtelupainike käyttävät sähköä vain hetken silloin, kun wc vedetään, Yltävä luonnehtii.

 
Päivitetty
1.11.2022